perjantai 5. lokakuuta 2018

Poronvasan paahtopaistia ja Caprili Brunello di Montalcino

Caprili Brunello di Montalcino 2011

Caprili on piemontelainen viinitila, joka levittäytyy 58 hehtaarin alalle Montalcinon kylän lounaispuolella. Bartoleimin perhe hankki tilan vuonna 1965 ja istutti samana vuonna myös ensimmäiset viinitarhansa. Ensimmäinen Brunello-viini valmistettiin vuonna 1978 ja markkinoille tämä viini pääsi vuonna 1983.


Viinitarhoja on nykyisin noin 15,5 hehtaaria, joista 14,5 hehtaaria on Sangiovese-lajiketta, josta valmistetaan DOCG-luokitellut Brunello di Montalcino ja Rosso di Montalcino -viinit. Lisäksi tarhoilla viljellään pieniä määriä Trebbiano, Malvasia, Vermentino ja Moscadello-lajikkeita. Talon viineihin käytetään ainoastaan omien tarhojen satoa. Viiniköynösten lisäksi tilalta löytyy mm. oliivitarhoja.

Caprilin Brunello di Montalcinoon käytettävät rypäleet tulevat 4,3 hehtaarin palstoilta läheltä viinitilaa. Käyminen tapahtuu terästankeissa kontrolloidussa lämpötilassa spontaanisti, eli ilman lisättyä hiivaa ja kestää enintään kolmen viikon ajan. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään 36 kuukautta suurissa slavonialaisissa tammitynnyreissä, minkä jälkeen seuraa vielä neljän kuukauden pullokypsytys. 

Kaunis, kirkkaan rubiininpunainen väri taittuu kehittyneemmän tiilenpunaisiin sävyihin. Hieman kehittynyt tuoksu on vivahteikas ja monitahoinen, harmoninen ja hienostunut. Siitä erottuu kypsiä ja kuivattuja kirsikoita, viikunaa ja vienoa nahkaisuutta, hillityn paahteisia ja mausteisia vivahteita sekä hentoa savuisuutta. Taaempana häivähtää myös metsän varpuja ja tinjamin mieleen tuovaa yrttiä, kuivattua luumua ja rusinaa. Viinin lämmetessä lasissa myös alkoholi erottuu taustalla. 


Täyteläinen ja runsas maku on heti avaamisen jälkeen napakka ja melko tiukka, mutta avautuu hiljalleen täyteen loistoonsa. Kielellä on kuivattua kirsikkaa, viikunaa ja luumua, kirsikkahilloa, vienoa paahteisuutta ja nahkaa, mausteita ja hieman savua, bitteristä yrttiä ja soraista maaperää. Tanniinit ovat tuntuvia, mutta pehmenemään päin. Kirsikkainen hapokkuus on pirteää ja tuoreen oloista tuoden hyvän ryhdin. Tanniinit ja hapokkuus myös kuivattavat suuta loppua kohden. Jälkivaikutelma on kuivahko ja viipyilevä, kuivatun hedelmäinen ja nahkainen, mutta myös hieman hapankirsikkainen ja puolukkainen.

Caprili Brunello di Montalcino on tyylikäs, aavituksen rustiikkinen huippuviini, joka on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tapaus. Tuhti ja täyteläinen, runsas ja lämmittävä viini, jonka aromikkuus on monitahoista ja kiehtovaa. Se ei ole hienoimpia Brunelloja, mutta hintaisekseen mitä mainioin viini pimeneviin syysiltoihin. Viinin voi nauttia vaikka heti, mutta se sopii myös kellaroitavaksi. Näin pimeään vuodenaikaan tätä voisi lipitellä niin sellaisenaan takkatulen loisteessa kuin tummien liharuokien kaverina. 


Viini sai lähes täydellisen parin poronvasan paahtopaistista, jonka seurana lautasella oli pippurista kermakastiketta ja valkosipuli-aurajuustoperunoita. Rosee poronliha kesytti viinin tanninit hienosti ja yhdistelmä oli mieletön, hyvin hyvin lähellä täydellistä. Myös kastike ja perunat sopivat kuvaan, eikä viini hätkähdä edes runsaasta valkosipulista. Tätä viiniä kehtaa tarjota hienoimmillakin illallisilla riistan kaverina, suosittelen!

Kouluarvosana: 9+ Tyylikäs ja harmoninen Brunello.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: Caprili
Luokitus: DOCG Brunello di Montalcino
Alue: Italia, Toscana, Montalcino
Tyyli: Punaviini, Brunello di Montalcino
Rypäleet: Sangiovese Grosso 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 35,01e Alko 28.12.2017 (2.10.2018: 35,42e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti