perjantai 25. marraskuuta 2016

Perjantaipullo: Pfaff Pinot Blanc

Pfaff Pinot Blanc 2014

La Cave des Vignerons de Pfaffenheim on vuonna 1957 perustettu viininviljelijöiden osuuskunta, joka sijaitsee keskellä Alsacen aluetta Colmarin kaupungin eteläpuolella Pfaffenheimin kylän kupeessa. Osuuskunta on yksi Alsacen vanhimmista ja suurimmista. Se on myös työskennellyt laadun ja innovaatioiden eteen unohtamatta alueen pereinteisiä arvoja.

Pfaff Pinot Blanc valmistetaan Auxerrois- ja Pinot Blanc -lajikkeista, mikä on varsin tyypillistä Alsacessa. Eli vaikka Alsacen Pinot Blanceja usein markkinoidaan lajikeviineinä, ovat ne usein näiden kahden lajikkeen sekoituksia. Pfaffenheimin osuuskunta hoitaa sadonkorjuun aina käsin, niin myös tämän viinin kohdalla. Molemmat lajikkeet valmistetaan viiniksi omissa sammioissaan ja käyminen vie noin neljän viikon ajan. Tämän jälkeen viinit saavat levätä sakan päällä noin neljä kuukautta ja lopuksi vielä kypsyä viiden kuukauden ajan ennen sekoittamista ja pullotusta.

Viini on väriltään kirkasta, melko intensiivisen sitruunankeltaista ja taittuu kevyesti vihreän sävyihin.

Leveä ja runsas tuoksu on aromaattisen hedelmäinen, hieman eksoottinenkin. Siinä on aprikoosia, persikoita ja vihreitä omenoita sekä kypsiä sitruksia ja hieman ananasta. Lisäksi tuoksusta erottuu hieman tyylikästä pähkinäisyyttä, hentoa mausteisuutta ja makeaa kukkaisuutta.

Kuiva maku seurailee tuoksun eksoottisen hedelmäistä tyyliä. Kielellä on keltaisia kivellisiä hedelmiä, kuten luumua, aprikoosia ja persikkaa sekä kypsiä sitruksia, omenaa ja hieman hunajamelonia. Lisäksi löytyy kevyen mineraalisia ja mausteisia sekä kukkaisia vivahteita. Suutuntumaltaan viini on paksu ja hieman öljyinen, mutta silti varsin kevyehkö hedelmäpommi. Se saa hyvin ryhdikkyyttä raikkaan sitrusmaisesta hapokkuudesta ja kevyestä mineraalisuudesta. Jälkivaikutelma on pehmeä, kypsän hedelmäinen, omenainen ja aprikoosinen sekä hennon pähkinäinen ja mausteinen.

Pfaff Pinot Blanc tarjoaa runsaasti lajikkeelle tyypillisiä aromeita ja on yleisvaikutelmaltaan varsin tasapainoinen ja pehmeä viini. Se on samaan aikaan kevyehkö, mutta silti lähes pureskeltavan paksu ja miellyttävän täyteläisen oloinen. Alsacen edulliset Pinot Blanc valkkarit sopivat hyvin seurusteluviineiksi, sillä niiden runsas hedelmäisyys tuo viiniin hieman makeuden tuntua ja hapokkuutta löytyy useimmiten riittävästi tuomaan kokonaisuuteen tasapainoa. Ruokapöydässä viini pärjää yksinkertaisten kala- ja äyriäisruokien parissa, jopa parsan kaverina. Miksei myös joulupöydän kalaherkkujen kanssa. Hintaisekseen kelpo ostos.

Kouluarvosana: 8,5 Kaikessa yksinkertaisuudessaan miellyttävä ja tasapainoinen viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: La Cave des Vignerons de Pfaffenheim, AOC Alsace
Alue: Ranska, Alsace, Pfaffenheim
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Pinot Blanc, Auxerrois
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,00e Alko 16.7.2016

Samalta tuottajalta:
Pfaff Pinot Gris 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti