perjantai 23. marraskuuta 2018

Ylikypsää ankankoipea ja Château de Riquewhir Riesling Grand Cru

Dopff & Irion Château de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2013

Château de Riquewihr on Dopff & Irionin omistama viinitalo. Dopff & Irion toimii yhden Alsacen kuuluisimman kylän, Riquewihr'n alueella ja omistaa noin 27 hehtaaria viinitarhoja. Tämä Grand Cru -tason Riesling valmistetaan kylää ympäröiviltä jyrkiltä tarhoilta käsin kerätyistä rypäleistä. Käyminen tapahtuu kontrolloidussa lämpötilassa ruostumattomissa terästankeissa, minkä jälkeen viiniä kypsytetään neljän kuukauden ajan sakan päällä. Tämän jälkeen viini varastoidaan tankkeihin yhdeksän kuukauden ajaksi ennen pullotusta ja lopuksi viini lepäilee vielä pitkään pulloissa talon kellareissa.


Intensiivinen ja syvä, sitruunankeltainen väri häivähtää kultaisiin sävyihin. Tuoksu on hyvin aromaattinen ja runsas, selkeästi jo hieman kehittynyt. Se tarjoilee kypsää hedelmää ja sitrusta, vienoa hunajaisuutta ja hentoa mineraalisuutta. Hedelmäisyys tuo mieleen ananaksen, persikan ja aprikoosin, omenan ja päärynän, appelsiinin ja greipin. Lisäksi siitä erottuu orvokkia, vienoa mausteisuutta ja orastavaa petroolia.


Hyvin runsas ja aromaattinen viini tuntuu kielellä lähes puolimakealta ja toistaa tuoksun kypsän hedelmäistä linjaa; ananasta, aprikoosia, persikkaa ja omenaa, sitruksia, kuten sitruunaa ja greippiä, minkä lisäksi kielellä on hieman aprikoosimarmeladia ja pirteämpää sitrusta. Taustalla häilyy tuntuvaa hunajaisuutta, vienoa kukkaisuutta, miellyttävää mineraalisuutta ja hieman petroolia sekä makeaa mausteisuutta. Suutuntuma on runsas ja pyöreä, kiitos reilun hedelmäisyyden ja jäännössokerin määrän (16g/l). Eloisa sitrusmainen hapokkuus kuitenkin ryhdittää kokonaisuuden ja vaikutelma on tasapainoinen. Kielelle jää kypsiä hedelmiä, aprikoosia, ananasta ja persikkaa, sitruksia, kukkia, hunajaa ja mausteita.

Harmoninen ja puhdaspiirteinen, tyylikäs muutaman vuoden ikäinen Riesling. Runsaista makeista sävyistä huolimatta ryhtiä löytyy riittävästi ja vaikutelma on kaikin puolin tasapainoinen. Vaikkei viini hienoimpien Rieslingien joukkoon ylläkkään, on se Alkon hintataso huomioituna laatunsä nähden edullinen. Erinomainen seurustelu ja nautiskeluviini, mutta löytyypä tälle paikkoja myös ruokapöydästä esimerkiksi äyriäisten ja merenelävien sekä hedelmäisten ja mausteisten ruokien kaverina, miksei jopa mädin parina.


Tällä kertaa lautasella oli ylikypsää ankankoipea, Cumberlandin kastiketta ja ankanrasvassa paistettuja papuja. Pelkän ankan kanssa viinin makeus tuntui vievän voiton, mutta kun mukana oli makeahkoa kastiketta, oli yhdistelmä lähellä täydellistä ja viinikin tuntui hieman kuivemmalta ja ryhdikkäämmältä. Myös pavut sopivat hyvin joukkoon. 

Kouluarvosana: 9 Tyylikäs ja harmoninen Alsacen Riesling.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on edullinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: Dopff & Irion
Luokitus: AOC Alsace Grand Cru
Alue: Ranska, Alsace, Riquewihr
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,99e Alko 1.9.2018 (23.11.2018: 16,99e)

Samalta tuottajalta:
Dopff & Irion Cuvée Réne Dopff Muscat 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti