tiistai 27. marraskuuta 2018

Parempaa samppanjaa: Bollinger Rosé 2016

Bollinger Rosé 2016

Bollinger lienee jokaiselle tuttu samppanjatalo ainakin nimen osalta. Olen kirjoittanut aikaisemmin Bollingerin Special Cuvée Brut'n yhteydessä hieman talon tarinasta, joten en nyt jaarittele siitä sen enempää. Vuosi 2006 oli Champagnen alueella ilmastoltaan poikkeuksellinen ja mahdollisti mm. erinomaisen punaviinin valmistamisen. Tästä inspiroituneena Bollingerin kellarimestari innostui luomaan ainutlaatuisen cuvéen.


Bollinger Rosé 2016 on talon ensimmäinen kertaluontoinen yhden vuosikerran roseesamppanja. Viini on valmistettu Pinot Noir (72%) ja Chardonnay (28%) rypäleistä, jotka valittiin yhdeksän kylän alueelta; 84% rypäleistä Grand Cru- ja 16% Premier Cru-kylistä. Kaikki perusviinit valmistettiin tammitynnyreissä ja lopulliseen sekoitukseen lisättiin 7% punaviiniä (Pinot Noir) tuomaan rosee väri. Dosagen määrä on matala, 6 grammaa litraa kohden. Ennen markkinoille pääsyä viini kypsyi pulloissa talon kellareissa yli 10 vuoden ajan.

Kauniin lohenpunainen väri on kirkas ja häivähtää pinkin sävyihin. Kuplat ovat pieniä ja runsaita, hyvin pitkään kestäviä. Tuoksu on harmoninen ja hyvin monitahoinen; kymmenen vuoden aikana kehittyneitä paahteisia ja hiivaisia vivahteita, briossia, leivonnaisia ja mausteita, sitrushedelmää, limetin kuorta ja hieman greippiä, Pinot Noirin tuomaa punaista marjaisuutta, etenkin puolukkaa, kirsikkaa ja punaherukkaa. Erottuupa joukosta myös kuivattuja kukkia, aavistus valkosuklaasta ja ripaus vasta jauhettua kahvia sekä vienoa mokkaisuutta.


Erittäin kuiva maku on ryhdikäs ja hienostunut, vivahteikas ja monitahoinen, kiehtovan paahteinen, raikkaan punamarjainen ja virkistävän mineraalinen. Kielellä on puolukkaa, kirsikkaa ja vadelmaa, limettiä ja sitruunaa, hieman greippiä ja verigreippiä, virkistävää kalkkista mineraalisuutta sekä vivahteita kukista ja hunajasta. Paahteiset ja hiivaiset vivahteet tuovat mieleen briossin, paahtoleivän ja tuoreet leivonnaiset sekä hennon pähkinäisyyden. Häivähtääpä taustalla myös kuivattua hedelmää, hieman viikunaa ja kirsikkaa sekä aavistus savua.

Viini tuntuu kielellä täyteläiseltä ja pyöreän kermaiselta, mutta pirteän vadelmainen hapokkuus tekee kokonaisuudesta miellyttävän ryhdikkään, mitä mineraalisuuskin tukee hienosti. Viipyilevä jälkimaku on punamarjainen ja kevyen sitruksinen; lopussa kielellä on mm. puolukkaa ja puolukkamehua, punaherukkaa ja vadelmaa, hieman greippiä ja limetin kuorta sekä mineraalisia ja hennon suolaisia vivahteita.

Lyhyesti sanottuna; Herkullista ja runsasta, mutta herkkää, harmonista ja kiehtovaa. Pinot Noirin ja Chardonnayn aromit yhdistyvät hienosti mineraalisiin sävyihin ja kypsytyksen ja iän myötä kehittyneisiin paahteisiin vivahteisiin. Bollingerin tyylille uskollinen, tyylikäs huippuviini, mutta onko se kuitenkaan hintansa arvoinen? Asioilla on tapana olla kaksi puolta ja niin tämänkin kohdalla; jos kuukausipalkasta jää käteen useita satoja euroja ylimääräistä, ei tämä nyt niin kallis ole, mutta näin perusduunarina tämän hintaluokan viinit jäävät useimmiten ostamatta. Tämä samppanja on erinomainen nautiskelujuoma, mutta sopii myös ruokapöytään vaikka läpi aterian.

Kouluarvosana: 9,5 - Talon tyylille uskollinen, tyylikäs ja harmoninen samppanja.
Hinta-laatusuhde: Ok - Sanoisin hyvä, mutta voiko 90 euroa kohdata laadun kanssa?

Jotain pientä infoa:

Luokitus: AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Vallée de la Marne, Aÿ
Tyyli: Kuohuviini, samppanja, roseesamppanja / vintage samppanja
Rypäleet: Pinot Noir 72%, Chardonnay 28%
Pullo:  0,75 l
Hinta: 89,90e Alko 12.2017 (lahjapullo) (26.11.2018: 89,90e)

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti