perjantai 17. helmikuuta 2017

Unkarin punaviinit: Gere Athus Cuvée

Gere Athus Cuvée 2011

Unkari tuo viinistä puhuttaessa monille mieleen ensimmäisenä Tokajin alueen arvostetut makeat jälkiruokaviinit. Niiden lisäksi Unkarissa valmistetaan myös muita laadukkaampia viinejä ja ei, en puhu nyt Magyar-kyykkyviineistä saatika Törleyn kuohuviineistä, jotka suosittelen jättämään suosiolla sinne Alkon hyllyyn. Nyt vuorossa on Gere Attilan punaviini Villányn alueelta.

Gere Attila on perheomisteinen viinitalo, joka sijaitsee Villányn viinialueella. Perhe on viljellyt viiniä jo seitsemän sukupolven ajan ja nykyisin viinitalolla on noin 70 hehtaaria viinitarhoja. Punaviineistään tunnettu Villányn alue on Unkarin eteläisin viinialue, joka sijaitsee Kroatian rajan tuntumassa. Alueen ilmasto on mannermainen Välimerellisin vaikuttein, sillä Adrianmerelle on vain noin 100 kilometrin matka. Välimeren läheisyydestä johtuen kesät alueella ovat kuumia ja ilmankosteus korkeaa. Villány onkin ainoa alue Unkarissa, jossa jopa palmupuut voivat talvehtia ulkona.

Gere Athus Cuvée on sekoitus kolmesta rypäleestä. Blaufränkisch, eli unkarilaisittain Kékfrankos tuo sekoitukseen tuoretta hapokkuutta ja luonteikkuutta, Cabernet Sauvignon mausteisuutta ja Portugieser hedelmäisyyttä. Tarhat ovat maaperältään kalkkikiveä ja lössiä ja köynökset iältään noin 30-vuotiaita. Käyminen tapahtuu terästankeissa, minkä jälkeen viini kypsyy 10 kuukauden ajan suurissa, 25-50 hehtolitran tammitynnyreissä.

Keskisyvä rubiininpunainen väri kääntyy lasin reunoja kohti voimakkaasti tiilen sävyihin. Se on aavistuksen utuista ja läpäisee runsaasti valoa tuoden mieleen jopa Pinot Noirin.

Tuoksu on miellyttävän kehittynyt ja aromaattinen. Esiin nousee hieman paahteista tammea sekä tumman hedelmäistä aromia, kuten mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja kirsikkahilloa. Siinä on myös mausteisia ja pippurisia piirteitä sekä häivähdyksiä kuivatuista hedelmistä, kuten luumuista ja viikunoista.

Keskitäyteläinen maku on tumman marjainen ja paahteisen tamminen. Kielellä on luumua, kirsikoita ja mustikoita sekä hieman karhunvatukkaa. Siinä on myös kevyen mausteisia ja vaniljaisia piirteitä. Keskimaun puolella vastaan tulee jo hieman kuivattuja hedelmiä, kuten luumua ja viikunaa sekä häivähdyksiä nahasta. Pehmeät tanniinit ja runsas marjaisa hapokkuus tuovat viinille hyvän selkärangan ja yleisvaikutelma onkin tasainen. Pitkään viipyilevä loppu on kypsän hedelmäinen, kevyen paahteinen ja mausteinen.

Gere Athus Cuvée on tasapainoinen ja runsaan vivahteikas viini, eikä siitä oikeastaan mitään häiritsevää löydy. Kevyehkön keskitäyteläinen, hieman Pinot Noirin tapainen rakenne, mitä runsas marjaisa hapokkuus ja pehmeät tanniinit korostavat. Kokonaisuutena miellyttävä, mutta jotain pientä jäi ehkä puuttumaan. Lihoista se voisi toimia possun seurassa, mutta viinin hapokkuuden puolesta myös tomaattipohjaiset kastikkeet voisivat toimia sen seurassa.

Jotainhan tämän viinin kanssa täytyi kokeilla ja jääkaapista nyt sattui löytymään Morbier-juustoa. Tuhkaraitajuustonakin tunnettu Morbier on alkujaan kotoisin Juran alueelta Ranskasta. Alunperin se valmistettiin aamu- ja iltamaidosta ja tuhkaa ripoteltiin iltamaidon päällle suojaamaan juustoa seuraavaan aamuun. Nykyisin se valmistetaan usein yhdellä kertaa ja tuhkaraita lisätään lähinnä perinteen ja ulkonäön vuoksi. Miten viini sitten maistui tämän puolikovan, rasvaisen ja kohtuu voimakkaan juuston kanssa? Hyvin - viinin hapokkuus tasoittaa mukavasti juuston rasvaisuutta ja pehmentää juuston makua. Tasapainoinen ja miellyttävä pari.


Kouluarvosana: 8,5 Laadukas ja vivahteikas, tasapainoinen kokonaisuus.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Gere Attila, DHC Villány
Alue: Unkari, Villány
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Kékfrankos (Blaufränkisch) (50%), Cabernet Sauvignon (25%), Portugieser (25%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 12,90e Alko 24.9.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti