keskiviikko 31. lokakuuta 2018

BrewDog Tokyo

BrewDog Tokyo

BrewDog Tokyo on Imperial Stout, josta löytyy voltteja peräti 16,5 prosentin verran. Tokyon alkoholipitoisuus voi tuntua korkealta, mutta onhan panimo kilpaillut maailman vahvimman oluen tittelistä yli 50 volttisilla tuotteilla. Ostin tämä pullon noin puolitoista vuotta sitten ja se ikäänkuin unohtui kaapin perälle, mutta nyt kun pullo on korkattu, niin millainen olut Tokyo todella on?

Lasissa se on hyvin tummanpuhuvaa, lähes mustaa ja sameaa nestettä, joka häivähtää hieman punertavan tummanruskeaan. Sen päälle muodostuu ohut, tiiviin pienikuplainen, rusehtavan beige vaahtokerros, joka katoaa valitettavan nopeasti jättäen oluen pinnalle vain rikkinäistä pitsikuviota. 

Tuoksu on todella intensiivinen ja aromaattinen, nyt päästiin jännän äärelle. Tuoksusta erottuu savua ja tervaa, tupakkaa ja vahvaa kahvia, makeaa suklaata ja kaakaota, bitteristä tummaa suklaata, siirappia ja fariinisokeria, hieman tuoretta lakritsaa, kypsää ja kuivattua tummaa hedelmää, mm. luumua ja kirsikkaa, kirsikkalikööriä ja unkarilaista luumuviinaa. Paahteiset aromit ovat voimakkaita; hyvin vahvaa kahvia ja espressoa, puuta, vivahteita sherrystä ja rommista, alkoholi puskee vääjäämättä läpi ja turruttaa hajuaistin. Häivähtääpä joukossa myös hieman kuivattuja yrttejä, jopa jouluista luumukeittoa. 


Myös maku on erittäin runsas ja täyteläinen, hyvin voimakas ja aromaattinen, järisyttävän vahva ja varsin makea. Paahteiset, makean suklaiset, tumman hedelmäiset ja savuiset vivahteet ovat todella intensiivisiä. Kielellä on makeaa siirappia, kaakaota ja suklaata, hieman karamellista maltaisuutta, kuivattua hedelmää, luumua, rusinaa ja kirsikkaa, kirsikka- ja luumulikööriä, brandymaista alkoholia, jouluista luumukeittoa ja sekametelisoppaa, hieman kirpeää punaista marjaa, herukkaa ja karpaloa. Hedelmäisyys tuntuu itseasiassa hyvin mehevältä, kuten uuden maailman viineissä. Lisäksi kielellä on ikävää melassia, karvaampaa tummaa suklaata, makeita mausteita, savua ja tammista puuta, suolaista lakritsaa ja hieman salmiakkia. Humalointi on tuntuvaa, etenkin yrttisten katkeroiden ostalta, vaikka katkerot tuntuvatkin hukkuvan paksuun nesteeseen.

Suutuntuma on erittäin täyteläinen ja roteva, olut on kielellä hyvin paksua ja tahmaisen öljyistä, hieman raskasta, mutta kuitenkin pehmeää. Alkoholi erottuu selkeästi, muttei häiritsevästi. Jälkimaku on uskomattoman pitkä ja voimakas. Maku kuivahtaa hieman loppua kohden ja lopussa on kuivattua tummaa hedelmää, makeaa kaakaota, tummaa suklaata, lakrisaa ja marjaa, karpaloa ja herukkaa, likööri- ja brandymaista alkoholia sekä alkoholin lämpöä.

Kokonaisuutena Tokyo on käsittämätön olut. Tuoksu ja maku ovat äärimmäisen intensiivisiä ja runsaita; aromikkuus on kiehtovan monitahoisia ja tuntuu elävän ja vaikutelma on suorastaan massiivinen. Oluen korkea alkoholipitoisuus tuntuu tuoksun puolella häiritsevältä, sillä se turruttaa hajuaistin nopeasti. En keksi tälle oluelle mitään järkevää käyttöä; en voisi kuvitella nauttivani tätä hyvän kirjan parissa tai televisiota katsellessa, sillä Tokyo yksinkertaisesti vie kaiken huomion. Tokyo voi todellakin saada ihmisen hämilleen ja sai todennäköisesti loppupeleissä liikaa pisteitä, mutta arviota on paha alkaa näin jälkikäteen muuttamaan.

Kouluarvosana: 9,5 Olut, jota on äärimmäisen vaikea kuvailla.
Hinta-laatusuhde: Heikko - en näe tätä olutta hintansa arvoisena.

Jotain pientä infoa:

Panimo: BrewDog
Alue: Skotlanti, Ellon
Oluttyyppi: Imperial Stout
Maltaat: Extra Pale, Dark Crystal, Chocolate, Roast Barley
Humalat: Galena, Chinook, First Gold
Alkoholi: 16,5%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 13,98e Alko 22.5.2017 (31.10.2018: 14,22e)

Samalta panimolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti