perjantai 29. kesäkuuta 2018

Uuden-Seelannin viinit: Saint Clair Hawke's Bay Syrah

Saint Clair Hawke's Bay Premium Syrah 2014

Alkon valikoimasta löytyy kohtuullisen hyvin uusiseelantilaisia viinejä ja niiden kirjo on kasvanut vajaassa kymmenessä vuodessa mukavasti. Uuden-Seelannin viineistä Pinot Noir ja Sauvignon Blanc ovat parhaiten edustettuna monopolissamme, mutta löytyypä joukosta muistakin lajikkeista valmistettuja viinejä, kuten Saint Clair Hawke's Bay Premium Syrah. 


Viiniin käytettävät rypäleet tulevat vain yhdeltä viinitarhalta Gimblett Gravelsin viinialueelta Hawke's Baysta. Rypäleiden puristamisen jälkeen mehu saa maseroitua noin neljän päivän ajan viileässä lämpötilassa kuorimassan kanssa, minkä jälkeen seuraa terästankeissa tapahtuva alkoholikäyminen. Pieni osa viinistä kypsyy ranskalaisessa tammessa ja loput terästankeissa.

Viini on väriltään intensiivinen ja syvä, tumman purppuranpunainen häivähtäen rubiinin sävyihin. Runsas ja voimakas tuoksu on hyvin tumma, reilun mausteinen ja kypsän hedelmäinen. Siitä erottuu luumua ja karhunvatukkaa, kirsikkaa ja boysenmarjaa sekä hieman mustaherukkaa, valkopippuria ja vaniljaa. Häivähtääpä taustalla myös hieman yrttejä ja kukkia.

Täyteläinen ja runsas, hyvin ryhdikäs ja pyöreä viini. Kielellä on tummaa hedelmää, etenkin luumua, karhunvatukkaa ja kirsikkaa, mutta myös hieman kypsää mustaherukkaa ja mehukasta mustikkaa, mausteita ja yrttejä, kuten tinjamia ja rosmariinia. Häivähtääpä kielellä myös vienoa paahteisuutta ja vaniljaa sekä kuivakan multaista maaperää. Tuntuvat ja hieman nuoret tanniinit ovat pyöristymään päin ja yhdessä hedelmäisen hapokkuuden kanssa ne ryhdittävät viinin hienosti. Jälkimaku on tumman hedelmäinen, luumuinen, karhunvatukkainen ja kirsikkainen, mausteinen ja yrttinen.

Lyhyesti sanottuna kyseessä on laadukas, tasapainoinen ja maukas uuden maailman Syrah. Se ei ole parhaita maistamiani Syrah-viinejä, mutta kuitenkin todella positiivinen yllätys uudesta maailmasta, sillä tätä viiniä ei voi sanoa helpoksi ja mehumaiseksi toisin kuin liian monia muita Euroopan ulkopuolelta tulevia "edullisempia" punaviinejä. Hintaisekseen viini on kelpo ostos. Ruokapöydässä se on laadukas ja turvallinen yleisviini liharuokien seuraan, olipa lautasella sitten grillattua lammasta  tai possua.

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas, keskivertoa parempi uuden maailman viini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - kelpo ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Saint Clair Family Estate
Alue: Uusi-Seelanti, Hawke's Bay
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Syrah
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,99e Alko 13.4.2018

Samalta tuottajalta:
Saint Clair Vicar's Choice Sauvignon Blanc Bubbles Brut 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti