perjantai 18. marraskuuta 2016

Ryhdikäs Pinot Blanc Itävallasta: Kracher Pinot Blanc

Kracher Pinot Blanc 2015

Kracherin viinitalo sijaitsee Illmitzin kylässä Seewinkelin alueella Itävallan Burgelandissa. Talon perusti Alois Kracher vuonna 1958 ja hänen poikansa Alois Kracher Junior siirtyi talon johtoon 1980-luvun alussa. Nuorempi Alois aloitti talon voimakkaan kehittämisen ja nosti Kracherin maailman makeiden viinien tuottajien eliittiin. Hän kuoli yllättäen vuonna 2007, minkä jälkeen hänen poikansa Gerhard Kracher astui isänsä saappaisiin.

Talolla on nykyisin 25 hehtaaria viinitarhoja ja vuosituotanto on noin 120 000 pulloa. Kracher on tunnettu makeista viineistä, joita talo tuottaa kahdella tyylillä. Toinen näistä on viinien kypsyttäminen pienissä tammiastioissa, joista viineihin irtoaa enemmän tammen aromeita. Toinen taas alueen perinteille uskollisempi tyyli, jossa kypsytys tapahtuu suurissa 500-3000 litran tammisammioissa, jolloin viinien hedelmäinen puoli on pääroolissa. Talon toimesta syntyy vuosittain noin 10-15 erilaista makeaa viiniä näillä kahdella menetelmällä.

Tarhoilla viljellään vaaleita lajikkeita, kuten Welschrieslingiä, Chardonnayta, Gewürztramineria, Scheurebea ja Muscat Ottonelia. Punaisista lajikkeista tärkein on Zweigelt. Puna- ja valkoviinien tuotanto on pienimuotoisempaa ja tuottajan sivuilla ei edes mainita tätä Alkoon syksyn aikana ilmestynyttä Pinot Blancia.

Viini on väriltään houkuttelevaa, intensiivisen kullankeltaista ja kirkasta.

Melko raikas tuoksu on avoin ja kosiskelee kypsän hedelmäisellä aromikkuudellaan. Esiin nousee päärynöitä, persikoita, aprikoosia ja keltaluumuja.

Kuiva maku on kypsän hedelmäinen ja kielellä vilisee hieman tutumpia ja eksoottisempia hedelmiä, kuten keltaluumua, aprikoosia ja persikkaa, päärynää ja omenaa sekä mangoa ja sitrushedelmiä. Lisäksi kielellä on kukkaisia, hennon pähkinäisiä ja kevyen ruohoisia vivahteita sekä hennon mausteisia ja hunajaisia piirteitä. Ryhdikäs hapokkuus tuo viinin muuten pehmeään suutuntumaan mukavasti ryhtiä ja tasapainottaa kypsän hedelmäisyyden tuomaa makeuden tuntua sekä riittää nostattamaan veden kielelle keskipitkän jälkimaun aikana. Loppu on päärynäinen, limettinen ja hennon mausteinen sekä mineraalinen.

Kracher Pinot Blanc on herkullinen, pirteän hedelmäinen ja uskomattoman tasapainoinen viini, josta löytyy myös sopivasti ryhtiä ja raikkautta. Tuoksu on melko hedelmävetoinen, mutta maun puolelta irtoaa sitten enemmän. Viini on myös varsin hapokas Pinot Blanciksi ja näin myös melko ryhdikäs, veden kielelle nostattava. Loistava viini ihan vain fiilistelyyn hyvässä seurassa, mutta myös ruokapöytään sopiva viini etenkin kalaruokien kaveriksi. Hyvä hinta-laatusuhde.


Viinin pariksi pääsi tällä kertaa lohisalaatti uppomunalla. Viinin pirteä hapokkuus ja runsas hedelmäisyys sopivat hyvin yhteen rasvaisen kalan kanssa. Viini pärjää myös varsin hyvin jopa uppomunan seurassa. Harmoninen ja tasapainoinen yhdistelmä. Kracher Pinot Blanc voisi toimia myös salaattia hieman tuhdimpien kalaruokien kaverina.

Kouluarvosana: 9- Eloisa ja pirteän hedelmäinen viini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Weinlaubenhof Kracher, Qualitätswein Burgenland
Rypäleet: Pinot Blanc (100%)
Alue: Itävalta, Burgenland
Tyyli: Valkoviini
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,98e Alko 24.9.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti