perjantai 10. helmikuuta 2017

Paistettua lohta ja Pinot Noiria: Freiherr von Göler Spätburgunder

Freiherr von Göler Spätburgunder Trocken 2012

Sulzfeldin kunnassa, Badenin alueella sijaitsevan Burg Ravensburgin viinitalon historia on kiitettävän pitkä, sillä ensimmäinen merkintä viinitalosta on jo vuodelta 1251. Se yhdistyi vuonna 2009 Badenin alueeella, Kraichgaussa sijaitsevan Heitlingerin viinitalon kanssa. Molemmat talot toimivat saman johdon alaisuudessa, mutta valmistavat omat viininsä täysin itsenäisesti. Viinitalot sijaitsevat vain kymmenen kilometrin päässä toisistaan, mutta alueet poikkeavat selkeästi toisistaan. 

Baden on Saksan eteläisin viinialue, joka on tunnettu etenkin Spätburgunder, eli Pinot Noir viineistään. Tämä viini on Burg Ravensburgin käsialaa ja siihen käytettävät rypäleet kasvoivat Sulzfeldin alueen Kraichgaussa, Baden-Württembergin osavaltion pohjoisosissa. Käyminen tapahtui terästankeissa, minkä jälkeen viini sai kypsyä 8-9 kuukauden ajan vanhoissa tammitynnyreissä. 

Kirkas ja läpinäkyvä, hailakan punainen, keskisyvä väri taittuu voimakkaasti tiilen sävyihin ja muuttuu lasin reunoja kohti lähes värittömäksi.

Tuoksu on tasapainoinen ja harmoninen. Esiin nousee punaista marjaisuutta, kuten kirsikoita ja mansikoita sekä hienoista mausteisuutta ja maanläheisiä vivahteita, jotka tuovat mieleen lehtikasvit ja hiekkaisen maaperän. Häivähtääpä taustalla myös toffeeta ja hieman tammea.

Keskitäyteläinen maku on kevyen tamminen, mausteinen ja hennon pippurinen. Kielellä on myös kypsiä punaisia marjoja, kirsikoita, metsämansikoita ja vadelmia. Lisäksi löytyy tuoksun tapaan maanläheisiä sävyjä, kuten puiden lehtiä ja hienoista kukkaisuutta. Hienostuneet pehmeät tanniinit ja marjainen hapokkuus tuovat suutuntumaltaan melko kevyelle viinille hienon rungon. Jälkivaikutelma on viipyilevä, karpaloinen ja herukkainen, tammen ja yrttien sekainen, jopa aavistuksen savuinen ja saa veden nousemaan kielelle.

Freiherr von Göler on hienostunut ja hyvin herkkäarominen Pinot Noir. Siitä löytyy runsaasti vivahteita ja moniulotteisuutta, minkä lisäksi kokonaisuus on kaikinpuolin tasapainoinen ja miellyttävä. Alkon valikoiman alle 20 euron Pinot Noir-viinien parhaimmistoa - erinomainen hinta-laatusuhde. Tämä harmoninen viini voisi löytää hienon parin sienten, kanan tai porsaan seurasta, mutta maistuu hyvin myös sellaisenaan.


Tällä kertaa lautaselta löytyi paistettua lohta, kukkakaalipyreetä, sitruunaista punaviinikastiketta ja höyrytettyä parsakaalia. Viini tuntuu ruoan seurassa aavistuksen voimakkaammalta ja sen mausteiset puolet korostuvat, mutta tukevat miellyttävällä tavalla ruoan makuja. Viinin hapokkuus myös leikkaa lohen rasvaisuutta, kun maanläheiset ja hennon savuiset vivahteet puolestaan sopivat paistetun kalan makuun. Oikeastaan ainoa asia lautasella, joka sotii hieman viiniä vastaan on parsakaali, sillä se saa viinin tuntumaan hieman kovalta. Muuten viini kuitenkin toimii erinomaisesti annoksen kanssa.

Kouluarvosana: 9 Hienostunut ja harmoninen, hintaluokkansa huippuviini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - Yksi hintaluokkansa parhaista.

Tuottaja ja luokitus: Freiherr von Göler, Burg Ravensburg, Qualitätswein Baden
Alue: Saksa, Baden
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Pinot Noir (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,93e Alko 12.10.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti