tiistai 28. elokuuta 2018

Oululaiset oluet: Sonnisaari Juomahammas I

Sonnisaari Juomahammas Oaked Imperial Porter I Matured With Sherry Oloroso Barrel Chips

Oululainen Sonnisaari julkaisi kevään 2017 aikana kolme eri versiota Juomahammas Imperial Porterista. Yksi näistä oli perusversio ja kaksi muuta Oloroso sherry- ja viski-tammilastujen kanssa kypsytettyjä. Ensin mainittua valmistui ilmeisesti 20 litran tynnyrillinen ja näitä tammilastujen kanssa kypsytettyjä noin 800 pulloa molempia. Sherry- ja viski-versiot tarttuivat mukaani tuolloin ja ne ehtivätkin muhia yli vuoden varastossa, ennen kuin päätin ne korkata.


Lähes musta, hyvin tumma punertavan colanruskea olut on utuista. Päälle muodostuu ohut toffeen värinen, kuohkea ja pienikuplainen vaahtokruunu, joka kestää varsin pitkään. Tuoksu on miellyttävä, lempeä ja hieman makeahko. Valmistuksessa käytettyjen sherrytynnyri-lastujen tuomat vivahteet ovat selkeästi läsnä ja tuoksusta voi aistia sherrylle tyypillisiä oksidoituneita vivahteita, pähkinää ja mantelia. Siinä on myös tammea, paahteista ja suklaista mallasta, vahvaa kahvia ja tummaa suklaata, hieman lakritsaa, tuoretta ruisleipää ja tummaa hedelmää. Humalointi erottuu pihkan, puun ja sitruksen muodossa.

Runsas ja täyteläinen maku on hyvin paahteinen, osin jopa palaneen maltainen. Kielellä on paahtuneen ja palaneen maltaan lisäksi hieman nokea ja nokipannukahvia, vahvaa espressoa, lakritsaa ja tumman ruislimpun kuorta, kypsytyksessä käytettyjen puulastujen tuomia sherrymäisen hapettuneita, kuivia ja pähkinäisiä vivahteita sekä hieman tammea. Humalointi on reilua ja katkerot ovat läsnä voimakkaina alusta loppuun. Aromipuolella humalointi tuo mieleen puun, pihkan ja sitruksen sekä mausteet. Häivähtääpä kielellä myös hieman bitteristä yrttiä ja karvasta tummaa suklaata. Suutuntuma on täyteläinen ja runsas, yleisilmeeltään kuivahko. Alkoholi tuntuu lämpönä etenkin loppua kohden. Hyvin intensiivinen ja kestävä jälkimaku on katkeroinen, paahdetun ja palaneen maltainen ja lopussa kielellä on myös vahvaa kahvia, hieman salmiakkia, greippistä sitrusta, bitteristä yrttiä, hieman tinjamia ja kitkerää nokea.

Kokonaisuutena hyvin intensiivinen ja onnistunut, kuiva ja katkeroinen, omalla tavallaan persoonallinen olut. Koko olemus on hyvin runsas ja vahva niin aromien kirjon kuin rungon osalta. Kypytysvaiheessa käytettyjen tammilastujen tuomat vivahteet ovat selkeästi läsnä, mutta hyvin osana kokonaisuutta. Kaikin puolin toimiva ja maukas olut, joka on yli vuoden varastoinnin jälkeenkin erinomaisessa vedossa. Kahdeksan euron arvoiseksi en tätä olutta osaa kuitenkaan arvostaa.

Kouluarvosana: 9 Erinomainen, hienosti kypsynyt Imperial Porter.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman kallis.

Jotain pientä infoa:

Alue: Suomi, Oulu
Oluttyyppi: Imperial Porter
Maltaat: N/A
Humalat: Summit, East Kent Goldings
Alkoholi: 11,0%
Pullo: 0,33 l

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti