perjantai 7. lokakuuta 2016

Syksyinen sienikeitto ja Nobleza Medium Dry Sherry

Nobleza Medium Dry Sherry

Williams & Humbert on viitalo, jolla on kohtuullisen pitkät perinteet viininvalmistuksesta. Sen perustivat Sir Alexander  Williams ja Arthur Humbert vuonna 1877. Sherryjen lisäksi tuottaja valmistaa mm. brandya, likööriä ja rommia sekä puna-, valko- ja roseeviinejä. Williams & Humbert valmistaa tämän Amontillado sherryn Altialle, joka vastaa puolestaan pullotus ja markkinointi puolesta. 

Sherryhän on kaikille tuttu espanjalainen väkevöity viini, joka tulee Lounais-Espanjasta Andalusian auringosta, Cádizin maakunnasta. Sherryt valmistetaan Palomino, Pedro Ximénez ja Moscatel -lajikkeista, joista ensimmäinen on eniten käytetty. Sherryt valmistetaan Solera-menetelmällä, eli  kypsytyksen yhteydessä eri vuosikerrat sekoittuvat. Rypälemehun annetaan ensin käydä loppuun asti kuivaksi valkoviiniksi. Tämän jälkeen viini voidaan varastoida sellaisenaan tai väkevöitynä vajaisiin tynnyreihin. Tynnyreissä viinin pinnalle muodostuu ohut hiivakukka ("viinin kukka"), joka suojaa viiniä hapettumiselta ja tuo samalla Sherrylle tyypillisen maun. Tämä hiivakukka, eli flor-kerros tarvitsee säilyäkseen alkoholia, happea ja ravinteita, joten vanhimpia tynnyreitä täytetään aina seuraavaksi vanhimmista tynnyreistä, kunnes uusimpiin lisätään tuoreinta viiniä. Tämä kypsytysmenetelmä on siis nimeltään Solera. Pullotukseen otetaan viiniä vanhimmista tynnyreistä, joita sitten täytellään seuraavaksi vanhimmista. 

Sherryä valmistetaan kuivista makeisiin. Fino on tyypillisesti erittäin kuivaa ja Manzanilla kuivaa ja ne ovat hieman samankaltaisia. Amontillado sherryt vaihtelevat kuivista puolikuiviin ja ne ovat usein aromeiltaan monipuolisempia ja voimakkaampia kuin täysin kuivat finot. Oloroso puolestaan väkevöity ja hapettumalla kypsynyt, tummempi tyyppi ja Palo Cortado hieman Oloroson ja Amontilladon tyylinen, mutta harvinaisempi tapaus. Makeita viinejä edustavat Pale Cream, Cream ja Pedro Ximenez Sherryt, joista kaikki ovat makeaita, mutta viimeinen aromikkaampi.

Nobleza Medium Dry Sherry on väriltään houkuttelevan kultaisen kuparista ja väri tuo mieleen myös hunajan.

Houkutteleva tuoksu on tiiviin aromaattinen. Siinä on tyylikkään paahteisia, pähkinäisiä ja mantelisia vivahteita sekä kypsän sävytteistä hedelmää, kuten viikunoita ja luumuja. Siinä on myös hieman jonkinlaisia maaperäisiä häivähdyksiä.

Lähes kuiva, kuivahko maku on paahteinen ja lämmittävä. Kielellä on kypsiä hedelmiä kuten aprikoosia ja viikunaa sekä häivähdys teetä. Tuoksun pähkinäiset aromit erottuvat hasselpähkinän, saksanpähkinän ja mantelin muodossa. Hapokkuus on runsasta ja tuo muuten melko kevyehkölle viinille ryhtiä ja pitää alkoholisuuden tunteen kurissa. Alkoholi tuntuukin lähinnä lämmittävänä loppua kohden. Jälkivaikutelma on suuta supistava, pähkinäinen ja kuivatun hedelmäinen, rusinainen ja taatelinen.

Nobleza Medium Dry Sherry on tuoksultaan miellyttävästi kehittynyt ja aromaattinen, mutta maku ei yllä aivan samalle tasolle. Makua ja aromia löytyy kyllä hyvin ja mukavan runsas hapokkuus tuo kokonaisuuteen hyvin tasapainoa. Lisäksi viini tuntuu samaan aikaan kevyehköltä, mutta alkoholin tuoma lämmittävä vaikutelma tuo kokonaisuuteen täyteläisyyden tunnetta. Yleisvaikutelmaltaan siis varsin mallikas Amontillado. Seurustelu käyttöön löytyy parempiakin vaihtoehtoja, mutta ruokapöydässä viini on kotonaan esimerkiksi tapasten tai syksyisten sienikeittojen kaverina.


Sherry ja sienikeitto muodostavat yhden klassisen viinin ja ruoan yhdistelmän. Sherryn pähkinäiset ja hedelmäiset sekä paahteiset ja maanläheiset vivahteet sopivat loistavasti yhteen sienikeiton makumaailman kanssa. Myös viinin hapokkuus ja hento makeus tuovat yhdistelmään tasapainoa. Yhdistelmä on kohtuullisen tasapainoinen, käsi kädessä kulkeva pari valjakko. Toimii.

Kouluarvosana: 8+ Laadukas ja tasapainoinen perussherry.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Williams & Humbert, DO Jerez-Xérès-Sherry
Alue: Espanja, Andalusia, Cádiz, Jeréz
Tyyli: Väkevä viini, Sherry, Amontillado Sherry
Rypäleet: Palomino, Pedro Ximénez
Pullo: 0,75 l
Hinta: 11,59e Alko 1.10.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti