perjantai 15. syyskuuta 2017

Ruotsalaiset oluet osa 4: Oppigårds Thurbo Stout

Oppigårds Thurbo Stout

Neljäs ja toistaiseksi viimeinen Oppigårdsin olut tottelee nimeä Thurbo Stout. Tämä Imperial Stout on Thurbo Double IPAn tapaan hieman vahvempi kuin panimon muut tuotteet. Sen valmistuksessa käytetään kaurahiutaleita ja savustettua mallasta. Jostain syystä panimo ei kerro sivuillaan, millä humalalajikkeelle Thurbo Stout on humaloitu, mutta paljastaa kuitenkin humaloinnin tapahtuneen aikaisessa valmistusvaiheessa ja lupaa katkeroita vähintäänkin riittävästi 60 IBUn verran.

Ruskeanmusta väri on hyvin lähellä mustaa, eikä läpäise juurikaan valoa. Sen päälle muodostuu melko vähäinen espressovaahdon värinen kuohkea vaahtohattu, joka laskeutuu vikkelästi ohueksi kerrokseksi oluen pinnalle. 

Hyvin runsas ja aromaattinen tuoksu, jossa pääosan jakavat paahteinen maltaisuus, kahvi ja savu. Maltaisuus tuntuu osin myös hieman makeahkolta ja tuoksusta erottuu paahdettua kauraa, savumallasta, hyvin tummapaahtoista ja voimakasta kahvia, ruisleipää ja lakritsaa sekä fariinisokeria, suklaata, vaniljaa, siirappia ja toffeeta. Erottuupa siitä myös tumman hedelmäisiä häivähdyksiä ja hieman banaania.

Makeahkoa, paahteinen - lähes nokisen maltainen ja ruisleipäinen ensimaku. Maltaisuus tuo mieleen nokipannukahvin, tuoreen ruisleivän, kahviliköörin, suolaisen lakritsan ja tumman suklaan, minkä lisäksi kielellä on myös savuisia ja mausteisia piirteitä, neilikkaa ja hieman tummaa hedelmää, luumua ja viikunaa sekä runsain mitoin savuisuutta ja hieman tupakkaakin. Humalan katkerot pysyttelevät taustalla, mutta ovat kuitenkin kokoajan selkeästi havaittavissa. Varsin täyteläinen, kermaisen kuohkea ja tiivis suutuntuma on tasapainoinen ja hiilihappojakin on juuri sopivasti. Alkoholi erottuu vain mukavan lämmittävästi lopussa ja maku kuivahtaa loppua kohden. Viipyilevä jälkimaku on paahtuneen maltainen, hieman kitkerän palanutkin, tumman suklainen, kitkerän kahvinen ja varsin nihkeä.

Thurbo Stout on on loistava Imperial Stout - sopivan paahteinen, ehkä hieman kahvin ja savun arominen hallitsema, mutta erinomaisen tasapainoinen. Jo pelkästään kahvin aromit ovat niin monitahoisia, että niitä on vaikea kuvailla. Kaikin puolin toimiva ja onnistunut tuote ja ennen kaikkea kolmen euron hintaan todella edullinen. Thurbo Stout istui näistä neljästä Oppigårdsin oluesta parhaiten omaan suuhuni, mutta myös muut panimon tuotteet vaikuttaisivat keskivertoa paremmilta. 

Kouluarvosana: 9+ Loistava Imperial Stout.
Hinta-laatusuhde: Lähes täydellinen - edullinen löytö. 

Jotain pientä infoa:

Alue: Ruotsi, Hedemora
Oluttyyppi: Imperial Stout
Maltaat: Kaurahiutaleet, savustettu mallas
Humalat: N/A
Alkoholi: 8,7 %
Pullo: 0,33 l
Hinta: 28,90 SEK (n. 3,02e) Systembolaget 3.12.2016

Samalta panimolta:
Oppigårds Amarillo
Oppigårds Indian Tribute
Oppigårds Thurbo Double IPA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti