torstai 14. kesäkuuta 2018

Oululaiset oluet: Sonnisaari Kirpiä

Sonnisaari Kirpiä Sour Ale

Sour Ale on minulle vieras oluttyyli, josta ainoa kokemus on toistaiseksi tämä oululaisen Sonnisaaren Panimon Kirpiä. Olut tarttui mukaan paikallisen S-Marketin hyllystä huhtikuun alussa 4,49 eurolla ja hinta aiheutti alkuun hieman empimistä, mutta lopulta pullo kuitenkin päätyi ostoskoriin. Panimo lupasi Kirpiän pistävän kielen ja ikenet lujille ja kertoi myös, että kyseessä on vain reilun 1000 pullon erä, joten jälkikäteen hintakaan ei enää mietityttänyt.

Olut on lasissa sameaa ja väriltään kauniin vaaleankeltaista. Vaahtoa muodostuu maltillisesti ja puhtaan valkea vaahtohuntu haihtuu nopeasti jättäen juoman pinnalle ja lasin reunoille hieman pitsiä.


Tuoksussa on hiivaisuutta ja vaaleita maltaita, mutta pääroolin vie kuitenkin pirteä hedelmäisyys. Etenkin sitrushedelmä on läsnä sitruunan, greipin ja limetin muodossa, mutta erottuupa joukosta myös hieman persikkaa ja aprikoosia sekä mausteisia häivähdyksiä ja simassa lillunutta sitruunaa.

Pirteän sitruksinen maku on hyvin kirpeä ja hapan, eli lupaus happamuudesta pitää. Kielellä tuntuu siltä kuin olisi juuri puraissut hapanta greippiä, minkä lisäksi maku tarjoilee sitruunaa, limettiä ja mandariinia. Vaalea maltaisuus on totaalisesti taka-alalla, mutta hiivaisuus on hieman selkeämmin läsnä. Myös kielellä vilahtaa hieman simassa uinutta sitruunaa. Suutuntuma on kevyt ja pirteän happama ja maku muuttuu loppua kohden ohuemmaksi, muttei kuitenkaan vetiseksi. Jälkimaku on melko vaisu, happama ja aiempaa hieman kypsemmän hedelmäinen ja hieman simainen. 

Kuten jo tekstin alussa mainitsin, ovat hapanoluet minulle vieraita, joten Kirpiän arvioiminen oli hieman haastavaa. Panimon lupaus happamuudesta ainakin piti kutinsa ja Kirpiä ei aiheuttanut pettymystä. Mielestäni Kirpiä on mitä mainioin kesäjuoma, mutta kaikkien makuun se ei varmasti uppoa. Samalla rahalla löytyy parempiakin tuotteita eri oluttyylien joukosta, joten pidän Kirpiää hieman hintavana. Mitä hapanolueen yleisesti tulee, täytyy tähän tyyliin tutustua vielä lisää.

Kouluarvosana: 8+  Mukavan happama ja kirpsakka kesäpäivän virkistäjä.
Hinta-laatusuhde: Ok - Samalla rahalla löytyy parempaakin.

Jotain pientä infoa:

Alue: Suomi, Oulu
Oluttyyli: Ale, Sour Ale
Maltaat: N/A
Humalat: N/A
Alkoholi: 5,3%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 4,49e S-Market 7.4.2018

Samalta panimolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti