keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Brezeliä ja Löwenbräun Oktoberfest olutta

Löwenbräu Oktoberfestbier

Saksan Münchenissa Theresienwiesenin alueella pidettävä Oktoberfest päättyi maanantaina. Kyseessähän on vuosittain järjestettävä suuri kansanjuhla, joka ajoittuu aina syys- ja lokakuun vaihteeseen. Oktoberfestin juuret yltävät yli 200 vuoden päähän, sillä kyseinen juhla järjestettiin ensimmäisen kerran Baijerin kruununprinssin häiden kunniaksi vuonna 1810. Tästä huolimatta Oktoberfestiä ei ole vietetty vielä 200 kertaa, sillä juhla on jouduttu perumaan vuosien saatossa yli parikymmentä kertaa erilaisten syiden, kuten ensimmäisen ja toisen maailmansodan vuoksi.

Alkujaan Oktoberfest oli hevoskilpailu ja tipaton tapahtuma, mutta myöhemmin oluen tarjoilu festarialueella kuitenkin sallittiin. Nykyisin juhla tunnetaankin olutfestivaalina, joka kerää vuosittain miljoonia kävijöitä. Juhla on siis muuttunut historiansa aikana urheilutapahtumasta olutfestariksi. Olut puolesta vastaavat kuusi vanhaa müncheniläis-panimoa; Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr ja Hofbräu. Samankaltaisia juhlia järjestetään myös muualla Saksassa ja maailmalla, mutta Münchenin Oktoberfest on näistä tunnetuin. 

Löwenbräu Oktoberfestbier on väriltään vaaleahkon kullankeltaista ja kirkasta. Lasiin kaadettaessa olut vaahtoa kevyesti ja päälle muodostuva vaahtohattu on valkoista pienikuplaista saippuavaahtoa. Se laskeutuu nopeasti ohueksi kerrokseksi juoman pinnalle jättäen vähäistä pitsiä lasin reunoille.

Makeahkon maltainen ja viljainen tuoksu on melko neutraali ja tuo mieleen hunajaisia ja yrttisiä vivahteita. Lämmetessään esiin nousee hieman hedelmää ja epämiellyttävää kissanpissaa.

Ensimaku on tuhdin maltainen, hennon toffeinen ja aavistuksen paahteinenkin. Kielellä on viljaisia ja hennon hedelmäisiä, hieman sitrusmaisiakin vivahteita. Humalointi tuntuu kevyenä katkerona alusta loppuun tuoden mieleen katkerat yrtit ja kuivakan ruohon. Kielellä häivähtää myös hieman pähkinäisiä piirteitä. Keskitäyteläinen olut on aavistuksen tunkkainen ja jättää kielen hieman tahmaiseksi. Hiilihappoisuus on keskivertoa ja tuo edes hieman raikkauden tuntua. Jälkivaikutelma jatkuu samaan malliin kuivakan yrttisin ja ruohoisin sekä makean maltaisin vivahtein.

Ulkoasultaan olut ei juurikaan eroa perus lagereista, paitsi hieman runsaamman vaahtonsa puolesta. Tuoksukin on kevyehkö ja melko peruslagermainen, mutta tuhdin maltainen ja makeahkon sävytteinen. Maku seurailee tuoksun viitoittamalla tiellä ja yleisvaikutelmaltaan olut on hieman tunkkaisen oloinen ja lämmetessään puolessa välissä tuoppia alkaa makeus tuntumaan jo imelältä. Löwenbräu Oktoberfest ei siis vakuuta ja edullisempaan hintaan löytyy parempia lageroluita. Olut ei maistu edes brezelin kaverina.

Kouluarvosana: 7- Keskinkertainen, hieman tuhdimpi lager.
Hinta-laatusuhde: Huono - laatuisekseen kallis.

Jotain pientä infoa:

Alue: Saksa, Baijeri, München
Oluttyyppi: Lager, Oktoberfestbier
Maltaat: -
Humalat: -
Alkoholi: 6,1%
Pullo: 0,50
Hinta: 3,79e Alko (Kausituote) 1.10.2016

Samalta Panimolta:
Franziskaner Hefe-Weissbier
Spaten Oktoberfestbier

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti