tiistai 20. marraskuuta 2018

Naudan entrecôte ja Coonawarran Cabernet Sauvignon: Wynns Black Label Cabernet Sauvignon

Wynns Black Label Cabernet Sauvignon 2012

Coonawarran alueella, Etelä-Australiassa sijaitseva Wynns on viinitalo, jonka tarina alkoi skotlantilaisen John Riddoch'n muutettua alueella vuonna 1861. Vuonna 1880 Riddoch pyöritti valtavaa 700 neliökilometrin kokoista tilaa, jolla laidunsi mm. 160 000 lammasta. Ensimmäiset viiniköynnökset (n. 95 000 kappaletta) tilalle istutettiin vuoden 1891 aikana ja muutama vuosi myöhemmin viinitarhoja oli jo lähes 100 hehtaaria. Näin sai alkunsa Coonawarran alueen ensimmäinen viinitila.


Vuonna 1951 melbournelainen viiniyritys, Samuel Wynn & Co. osti tämänviinitilan ja sen tarhat, minkä jälkeen viinitarhojen määrä on vain kasvanut. Nykyisin Wynns Coonawarra Estate on osa suurempaa Treasury Wine Estates -yhtiötä. Black Label Cabernet Sauvignon viiniä on valmistettu vuodesta 1954 lähtien ja sen valmistukseen käytetään talon parhaimpien tarhojen rypäleitä. Viiniä (vuosikerta 2012) kypsytettiin 16 kuukauden ajan eri kokoisissa ranskalaisissa tammitynnyreissä ja -sammioissa, joista neljännes oli uusia ja loput käytettyjä.

Intensiivinen, syvän purppuranpunainen väri ei paljasta viiniä kuuden vuoden ikäiseksi. Viini häivähtää lasin reunoja kohti rubiininpunaisen kautta granaatinpunaisiin sävyihin. Tuoksu on runsas ja intensiivinen, kypsän ja tumman hedelmäinen, makean mausteinen, miellyttävän paahteinen ja vienon tamminen. Se tuo mieleen karhunvatukan, kirsikan ja mustaherukan, boysenmarjan, luumun ja suolaisen oliivin, minkä lisäksi siinä on kuivakkaa ja hieman kivikkoista maaperää, aluskasvillisuutta ja tuoretta minttua. 


Täyteläinen ja runsas, tumman hedelmäinen ja paahteinen, hyvin tasapainoinen ja vivahteikas maku on yleisilmeeltään kuivahko. Kielellä on mustaherukkaa, karhunvatukkaa, luumua ja tummia kirsikoita, hieman boysenmarjaa ja karpaloa, aavistus mustaa oliivia, paahteista ja kuivakkaa tammea, vienoa makean sävytteistä mausteisuutta ja yrttejä, hentoa minttua ja eukalyptusta sekä kuivakan maaperäisiä vivahteita ja hieman savua. Suutuntuma on runsas ja suuntäyttävä, tasapainoinen ja harmoninen. Tanniinit ovat tuntuvia, mutta jo hieman pyöristyneitä ja tukevat viinin runkoa hienosti yhdessä terhakan punamarjaisen hapokkuuden kanssa. Viipyilevä jälkimaku jatkuu kuivahkona ja kieleltä löytyy tummaa kirsikkaa, mustaherukkaa, minttua ja hieman eukalyptusta, paahteisia ja tammisia vivahteita sekä hieman savua.

Tämä viini onnistui yllättämään positiivisesti; Nuorekas, mutta jo hieman kehittynyt ja monitahoinen uuden maailman Cabernet. Ei siis mikään mehukas mustaherukkapommi, kuten edullisemmilla Cabernet-viineillä on tapana, vaan vivahteikas ja kaikin puolin tasapainoinen kokonaisuus. Viini on ehtinyt poistua Alkon valikoimasta, mutta 20 euron hinta vastasi hyvin laatua. Itselleni viini maistui sellaisenaan, mutta parhaimmillaan se on tummien liharuokien kaverina.


Viini sai loistavan parin medium-kypsästä naudan entrecôte'sta. Tämä 800 gramman luullinen pihvi kävi pannulla valkosipulin, rosmariinin ja tinjamin kera ja kypsyi loppuun uunissa. Lisukkeena perinteinen punaviinikastike ja itse tehdyt, kahteen kertaan fritatut ranskalaiset perunat. Mehevä liha ja viini muodostivat tasapainoisen parin ja punaviinikastike viimeisteli kokonaisuuden. Viini ei tuntunut ruuan kanssa aivan niin kuivalta ja myös yrttiset vivahteet korostuivat mukavasti. Erinomainen pihviviini!

Kouluarvosana: 9- Herkullinen uuden maailman Cabernet Sauvignon.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Luokitus: -
Alue: Australia, Etelä-Australia, Coonawarra
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Cabernet Sauvignon 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 20,31e Alko 16.2.2018 (Poistunut valikoimista)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti