keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Paras suomalainen olut(ko?) Sinebrychoff Porter

Sinebrychoff Porter

Kaikille tutun Sinebrychoffin, vielä tutummin Koffin pitkä oluen valmistus historia yltää 1800-luvun alkupuolelle. Sinebrychoffin suvun toimesta on myös poltettu viinaa, pyöritetty kapakkaa ja sahaa sekä toimittu rakennusurakoitsijoina ja kauppiaina. Perhe oli 1800-luvulla edelläkävijä työnantajana perustaessaan työntekijöilleen mm. eläkesäätiön ja oman sairaalan sekä tarjoten jopa mahdollisuuden työpaikkaruokailuun. Lisäksi perheen jäsenet antoivat auliisti rahaa hyväntekeväisyyteen. Vuodesta 2000 Sinebrychoff on ollut osa tanskalaista Carlsberg-konsermia.

Sinebrychoff on valmistanut portteria jo 1860-luvulta lähtien. Tuolloin määrät tosin olivat pieniä ja valmistus ajoittui lähinnä talviaikaan. Vuodesta 1957 lähtien portteria on sitten valmistettu jatkuvalla syötöllä, tosin sitä markkinoitiin aluksi Imperial Stoutina. Sinebrychoff Porter valmistetaan neljästä eri maltaasta, jotka ovat Pilsner-, Münchener-, väri- ja ruskeamallas. Humalointi hoituu Saazer- ja katkerohumalilla. Lontoon Park Royal-panimosta peräisin oleva hiiva on samaa, jolla irlantilainen Guinness valmistetaan. Sinebrychoffin Porter on kerännyt mainetta niin Suomessa, kuin maailmallakin.

Olut kaatuu lasiin tummana, lähes pikimustana ja läpinäkymättömänä. Sen päälle muodostuu alkuun tumman maitokahvin ruskea, tiivis ja pieni kuplainen vaahtokerros. Vaahto laskeutuu melko nopeasti ohuemmaksi kerrokseksi juoman pinnalle jättäen pitsiä lasin reunoille.

Todella miellyttävä ja runsas tuoksu on pehmeä ja makeahkon sävytteinen. Esiin nousee paahteista mallasta ja muutenkin paahteisen sävyisiä vivahteita, kuten kahvia, ruislimppua ja mallasleipää. Siinä on myös suklaisia, kaakaoisia ja karamellisia vivahteita sekä salmiakkia ja lakritsaa.

Täyteläisen makea ja voimakas ensimaku on paahteisen, jopa palaneen maltainen ja viljainen. Kielellä vilahtelee suklaata ja kahvia, mallasleipää ja ruislimppua sekä tuoretta lakritsaa ja tummia kuivattuja hedelmiä, kuten luumua ja taatelia. Humalointi tuntuu miellyttävänä katkerona ja voimistuu loppua kohden, saaden maun myös kuivahtamaan hieman. Suutuntumaltaan olut on täyteläinen ja kermaisen paksu, hieman öljyinen ja samettisen pehmeä. Hiilihappoja löytyy juuri sopivasti ja kokonaisuus on tasapainoinen. Viipyilevä jälkimaku tuo mieleen jo aiemmin vastaan tulleen ruislimpun ja mallasleivän lisäksi aiempaa tummempaa suklaata ja paahteisen kahvin sijaan maitokahvia, suolaisempaa lakritsaa ja ruskeaa sokeria muistuttavia vivahteita.

Sinebrychoff Porter on lasissa todella houkuttelevan näköinen, läpinäkymätön ja lähes pikimusta olut. Tuoksu on runsas ja aromikas, todella vivahteikas. Maku on alkuun makeahko ja aavistuksen roisoinen, mutta jo keskimaun kohdalla pehmeä ja tasapainoinen. Kokonaisuus on kiehtova ja todella vaikuttava. Suurien suomalaisten panimoiden massatuotanto oluet ovat pääasiassa hirveää kuraa. Koffin portteri tekee kuitenkin poikkeuksen sääntöön olemalla yksi parhaista ellei paras suomalainen olut, joka vastaan on tullut. Ja pidän tästä niin paljon, että sanon sen olevan myös yksi maailman parhaista porttereista. Hinta-laatusuhdekin on lähes täydellinen, samaan rahaan ei Suomen maalta irtoa yhtä hyvää olutta.

Kouluarvosana: 9,5 Uskomaton olut suurelta panimolta.
Hinta-laatusuhde: Lähes täydellinen - samaan rahaan ei yhtä hyvää löydä.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Sinebrychoff
Alue: Suomi, Kerava
Oluttyyppi: Porter, Imperial Porter
Maltaat: Pilsner, Münchener, väri- ja ruskeamallas
Humalat: Saazer- ja katkerohumalat
Alkoholi: 7,2 %
Pullo: 0,33 l
Hinta: 2,45e Alko 21.6.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti