perjantai 4. marraskuuta 2016

Syksyn viinit: Vivaldi Passatempo

Vivaldi Passatempo 2013

Vivaldi Passatempo on edullinen Appassimento-menetelmällä valmistettu viini Veneton alueelta Italiasta. Termi "Appassimento" viittaa rypäleiden kuivaamiseen ennen puristamista. Tällä menetelmällä valmistetaan myös Valpolicellan alueen kuninkaallinen parivaljakko Amarone ja Recioto. Tosin näiden kahden klassisen viinin valmistuksessa rypäleitä kuivataan 3-4 kuukauden, eli yli sadan päivän ajan. Sitten on tietenkin köyhän miehen Amarone, eli Ripasso, jonka valmistuksessa perusviini käy toiseen kertaan Amaronen valmistuksesta jääneen kuorimäskin kanssa. Koska nämä viinit ovat DOC-luokiteltuja, on niiden valmistus tarkkaan valvottua.

Sitten tulevat nämä Ripassoakin edullisemmat Appassimento-viinit, jotka ovat IGT-luokiteltuja ja näin niiden valmistuskin on vapaampaa. Kun rajoitteita ei juurikaan ole, voi tuottaja kuivata hyvin pienen määrän viiniin käytettäviä rypäleitä vaikka vain päivän tai parin ajan ja kutsua näin viiniään Appassimentoksi. Eli viinipullon etiketissä esiintyvä "Appassimento" ei kerro mitään viinin laadusta tai siihen käytettyjen kuivattujen rypäleiden määrästä tai kuivaus ajasta. Ainoastaan sen, että viiniin on käytetty ainakin pieni osa kuivattuja rypäleitä.

Vivaldin viiniliikkeen toiminta alkoi vuonna 2004. Se sai alkunsa projektista, jonka tavoitteena oli tuottaa laadukkaita viinejä hyvällä hinta-laatusuhteella Valpolicellan alueen tarhoilta tarkasti valikoiduista rypäleistä. Vivaldi toimii yhteistyössä paikallisten osuuskuntien kanssa, joilta se myös  ostaa tarvitsemansa rypäleet. Viinien valmistuksessa Appassimento-menetelmä on tärkeässä roolissa Vivaldilla, joka myös valvoo viiniensä tuotantoketjua tarhoilta pulloon ja hoitaa yksinoikeudella niiden markkinoinnin ja jakelun.

Viineihin käytettävät rypäleet tulevat pääosin Valpolicellan alueelta Venetosta. Tarhat sijaitsevat noin 100-350 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella ja maaperät vaihtelevat kalkkipitoisesta savimaahan. Valpolicellan alueen ilmasto sopii erinomaisesti viininviljelylle, sillä vuoristo suojaa sitä viileiltä pohjoistuulilta ja Garda-järvi luo otollisen mikroilmaston. Vivaldin tuotannossa käytettävät köynökset ovat keskimäärin 20-25-vuotiaita. Lisäksi runsas auringonpaiste ja raikkaat tuulet antavat hyvän lähtökohdan rypäleiden kuivattamiselle. 

Vivaldi Passatempo valmistetaan Valpolicellan alueen perinteisistä punaisista lajikkeista. Rypäleet poimitaan käsin ja 30 prosenttia niistä kuivataan 24 päivän ajan, jotta viiniin saataisiin enemmän täyteläisyyttä ja makua. Tämä on huomattavasti lyhyempi aika, kuin Amaroneen käytettävien rypäleiden kuivaukseen käytetty aika. Käyminen tapahtuu sammioissa 25-28 asteen lämpötilassa ja maseraatio kestää 10 päivän ajan. Kypsytys tapahtuu vanhoissa tammitynnyreissä, joissa viini käy läpi myös malolaktisen käymisen. Kuuden kuukauden tammikypsytyksen jälkeen seuraa vielä kolmen kuukauden pullokypsytys, ennen kuin viini lasketaan myyntiin. 

Viini on väriltään syvän tummanpunaista ja lähes läpinäkymätöntä, mutta valoa vasten väri vaalenee lasin reunoja kohti kirsikanpunaisiin sävyihin.

Tumman sävytteinen ja makean mausteinen tuoksu tuo mieleen kypsät hedelmät, kuten kirsikat ja luumut. Tuoksusta erottuu myös kevyen paahteisia, nahkaisia ja vaniljaisia piirteitä sekä häivähdyksiä kuivatuista luumuista ja kahvista. Yleisilmeeltään tuoksu on hieman makeahko ja miellyttävä.

Melko täyteläinen maku seurailee tuoksua tumman ja kypsän hedelmäisenä ja marjaisena. Kielellä on makeaa kirsikkaa ja kirsikkahilloa, luumua sekä häivähdyksiä kuivatuista hedelmistä. Myös tuoksun makean sävytteinen mausteisuus ja hento paahteisuus ovat selkeästi läsnä. Viinin pehmeä, kohtuullinen tanniinisuus ja kirsikkainen hapokkuus tarjoavat kohtuullisen ryhdikkään selkärangan, joka kantaa pitkään viipyilevään jälkimakuun. Maku muuttuu lopussa kuivemmaksi ja mielenkiintoisemmaksi. Esiin nousee nahkaisia ja kevyen savuisia vivahteita, hieman kuivakkaa tammea ja karhunvatukoita ja makeaa mausteisuutta, hieman kaneliakin sekä häivähdyksiä mustasta mullasta.

Vivaldi Passatempo on mehevän hedelmäinen ja hieman makeahko, mutkaton arkiviini. Maku muuttuu loppua kohden hieman kuivemmaksi ja mielenkiintoisemmaksi, mutta viini ei siltikään jää sen kummemmin mieleen, löytyyhän näitä kympin Appassimentoja Alkon hyllystäkin useampia. Mikäli pidät uuden maailman edullisista viineistä ja eurooppalaiset eivät oikein nappaa, kokeile tätä. Passatempo on helppo viini, joka sopii näin pimenevinä syysiltoina kynttilän valossa nautittavaksi, löytyyhän viinistä hieman jouluista makeaa mausteisuutta. Ruokapöydässä viini voi puolestaan löytää kaverin yksinkertaisista liha- ja pataruoista sekä pastoista.

Kouluarvosana: 8 Mehevä, simppeli Appassimento.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - kympin hintaluokassa keskitasoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Vivaldi Wines, IGT Rosso Veneto
Alue: Italia, Veneto
Tyyli: Punaviini, Appassimento
Rypäleet: Corvina (50%), Rondinella (30%), Corvione (10%) + muut paikalliset lajikkeet (10%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,99e Alko 13.8.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti