tiistai 11. lokakuuta 2016

Valkoviiniä Cava-lajikkeista: Torres San Valentin Parellada

Torres San Valentin Parellada 2015

Torres San Valentin Parellada on varmasti monelle tuttu valkoviini. Jos kyseinen viini ei sano mitään, on Miguel Torres varmaan kuitenkin tuttu tuottaja, myydäänhän tämän Espanjan suurimman viinintuottajan tuotoksia 140 maassa. Alkostakin löytyy lähes parikymmentä Torresin viiniä ja lisäksi  kymmenen Torresin chileläistä viiniä.

San Valentin Parellada valmistetaan nimensä mukaisesti Parellada lajikkeesta. Parellada on päärypäle Cavan valmistuksessa ja sen lisänä käytetään usein Macabeo ja Xarel.lo -lajikkeita. Tämä Alkosta löytyvä San Valentin on luomuviini, kun taas Torresin sivuilta löytyvä ei ja lisäksi tämä ei luomu versio saa Parelladan kaveriksi Garnacha Blanca (Grenache Blanc) -lajiketta. Käyminen vie 12 päivän ajan ja tapahtuu ruostumattomissa terästankeissa viileässä 15-16 asteen lämpötilassa, jolloin rypäleiden raikkaat aromit säilyvät. Viiniä ei varsinaisesti myöskään kypsytetä vaan se säilytetään hyvin viilennetyissä terästankeissa ja pullotetaan tilausten mukaan. 

Viini on kirkasta ja väriltään melko neutraalia, hyvin vaaleankeltaista vihrein häivähdyksin.

Tuoksu on melko aromaattinen ja runsas, kypsän sävytteinen hedelmäisyys nousee esiin persikan, päärynää ja sitruksien muodossa. Lisäksi tuoksusta erottuu aromaattisen kukkaisia ja makean mausteisia vivahteita. 

Puolimakea maku seurailee melko tarkasti tuoksun kypsän hedelmäisiä, kukkaisia ja makean mausteisia aromeita. Kielellä on päärynöitä, persikoita, keltaluumua ja sitruksia sekä hieman aprikoosia. Kohtuullinen hapokkuus tuo makeiden sävyjen keskelle mukavasti raikkautta ja tasapainoa, mutta ryhtiä ei juurikaan löydy. Viipyilevä jälkimaku on hieman alkua kuivemman oloinen jatkuen hedelmäisenä, hieman eksoottisempana ja aavistuksen mausteisena.

Torres San Valentin Parellada on tasapainoinen, keskihapokas ja puolimakea viini. Hapokkuus riittää tuomaan lempeän makeuden keskelle raikkautta ja vaikutelma onkin siltä osin tasapainoinen. Ryhdikkyyttä jäin kuitenkin kaipaamaan hieman lisää. Simppeli, mutta laadukas seurustelujuoma, mikäli hakusessa on hieman makeahko viini. Voisi toimia myös itämaisen keittiön antimien kaverina. Viini on hintaluokassaan oikein mainio pakkaus.

Kouluarvosana: 8- Helposti lähestyttävä tasapainoinen arkiviini vaikka seurusteluun.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Miguel Torres, DO Catalunya
Alue: Espanja, Katalonia
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Parellada (100%)
Pullo: 0,75 l

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti