perjantai 10. maaliskuuta 2017

Suomalaiset oluet: Hiisi Inki Ginger Pale Ale

Panimo Hiisi Inki Gluteeniton Ginger Pale Ale

Viidentenä vuoroon pääsee gluteeniton, tuoreella inkiväärillä maustettu suodattamaton pale ale. Sen valmistuksesta vastaa jyväskyläläinen vuonna 2013 perustettu Panimo Hiisi. Inki Ginger Pale Ale valmistetaan ohramaltaista, joten se ei ole luontaisesti gluteeniton. Sen valmistuksessa käytetään proteiininpilkkojaentsyymia, jolla saavutetaan gluteeniton lopputulos. Neljästä edellisestä oluesta poiketen Inki on saatavilla pitkäripaisesta.

Inki on väriltään samean kullankeltaista ja vaahtoaa todella runsaasti. Päälle muodostuva valkea vaahto on tiivistä ja melko pienikuplaista, hyvin pitkään kestävää kermaisen paksua höttöä. Vaahdon laskeutuessa lasin reunoille jää hieman pitsiä. 

Voimakas, hedelmäinen ja mausteinen tuoksu, jossa on päällimmäisenä inkivääriä. Siitä erottuu myös sitrusmaisia ja hieman persikkaisia vivahteita. Maltaisuus pysyttelee taustalla hieman makeahkon sävytteisenä, minkä lisäksi tuoksusta löytyy häivähdys yrteistä. 

Ensimaku on miellyttävän hedelmäinen, runsaan inkiväärinen ja aavistuksen happama. Humalointi on aromien osalta reipasta, mutta katkerot jäävät hieman taustalle. Myös vaalea, hieman makeahko maltaisuus tuntuu jäävän taka-alalle. Suutuntumaltaan olut on kevyen keskitäyteläinen ja kohtuu ryhdikäs. Hiilihappoisuus on hieman keskivertoa runsaampaa ja vetisyytä kieleltä ei löydy. Viipyilevä jälkimaku tarjoaa hieman katkeraa yrttisyyttä sekä inkivääriä ja mausteita. Miellyttävän raikas loppu.

Runsaasti vaahtoava ja houkuttelevan näköinen olut. Valmistuksessa käytetty inkivääri on selkeästi läsnä niin tuoksun kuin maunkin puolella. En ole koskaan välittänyt pahemmin maustetuista oluista, mutta täytyy sanoa, että tämä on yksi parhaista, ellei paras maistamani inkivääriolut. Inki on siis kaikinpuolin mainio tuote ja vaihtoehto gluteenittomien oluiden joukossa. Ikävä kyllä hinta-laatusuhde pettää ja pahasti - samalla rahalla löytyy runsaasti parempiakin tuotteita.

Inki oli viikon viides ja viimeinen kotimainen olut. Oma suosikkini näistä viidestä oli Saimaan Brewer's Special Belgian Wheat, tasapainoinen ja raikas belgialaistyylinen vehnäolut. Inki tuli toiseksi ja kolmannen sijan sai Muflonin IPA, joka on ihan kiva humalapommi maitokauppaolueksi. Heikoimmat lenkit olivat puolestaan Pyynikin Sessio Stout ja Teerenpelin RuisrIPA. Mikään näistä oluista ei kuitenkaan edusta kotimaisten pienpanimotuotteiden parasta antia ja ainakin kaksi viimeksi mainittua jättäisin suosiolla kaupan hyllyyn, mutta makuasioistahan ei voi kiistellä.

Kouluarvosana: 8- Inkivääriolueksi oikein mainio.
Hinta-laatusuhde: Heikko - olut on yksinkertaisesti kallis. 

Jotain pientä infoa:

Panimo: Panimo Hiisi
Alue: Suomi, Jyväskylä
Oluttyyppi: Aromatisoitu Olut, Inkivääriolut
Maltaat: Pale Ale, Pilsner, Münchener, Caramel
Humalat: Apollo, Cascade, Mosaic
Alkoholi: 5,7%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 4,77e Alko 28.10.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti