sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Pehmeä ja lämmin riojalainen

Montecillo Reserva 2008

Vuonna 1874 perustettu Bodegas Montecillo on Riojan kolmanneksi vanhin viinitalo. Talon perustajan Celestino Navajasin poika, Alejandro keräsi Bordeaux'ssa tietoa ja taitoa, jonka ansiosta Montecillo on kerännyt mainetta ja palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa. 

Bodegas Montecillo on kuulunut vuodesta 1973 perheomisteiselle Osborne Group -yhtiölle. Sherryistä ja Brändyistään tunnetulla Osbornella on myös pitkä, yli 200 vuotinen historia. Osbornen ostettua Montecillon, talon tyyliä uudistettiin ja talon viinit ovat tämän jälkeen olleet hedelmäisempiä ja niitä on kypsytetty tammessa vähemmän aikaa.

Viini valmistetaan Rioja Altan, eli Ylä-Riojan alueella kasvaneista Tempranillo rypäleistä. Korkealla sijaitsevan alueen maaperä on kalkkipitoista savimaata. Puristetut rypäleet kävivät viiniksi 26 asteen lämpötilassa ja kuorimassa sai olla mukana 20 päivän maseroitumisjakson ajan. Viiniä kypsytetään yli kolmen vuoden ajan, josta vähintään 18 kuukautta amerikkalaisissa tammitynnyreissä, minkä jälkeen vähintään 12 kuukautta pullossa. 

Väriltään viini on syvä, kirsikanpunainen ja taittuu reunoista verenpunaisiin sävyihin.

Runsas ja kehittynyt tuoksu on tamminen ja kypsän hedelmäinen. Siinä on kypsiä viikunoita ja tummia marjoja, lakritsia sekä hentoja nahkaisia ja vaniljaisia vivahteita.

Maku seurailee tuoksua runsaana ja miellyttävän pehmeänä. Siinä on kypsiä hedelmiä, viikunaa ja tummia marjoja, tammea ja tammen tuomaa mausteisuutta, hienostunutta nahkaisuutta ja vaniljaisuutta sekä lakritsia. Suutuntuma on todella pehmeä ja keskitäyteläinen. Kehittyneet, silkkisen pehmeät tanniinit tuovat viinille hyvän rungon. Viini jättää viipyilevän, kypsän hedelmäisen ja hienostuneen mausteisen jälkivaikutelman.

Laadukas, todella hieno Riojan reserva. Kokonaisuus on tasapainoinen ja lämmin, hienostunut ja vivahteikas. Tästä ei oikein pahaa sanottavaa keksi. Viini sopii hyvin grillatuille liharuoille ja manchegon tai muiden kovien juustojen kaveriksi. 14 euron tax free hintaan viini on edullinen ostos ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen pakkaus.

Kouluarvosana: 9-

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Montecillo, DOCa Rioja
Alue: Espanja, Rioja
Rypäleet: Tempranillo (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 10,99£ (n. 14,02e) Heatrow Airport Tax Free, Lontoo 22.8.2014 (Alko: ei saatavilla)

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti