perjantai 11. marraskuuta 2016

Tapaksia ja Cavaa: Anna de Codorníu Brut

Anna de Codorníu Cava Brut NV

Codorníun viinitalo sijaitsee Penedèsin alueelta Kataloniasta.  Talon pitkä historia sai alkunsa jo 1500-luvun puolivälissä ja nykyisin yli 450-vuotias talo on Espanjan vanhin perheyritys. Codorníu on myös 60 miljoonan pullon vuosituotannollaan maailman suurin perinteistä menetelmää käyttävä kuohuviinien tuottaja. Lisäksi Codorníun toimesta valmistettiin myös ensimmäinen espanjalainen kuohuviini vuonna 1872. Kerroin hieman pidemmin talon tarinasta aiemmin Clasico Seco Cavan arvostelussa.

Anna de Codorníu on ensimmäinen cava, jonka valmistuksessa käytettiin perinteisten cava-lajikkeiden lisäksi myös Chardonnayta. Viini saa nimensä Anna Codorníun mukaan. Hän oli viimeinen Codorníun suvun nimeä kantanut perillinen, ennen kuin meni vuonna 1659 naimisiin Miguel Raventósin kanssa. Tämän jälkeen talon omistajasuku on kantanut Raventósin nimeä.

Viiniin käytettävät rypäleet tulevat kahdelta hyvin erilaiselta alueelta. Chardonnay rypäleet kasvavat talon omilla tarhoilla Lleidan alueella, kun perinteiset Macabeo, Parellada ja Xarello taas Penedèsissä. Rypäleistä puristettu mehu käy viiniksi viileässä 15-17 asteen lämpötilassa, luonnollisesti jokainen lajike omissa tankeissaan. Käymisen päätyttyä lopullinen viini sekoitetaan ja pullotetaan sokerista ja hiivasta valmistetun licor de tiragen kanssa. Viini käy maanalaisten kellareiden viileässä 17 asteen lämpötilassa toiseen kertaan pulloissa. Viini saa kypsyä pulloihin muodostuvan hiivasakan päällä vähintään 12 kuukauden ajan. Tämän jälkeen sakka poistetaan pulloista ja viinin makeutta voidaan säädellä sokerilisäyksellä, jonka jälkeen pullot uudelleen korkitetaan.

Anna on väriltään kirkkaan oljenkeltaista ja hennosti vihertävää. Se välkehtii kauniisti kultaisin sävyin. Todella pitkään kestäviä, keskikokoisia kuplia muodostuu todella runsaasti.

Tuoksu on raikkaan hedelmäinen ja esiin nousee sitruksia, limettiä ja hieman greippiä sekä omenoita ja häivähdys aprikoosista ja ananaksesta. Siinä on myös kukkaisia ja kypsytyksen tuomia paahteisia  sekä hennon pähkinäisiä vivahteita.

Erittäin kuiva maku on hienostuneen paahteinen ja raikkaan hedelmäinen. Kielellä on sitruksia, limettiä ja kypsiä omenoita, päärynöitä ja ananasta. Viinistä erottuu myös hieman mausteisia ja kevyen mineraalisia piirteitä. Sitrusmaisen pirteä hapokkuus ja pehmeät kuplat tekevät viinistä ryhdikkään ja tasapainoisen. Ne saavat veden nousemaan kielelle viipyilevää jälkimakua kohden. Loppu on kypsän hedelmäinen ja kypsytyksen tuomat paahteiset sävyt nousevat selkeämmin esiin tuoden mieleen jopa leivonnaiset ja pähkinät sekä aavistuksen Chardonnaymaista voita.

Ensivaikutelma pelkän ulkonäön osalta ei ole mitenkään erityinen, perus kuoharia lasissa. Tuoksukin on alkuun melko vaisu ja vasta Annan lämmetessä hieman, alkaa esiin nousemaan enemmän aromeja. Kielellä Anna sitten näyttääkin parhaat puolensa - viini on todella miellyttävä ja tasapainoinen. Yleisesti Anna on varsin ryhdikäs ja hintaisekseen oikein hienostunut cava. Viini on loistava valinta aperitiiviksi tai maljajuomaksi perus Freixenettien tilalle, mutta pärjää myös pikkupurtavien ja merenelävien kaverina. Anna on hintaluokassaan oikein mallikas viini.


Anna pääsi siis Savia Viva Xarel.lon tavoin näyttämään, miten pärjää tapasten kaverina. Pöytään oli katettu espanjalaista perunamunakasta, Manchegoa ja viikunahilloa, paprikalla maustettua Chorizosalamia, Serranon kinkkua ja melonia sekä marinoituja herkkusieniä ja oliiveja.

Toisin kuin Xarel.lo, Anna maistui mainiosti perunamunakkaan kaverina. Sen mineraalinen puoli korostui mukavasti ja paahteiset vivahteet sopivat hyvin munakkaan seuraan. Molemmat viinit viihtyivät Manchegon kaverina, kunhan yhdistelmästä jätti pois viikunahillon. Anna toimi myös  kinkun ja melonin kanssa loistavasti sekä salamin seurassa, etenkin jos salamin laittoi Ciabatta viipaleen päälle. Marinoitujen sienten ja oliivien kanssa Anna ei ollut kotonaan ennen kuin sienen nautti leivän kanssa, jolloin yhdistelmä olikin oikein maukas. Anna oli näin Savia Vivaa monipuolisempi viini tapas pöytään, mutta tarjoiltavat ruoathan luonnollisesti vaikuttavat viini valintaan.

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas ja todella hienostunut cava hintaisekseen.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on hintaluokkansa parasta antia.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Codorníu, DO Cava
Alue: Espanja, Katalonia
Tyyli: Kuohuviini, Cava
Rypäleet: Chardonnay (70%), Parellada (15%), Xarel.lo & Macabeo (15%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,48e Alko 1.9.2016

Samalta tuottajalta:
Codorníu Clasico Cava Sec NV

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti