keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Pirteä italialainen: Ruffino Orvieto Classico

Ruffino Orvieto Classico 2015

Ruffino Orvieto Classico on Ruffino Chiantin tapaan ollut Alkon valikoimassa jo 30 vuoden ajan, eli Ruffino on varmaan melko monelle tuttu tuottaja. Olen kirjoittanut aiemmin tuottajan Chianti- ja Riserva Ducale -viineistä, joten en sen enempää jaarittele Ruffinon tarinasta. 

Orvieto on hyvin vanha vuoren huipulle rakennettu kaupunki, joka sijaitsee Umbriassa lähellä Toscanan rajaa. Kaupungin ympäristössä valmistettava DOC-luokiteltu Orvieto Classico viini valmistetaan Grechetto ja Procanico, eli Trebbiano lajikkeista, joita tulee käyttää vähintään 60 prosenttia. Loppuosa voi koostua esimerkiksi Verdello, Malvasia Bianca tai Drupeggio eli Canaiolo Bianco -lajikkeista. 

Ruffinon Orvieto Classicoon käytettävät rypälelajikkeet ja suhteet vaihtelevat lähteestä riippuen, joten luotin Ruffinon ilmoittamiin tietoihin. Vuonna 2015 sadonkorjuu tapahtui elokuun toisella puoliskolla. Rankojen erottelun jälkeen rypäleet murskattiin ja puristettiin. Sakka poistettiin rypälemehun joukosta, minkä jälkeen seurasi käyminen terästankeissa kontrolloidussa lämpötilassa. Käymisen jälkeen viiniä varastoitiin lyhyen aikaa terästankeissa 16 asteen lämpötilassa pullotukseen asti. 

Orvieto on väriltään hyvin neutraalia, lähes värittömän haalean keltaista.

Kevyehkö tuoksu on raikas ja tuore. Päällimmäisenä esiin nousee runsaasti sitrusmaisia vivahteita, kuten limettiä ja sitruunaa, minkä lisäksi löytyy vihreitä omenoita, hieman melonia ja vihreää, hieman raa'an oloista päärynää. Häivähtääpä taustalla myös aavistus kukkaisuutta.

Kuiva maku on tuore ja seurailee pitkälti tuoksun aromeita. Kielellä on rapsakan sitrusmaisia, sitruunaisia ja limettisiä vivahteita sekä kirpeitä vihreitä omenoita ja päärynöitä. Ne saavat seurakseen kevyen yrttisiä ja kukkaisia sävyjä. Suutuntumaltaan viini on kevyehkö ja runsas sitrusmainen hapokkuus tekee siitä todella pirteän ja ryhdikkään hedelmäpommin. Viini saa veden nousemaan kielelle keskipitkän, kirpsakan hedelmäisen, sitrusmaisen ja vihreän omenaisen sekä hennon mineraalisen jälkimaun aikana.

Ruffino Orvieto Classico on tuore, kevyt ja pirteän hedelmäinen sekä rapsakan hapokas valkoviini. Sen olemus tuo etäisesti mieleen jopa Portugalin Vinho Verdet ja runsaan sitrusmaiset ja kirpeän hedelmäiset aromit tekevät siitä ihan näppärän kesäviinin. Se on kuitenkin hieman vaatimattoman oloinen ja ehkä liiankin yksinkertainen pakkaus. Viini sopii hyvin viilennettynä seurustelujuomaksi aurinkoisena päivänä, mutta voisi toimia myös kesäisten kala- ja kasvisrukien sekä salaattien kumppanina.

Kouluarvosana: 7+ Pirteän ryhdikäs hedelmäpommi.
Hinta-laatusuhde: Ok - ihan kelvollinen ostos.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Ruffino, DOC Orvieto Classico
Alue: Italia, Umbria
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Grechetto (40%), Procanico (Trebbiano) (20%), Verdello & Canaiolo Bianco (Drupeggio) (40%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 8,69e Alko 16.9.2016

Samalta tuottajalta:
Ruffino Chianti DOCG 2014
Ruffino Riserva Ducale 2011

1 kommentti: