keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Chicken Satay & Fetzer Shaly Loam Gewurztraminer

Fetzer Shaly Loam Gewürztraminer 2014

Fetzer Vineyards on vuonna 1968 perustettu viinitalo, jonka tarina alkoi kun Barney ja Kathleen Fetzer ostivat maatilan Kalifornian Redwood Valleyn alueelta vuonna 1958. Kymmenen vuotta myöhemmin perhe muutti vanhan ladon viinikellariksi ja samana vuonna valmistui myös ensimmäinen vuosikerta viiniä. Barneylla oli yksinkertainen filosofia viininviljelyn suhteen - mikä on hyväksi maalle, on hyväksi rypäleille.

Fetzer onkin valmistanut viininsä jo vuosien ajan ympäristöystävällisesti ja luontoa kunnioittaen. Fetzer aloitti mm. pyrkimisen jätteettömyyteen jo vuonna 1990 ja vuonna 2014 siitä tulikin ensimmäinen viinitalo, joka sai Zero Waste-sertifikaatin. Vuonna 1999 Fetzeristä tuli ensimmäinen kalifornialainen viinitalo, joka käytti toiminnassaan ainoastaan uusiutuvaa energiaa. Se oli myös ensimmäinen viinintuottaja, joka mittasi ja ilmoitti julkisesti hiilijalanjälkensä vuonna 2005 ja on onnistunut pienentämään jälkeä merkittävästi tämän jälkeen. Lisäksi Fetzer on Yhdysvaltojen suurin luomuviinirypäleiden viljelijä. Vuodesta 2011 lähtien talo on ollut Concha y Toron omistuksessa.

Tämä viini valmistetaan nimensä mukaisesti Gewürztraminerista. Tarhat sijaitsevat Kalifornian keskirannikolla Montereyn viinialueella. Fetzer on viljellyt viiniä näillä tarhoilla jo yli 30 vuoden ajan ja Gewürztraminer pystyy saavuttamaan alueella miellyttävän, lajikkeelle normaalia runsaamman hapokkuuden. Sadonkorjuu hoidetaan käsin ja viininvalmistus tapahtuu terästankeissa. 

Puhdas, kirkkaan sitruunankeltainen viini taittuu kauniisti kultaisiin sävyihin.

Makeahkon sävytteinen tuoksu on runsas ja aromaattinen. Siinä on runsaasti hedelmäisiä aromeja, etenkin aprikoosia ja persikkaa, mutta myös sitruksia, kuten appelsiinia ja mandariinia löytyy, minkä lisäksi erottuu hieman trooppisempaa ananaksen sävyä. Hedelmäisyysen joukossa on myös lajikkeelle tyypillisiä makeahkon mausteisia, kukkaisia, hunajaisia ja parfyymisia sävyjä. Vaikka hedelmäisyys vie tuoksussa pääosan, on se aromeiltaan kaikin puolin tasapainoinen ja houkutteleva.

Puolimakea maku seurailee tuoksua runsaan hedelmäisenä ja kielellä on tuoksun tapaan heti kättelyssä aprikoosia, persikkaa ja ananasta sekä sitruksia, etenkin appelsiinia. Hunajaiset, kukkaiset ja parfyymiset maut seuraavat perässä ja keskimaun puolella esiin nousee myös litsi- ja keltaluumua. Makeahko mausteisuus tuo mieleen kanelin ja vasta raastetun tuoreen iniväärin, minkä lisäksi viinistä löytyy hentoa mineraalisuutta ja aavistus rusinaa. Viini on suutuntumaltaan hieman paksuhko johtuen jäännössokerin määrästä, mutta hapokkuus, jota hento mineraalisuus vielä korostaa mukavasti, tuo makeuden keskelle lähes täydellisen tasapainon. Jälkimaku on keskipitkä, hennon mineraalinen ja siinä on jo aiemmin vastaantulleiden kukkien ja hedelmien lisäksi mangoa.

Fetzer Shaly Loam Gewürztraminer on runsaan hedelmäinen ja aromikas, pehmeä ja lempeän makeahko viini. Se on tyypillistä Gewürztramineria hapokkaampi ja ryhdikkäämpi, mutta lajikkeelle tyypilliset tunnistettavat aromit ovat selkeästi läsnä. Oikein miellyttävä ja tasapainoinen kokonaisuus. Viini voisi sopia mausteisten itämaisten ruokien seuraan, mutta maistuu hyvin myös sellaisenaan hyvässä seurassa. Hinta-laatusuhde on Alkon vallitsevaan hintatasoon nähden erinomainen ja hinta on vieläpä tipahtanut sen jälkeen on oman pulloni hankin. Suosittelen!


Viini sai seurakseen kanavartaita kera satay-kastikkeen, riisin ja vihreiden papujen. Viinin runsas aromien kirjo sopii erinomaisesti yhteen lautaselta löytyiven monipuolisten makujen - happaman, suolaisen ja makeahkon kanssa. Ruoan inkivääri, valkosipuli, sitruuna ja kookos sopivat hyvin viinin seuraan ja vaikutelma on kaikinpuolin tasapainoinen ja lempeä, miellyttävän pehmeä. Toimiva yhdistelmä!

Kouluarvosana: 9 Tyylikäs, aromaattinen ja mukavan ryhdikäs Gewürztraminer.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on löytö.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Fetzer Vineyards, AVA Monterey County
Alue: Yhdysvallat, California, Central Coast, Monterey
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Gewürztraminer (100%)
Pullo: 0,75l
Hinta: 11,90e Alko 20.8.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti