keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Galician viinit: La Liebre y la Tortuga Albariño

La Liebre y la Tortuga Albariño 2013

Viime viikolla kirjoittelin kotimaisista panimotuotteista ja nyt siirrytään jälleen viinien kimppuun. Vuoroon pääsee valkoviini Koillis-Espanjan Galiciasta Rías Baixasin alueelta läheltä Portugalin rajaa. Vuonna 2012 perustettu Fento Wines on perheyritys, joka tuottaa moderneja viinejä Galician alueen paikallisista lajikkeista, mutta ompa yritys ylittänyt viime vuosina jo Portugalin Dãon alueen luonnolliset rajat.

Ympäristön kunnioittaminen on yritykselle tärkeää ja osa köynöksistä kasvaakin spontaanisti muun kasvillisuuden seassa. Tuottajan mukaan näin saadaan paremmin konsentroituneita rypäleitä, minkä lisäksi tämä parantaa maaperän rakennetta ja vähentää eroosiota. Valkoisista lajikkeista edustettuina ovat Albariño, Treixadura, Loureiro, Godello ja Torrontés sekä punaisista Susón, Espadeiro ja Pedral. Sadonkorjuu hoidetaan käsin ja käyminen tapahtuu ruostumattomissa terästankeissa.

La Liebre y la Tortuga valmistetaan nimensä mukaisesti Albariño-lajikkeesta. Rypäleet kasvoivat Rías Baixasissa Miño-joen varrella lähellä Portugalin rajaa. Pitkä kasvukausi mahdollistaa rypäleiden hitaan ja tasaisen kypsymisen, jolloin niihin muodostuu runsaasti aromia. Rypäleet kerätään käsin ja valikoidaan jo tarhoilla. Käyminen tapahtuu spontaanisti luonnonhiivoilla terästankeissa, joissa viini saa myös kypsyä 3-6 kuukauden ajan. 

Viini on väriltään varsin intensiivisen ja tasaisen sitruunankeltaista. Ulkoasultaan kaikin puolin puhdas kauniin kullankeltaisin vivahtein.

Tuoksu on varsin runsas ja raikas, etenkin eksoottisen hedelmäinen. Siitä erottuu ananasta, hunajamelona, aprikoosia, persikkaa ja keltaluumua sekä päärynää. Häivähtääpä siinä myös gewürztraminermaista makean kukkaista parfyymia ja makeaa mausteisuutta.

Myös kuivahko maku tarjoilee runsaan kattauksen eksoottista hedelmää, kuten persikkaa, ananasta ja sitruksia sekä kirpeää vihreää ja hieman kypsempääkin omenaa. Hedelmäisyyden joukosta löytyy myös mausteisia, valkopippurisia ja hennon mineraalisia sävyjä. Taustalla on myös hienoista parfyymia ja aavistus fenkolista. Raikas hapokkuus tuo viinille hyvin ryhtiä ja tasapainottaa runsasta hedelmäisyyttä. Viini tuntuu kielellä aavistuksen paksuhkolta ja öljyiseltä. Keskipitkä jälkimaku on kypsän hedelmäinen, omenainen, hennon hunajainen ja saa raikkautta kevyestä mineraalisuudesta ja syvyyttä valkopippurisista häivähdyksistä.

Tilasin tämän viinin Alkon nettikaupasta joulukuussa, jolloin Alkon sivuilla ilmoitettiin vuosikerraksi 2015. No, viini olikin sitten pari vuotta vanhempaa, mikä ei ollut tässä tapauksessa huono asia. Toisaalta odotin saavani pirteän ja tuoreen viinin lempeän ja säyseän sijaa, mutta kyllä tämäkin maistui. Viini ei tuntunut täysin kuivalta, kiitos runsaan hedelmäisyyden ja gewürztraminermaisten makeiden vivahteiden vuoksi ja sanoisinkin sen olevan vallan mainio seurusteluviini, miksei myös kevyempien ruokienkin kaveriksi.

Kouluarvosana: 8,5 Lempeä ja helposti lähestyttävä viini.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - viini on hintansa arvoinen. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Fento Wines, DO Rías Baixas
Alue: Espanja, Galicia, Rías Baixas
Tyyli: Valkoviini
Rypleet: Albariño (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,92e Alko 23.12.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti