torstai 6. lokakuuta 2016

Brezeliä ja Spaten Oktoberfest-olutta

Spaten Oktoberfestbier

Toinen viikonloppuna maistamani Oktoberfestbier oli karvan verran ensimmäistä parempi, muttei silti mitenkään erityisen hyvä olut. Näitä hedelmäisiä ja runsaan maltaisia lagereita kitataan kaksi viikkoa kestävän Münchenin Oktoberfestin aikana jopa yli kuusi miljoonaa litraa ja ne tarjoillaan litran tuopeista. Mikäli hanaversiot ovat lämmetessään yhtä imeliä, kuin nämä kaksi pullotettua olutta, täytyy litran tuopin tyhjetä melko rivakkaa tahtia, ellei satu pitämään makeasta. 

Olut kaatuu lasiin runsaasti vaahdoten. Puhtaan valkoinen, tiivis ja pienikuplainen saippuavaahto laskeutuu hiljalleen noin parin sentin kerrokseksi oluen pinnalle. Olut on vaalean kullankeltaista ja kirkasta. Vaahto hiipuu hiljalleen jättäen vähäistä pitsiä.

Kohtuullisen raikas tuoksu on puhtaan maltainen ja viljainen. Siitä erottuu myös hieman hunajaisia ja hedelmäisiä aromeja. Humalointi tuntuu taustalla hennon ruohoisena. Juoman lämmetessä lasissa maltaisuus muuttuu makeamman sävytteiseksi, hieman karamelliseksi ja siirappiseksi.

Ensimaku on makeahkon karamellimaltainen, mutta tuoksun tapaan melko raikkaan oloinen. Kielellä on viljaa ja leipää, hieman hedelmää ja vaaleaa siirappia. Humalan katkero tuntuu todella miedosti taustalla hieman ruohoisena ja yrttisenä. Maku muuttuu oluen lämmetessä liiankin makeaksi. Lähes keskitäyteläinen olut on suutuntumaltaan paksuhko ja "rasvainen", kermaisen pehmeä. Hiilihappoja on kohtuullisen hyvin, mutta etenkin lämmetessään olut kaipaisi jotain raikastavaa ja keventävää tekijää. Lopussa ei ole mitään uutta, makeaa mallasta, siirappia ja hedelmää.

Ulkonäöltään tyypillinen lager, vaahtoa on vain runsaammin. Tuoksu on viileänä raikas ja makukin muuten oikein mainio, mutta oluen lämmetessä makeus korostuu liiaksi ja olut tuntuu siirappisen imelältä. Kun ei nappaa, niin ei nappaa. Turhan korkeasti hinnoiteltua bulkkikamaa. Brezelin kanssa olut sentään toimi paremmin kuin Löwenbräun Oktoberfestbier.

Nyt kun maistoin kahta perinteistä Oktoberfest-olutta, olen pettynyt. Molemmat maistuvat varmasti paremmalta paikan päällä Münchenissä litran tuopeista hörpittynä. Näin pulloversiona Löwenbräun ja Spatenin oluet eivät kuitenkaan vakuuta. Ensin mainittu sai lämmetessään kissanpissaisia aromeita ja makukin tuntui tunkkaiselta ja imelältä. Jälkimmäinen oli muuten ihan kelpo lager, mutta jälleen lämmetessään imeläksi muuttuva maku ei vakuuttanut. Teollista bulkkikamaa massoille.

Kouluarvosana: 7 Keskinkertainen, hieman tuhdimpi lager.
Hinta-laatusuhde: Huono - laatuisekseen kallis.

Jotain pientä infoa:

Alue: Saksa, Baijeri, München
Oluttyyppi: Lager, Oktoberfestbier
Maltaat: -
Humalat: -
Alkoholi: 5,9%
Pullo: 0,50 l
Hinta: 3,78e Alko (Kausituote) 1.10.2016

Samalta panimolta:
Franziskaner Hefe-Weissbier
Löwenbräu Oktoberfestbier

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti