perjantai 17. maaliskuuta 2017

Kananpoikaa ja Riojaa: Viña Alberdi Crianza

Viña Alberdi Crianza 2010


Tilasin tammikuun lopulla 12 pulloa viiniä internetin ihmeellisestä maailmasta. Suurin syy tähän oli valikoima, jonka kanssa Alko ei valitettavasti pysty kilpailemaan. Kyllähän ostoskoriin päätyi myös pari Alkon hyllyltä löytyvää tuotetta, joskin huomattavasti edullisempaan hintaan. Mutta sitten itse asiaan ja ensimmäisen viinin kimppuun.

La Rioja Alta on viiden riojalaisen ja baskilaisen perheen vuonna 1890 perustaman viinitalo, joka sijaitsee Harossa. Kaikilla näillä perheillä oli yhteinen intohimo ja unelma valmistaa huippuluokan Rioja-viinejä. Nykyisin talolla on yli 400 hehtaaria viinitarhoja Riojan parhailla alueilla. La Rioja Altalla on myös oma tynnyrintekijä, joka valmistaa kypsytykseen tarvittavat tynnyrit amerikkalaisesta tammesta.

Viña Alberdi Crianza valmistetaan Tempranillo-lajikkeesta ja siihen käytetyt rypäleet tulevat tuottajan omilta viinitarhoilta. Nämä tarhat on istutettu yli 30 vuotta sitten saviseen ja kalkkikiviseen maahan 500-600 metrin korkeuteen merenpinnan yläpuolelle. Sadonkorjuu tapahtuu kun rypäleet saavuttavat optimaalisen kypsyyden. Käyminen tapahtuu kontrolloidussa lämpötilassa, minkä jälkeen seuraa vielä malolaktinen käyminen. Tämän jälkeen viini kypsyy 24 kuukauden ajan amerikkalaisissa tammitynnyreissä, joista ensimmäisen vuoden uusissa ja toisen vanhemmissa. 

Tuore, syvän sinipunainen ja puhdas väri vaalenee lasin reunoja kohden kirsikanpunaisiin sävyihin.

Tuoksu on heti avaamisen jälkeen hieman sulkeutunut - lähinnä tunkkaisen tamminen ja hieman paahteinen, mutta myös hennon hedelmäinen. Avautuessaan se on kevyen herukkainen, kuivan puumainen, kevyen mausteinen ja hennon savuinen sekä nahkainen. Tämän lisäksi siitä löytyy miellyttäviä häivähdyksiä kookoksesta, karamellista ja kaakaosta.

Keskitäyteläinen maku tuntuu myös alkuun hieman sulkeutuneelta ja tiukalta. Kielellä erottuu kypsiä karpaloita ja puolukkaa sekä hieman hapankirsikkaa. Pääroolin tuntuu kuitenkin ottavan tuoksun tapaan hieman tunkkainen tammi ja sen tuoma paahteisuus. Viinin saadessa ilmaa, keskimaun puolelta löytyy myös mansikka- ja marjahilloa sekä häivähdyksiä kaakaosta ja vaniljasta. Tuntuvat ja hieman kireät tanniinit sekä punaisen marjainen, kirpsakka hapokkuus saavat suun kuivumaan ja tekevät viinistä varsin tukevan oloisen. Jälkivaikutelma on keskipitkä, hennon punamarjainen ja tamminen, kevyen yrttinen ja suun kuivattava, miellyttävän pehmeä ja herkullinen.

Nyt kohdalle osui Crianza, joka kaipaa dekantointia ennen nauttimista, sillä Riojan tyyliin kuuluva tammisuus on runsasta ja alkuun hyvin tiukkaa. Viini muuttuu ilmaa saadessaan pehmeämmäksi ja esiin nousee herkullisia makuja, mutta tammi on edelleen turhan hallitsevassa roolissa. Alberdi onkin ehkä vielä turhan nuori juotavaksi ja kaipaisikin muutaman vuoden lisää aikaa pyöristyä ja pehmentyä. Sen hinta-laatusuhde on oikein mainio moniin Alkon saman hintaluokan riojalaisiin nähden. Alberdin seuraan sopivat tummat liharuoat medium-kypsinä.


Tällä kertaa Alberdi sai kuitenkin seurakseen kokonaisena paistettua, valkosipuli-yrttivoilla maustettua kananpoikaa sekä samassa vuoassa kypsennettyä perunaa, porkkanaa ja papuja. Se maistuu ihan hyvin kanan seurassa ja vaikutelma on kohtuullisen tasapainoinen ja pehmeä. Myös vihannekset sopivat kuvaan. Alberdi kuitenkin pyytää saada seurakseen roseeksi jätettyä lammasta tai muuta tundimpaa liharuokaa.

Kouluarvosana: 8+ Hyvä perus Rioja.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - viini on hintansa arvoinen. 

Tuottaja ja luokitus: La Rioja Alta S.A., DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja
Tyyli: Punaviini, Crianza
Rypäleet: Tempranillo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,70e (10,65e + toimituskulut 2,05e) Decantalo 20.1.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti