keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Stone IPA

Stone IPA

Stone go to IPAn jälkeen vuoron saa panimon vahvempi IPA. Siinä missä rapakon takana pantu versio on humaloitu kahdeksalla eri humalalla, on Berliinissä valmistettuun versioon käytetty vain kolmea eri lajiketta. Katkeroita sen sijaan on luvassa 77 IBUn verran, kun jenkkiversiossa on "vain" 71 IBUa. Olisi varmasti mielenkiintoista vertailla näitä kahta tuotetta vierekkäin, mutta se jää toistaiseksi haaveeksi. 


Stone IPA on lasissa aavistuksen utuista ja sen kirkkaan keltainen väri taittuu hennosti kultaan. Päälle muodostuu runsas, noin kolmen sormen levyinen puhtaan valkea ja tiivis pitsihuppu, joka laskeutuu melko nopeasti. Tuoksu on makeahko ja miellyttävä, eksoottisen hedelmäinen ja tarjoilee persikkaa ja mangoa, makeaa appelsiinia, rapsakampaa greippiä ja hieman sitruunaa. Maltaisuus on karamellisen makeaa ja hieman hunajaista. Lisäksi tuoksussa on hieman mausteita ja mäntymetsäisiä aromeja, kuten pihkaa ja havuja, mutta hyvin kevyellä otteella.

Ensimaku on pehmeä ja happaman makea, vaalean maltainen, greippinen ja hieman pihkainen. Katkerot puraisevat heti kättelyssä mukavan reippaasti kuivattaen suun. Kielellä on hieman kermatoffeeta ja karamellia, makeaa hedelmää, kuten persikkaa ja aprikoosia, greippiä, sitruunaa ja hieman tiskiainemaista sitrusta. Humalointi erottuu myös pihkan, havun ja ruohon muodossa. Suutuntuma on hieman keskitäyteläistä runsaampi ja vaahtoaa kevyesti. Hiilihappoja on maltillisesti ja ne ovat hyvin pehmeitä. Viipyilevä kuivakka ja miellyttävän katkera jälkimaku jättää suun aavistuksen tahmaiseksi. Kielellä on lopussa hieman karamelliä, kirpsakkaa greippiä ja kitkerää pihkaa. 

Stone IPA on mainio, tasapainoinen ja maukas, reilulla kädellä humaloitu jenkki-IPA. Makean maltaiset ja hedelmäiset vivahteet saavat hyvin vastapainoa tuntuvista katkeroista ja yleisilme onkin makean katkera. Mitään maata mullistavaa ei kuitenkaan ole luvassa, mutta hyvä perus olut kuitenkin. Alkossa tämä nyt on luonnollisesti hieman hintava.

Kouluarvosana: 8+ Mainio jenkki IPA.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Alue: Saksa, Berliini
Oluttyyppi: Ale, IPA
Maltaat: Pale- ja karamellimaltaat
Humalat: Magnum, Centennial, Mosaic
Alkoholi: 6,9%
Pullo: 0,33 l tölkki
Hinta: 3,89e Alko 14.8.2018

Samalta panimolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti