maanantai 6. helmikuuta 2017

Talvioluet: Fuller's Old Winter Ale

Fuller's Old Winter Ale

Fuller'sin oluet ovat useimmiten vähintäänkin hyviä, parhaimmillaan tyyliensä hienoimpia edustajia. Nyt vuorossa on Fuller'sin Old Winter Ale, joka on panimon mukaan erittäin suosittu lämmittäjä etenkin Ruotsissa näin kylmänä vuodenaikana. Ja koska Alkosta tätä olutta ei tänä talvena ole saatavilla ja prosentit ylittävät hieman maitokaupan rajat, täytyi pullo hankkia länsinaapurimme laajemman valikoiman monopoliliikkestä. Ei sillä, että yhden pullon takia olisin Ruotsiin asti lähtenyt.

Kirkas, kauniin mahongin sävyinen, punertavan ruskea olut. Päälle muodostuu vaalean beige, tiiviin pienikuplainen ja runsas, mutta melko höttöinen ja valittevan nopeasti laskeva vaahtohattu. Lasin reunoille jää pitsiä ja vaahto muodostuu lasia pyöräyttämällä uudelleen.

Tuoksu on miellyttävän maltainen, Fullersille tyypillisen toffeisen karamellinen ja paahteinen. Häivähtääpä lasissa myös ruisleipä, keksi, kuivakakku ja pähkinä sekä kuivattuja hedelmiä, kuten luumua ja rusinaa, jopa aavistus suklaasta ja siirapista. Puumaisen humaloinnin lisäksi esiin nousee häivähdyksiä pihkasta ja kukista. Kokonaisuutena vivahteikas ja miellyttävän aromaattinen.

Oluen ensimaku on karamellisen ja paahteisen maltainen sekä puisen humalainen. Kielellä on kotikaljamaista ja hieman toffeista maltaisuutta sekä ruisleipää ja runsaasti pähkinöitä, kuten saksanpähkinää. Humalointi tuntuu puun lisäksi myös havumetsäisenä tuoden mieleen neulaset ja pihkan sekä hieman ruohoisia ja yrttisiä sävyjä. Tuoksussa vastaan tullut tumman sävytteinen hedelmäisyys tuntuu melko hennosti ja kääntyy kielellä pikemminkin sitrusmaiseen greippisyyteen. Suutuntuma asettuu jonnekin keskitäyteläisen ja täyteläisen välimaastoon. Makeahko ja paahteinen mallaspohja sekä turvallisesti taustalla pysyttelevä humalan katkero muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden, josta ei vetisyyttä löydy. Katkeroisuus tuntuu taustalla mukavasti ja selkeänä aina viipyilevään loppuun. Loppu on kitkerän lääkeyrttinen, hieman palaneen ruisleipäinen sekä saksanpähkinäinen.

Brittityyliin humaloitu talvi ale, josta löytyy puuta ja kitkeriä yrttejä sekä makeahkoa mallasta. Yleisvaikutelma pysyttelee kuitenkin kuivahkon puolella, vaikka oluen lämmetessä esiin nousee myös hieman siirappisia vivahteita. Yleisesti varsin miellyttävä ja tasapainoinen, runsas ja lämmittävä olut edustaa Fullersin panimon tyyliä. Mikäli pitää perus lagereista, tämä tuskin maistuu, mutta brittioluiden ystäville suosittelen lämpimästi. Mielestäni tämä on erinomainen nautiskelujuoma, jonka toki nauttisin mieluiten jossain Lontoolaisessa pubissa, mutta näin talvisaikaan ihan toimivaa myös kotisohvalla. 

Kouluarvosana: 8+ Miellyttävä ja tasapainoinen ale.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - olut on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Panimo: Fuller's (Fuller, Smith & Turner)
Alue: Englanti, Lontoo
Oluttyyppi: Ale, English Strong Ale
Maltaat: Crystal
Humalat: Target, Challenger, Northdown
Alkoholia: 5,3 %
Pullo: 0,50 l
Hinta: 27,90 SEK (n. 2,90e) Systembolaget 3.12.2016

Samalta panimolta:
Fuller's Black Cab Stout
Fuller's ESB - Extra Special Bitter
Fuller's London Porter 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti