keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Itävallan makeat viinit: Nittnaus Beerenauslese Exquisit

Nittnaus Beerenauslese Exquisit 2013

Nittnausin perheen historia viinien parissa yltää yli 300 vuoden taakse aina 1680-luvulle. Perheomisteinen viinitalo sijaitsee Itävallan suurimmalla viinialueella eli Burgenlandissa, Neusiedl-järven itäisellä rannalla Golsissa. Alueen ainutlaatuinen ilmasto ja moninainen, rikas maaperä luovat erinomaiset olosuhteet viinintuotantoon. Nittnaus tuottaa valko- ja punaviinejä sekä makeita jälkiruokaviinejä ja kuohviiniä. 

Talon johdossa ovat häärineet vuodesta 1986 lähtien Hans ja Christine Nittnaus. Pariskunta ja heidän poikansa Andreas ja Hans Michael ovat ylpeitä sukunsa pitkistä viininvalmistus perinteistä ja rakkaus viiniin motivoi heitä työssään. Viinitalolla on 57 hehtaaria viinitarhoja, jotka jakautuvat yli 70 eri viinitarhaksi. Viljely hoidetaan luonnonmukaisten periaatteiden mukaisesti viinien laadun takaamiseksi. Itävaltalaisista lajikkeista edustettuina on mm. valkoiset Grüner Veltliner, Muskat Ottonel ja Welschriesling sekä punaiset Zweigelt ja Blaufränkisch. Kansainvälisistä lajikkeista Chardonnay ja Sauvignon Blanc sekä Cabernet Sauvignon, Merlot ja Syrah. Talon vuosituotanto on noin 400 000 pulloa. 

Intensiivinen, kauniin kullankeltainen väri on kirkas ja kaikinpuolin puhdas, varsin houkutteleva.

Tuoksu on makeahkon sävytteinen, kypsän hedelmäinen ja hieman eksoottinenkin. Siinä on etenkin persikkaa, päärynää ja kypsiä sitruksia sekä hunajaisia vivahteita, jopa hyvin hentoa paahteisuutta ja pähkinää.

Todella makea ja runsas, kypsän, jopa hilloisen hedelmäinen maku. Kielellä vilisee ananasta, aprikoosia, persikkaa ja hieman päärynää, raparperihilloa ja appelsiinimarmeladia. Siinä on myös hunajaisia ja kevyen mineraalisia sävyjä. Maku on osin hienostunut, mutta toisaalta hieman simppeli. Suutuntumaltaan se on melko täyteläinen, paksu ja öljyinen. Hapokkuus tuo viinille hyvin runkoa ja tasapainottaa myös hienosti makeuden tuntua. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja jättää kielelle kypsää ananasta ja persikkaa. 

Nittnaus Beerenauslese Exquisit on pehmeä ja aromaattinen, todella miellyttävän freesi makea viini. Siitä löytyy riittävästi hapokkuutta tuomaan tasapainoa makeuden keskelle. Se ei yllä tyylikkäimpien maistamieni jälkiruokaviinien joukkoon, mutta hintaansa nähden se on erinomainen. Viinille löytyy hyviä pareja niin juustojen kuin jälkiruokienkin joukosta. Systembolaget on hinnoitellut viinin hyvin kuluttajaystävällisest - Alkosta ei tähän rahaan yhtä hyvää jälkiruokaviiniä irtoa. 


Viinin kanssa maistelin sinihomejuustoa ja jääkaapista löytynyttä Machegoa, viikunahilloa ja pähkinöitä. Manchego jää sellaisenaan pahasti viinin jalkoihin, mutta yhdessä viikunahillon kanssa se muodostaa oikein mainion ja tasapainoisen parin viinin kanssa. Myös pähkinät sopivat tähän yhdistelmään. Kermainen ja pehmeä, keskivoimakas homejuusto saa puolestaan tasapainoisen parin tästä makeasta viinistä, joka kesyttää hienosti juuston suolaisuuden. Myös juusto ja viikunahillo toimivat viinin parina. 

Kouluarvosana: 8,5 Runsas ja aromaattinen, perustason Beerenauslese.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - viini on naurettavan edullinen verrattuna Alkon hintatasoon.

Jotain pientä infoa: 

Tuottaja ja luokitus: Weingut Hans & Christine Nittnaus, Prädikatswein Beerenauslese
Alue: Itävalta, Burgenland, Neusiedlersee
Tyyli: Jälkiruokaviini, Beerenauslese
Rypäleet: Scheurebe, Grüner Veltliner, Weißburgunder (Pinot Blanc), Neuburger
Pullo: 0,375 l
Hinta: 89 SEK (n. 9,74e) Systembolaget 11.6.2016 (Alko 16,90e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti