lauantai 28. marraskuuta 2015

Helmi Itävallasta

Tement Morillon Muschelkalk 2011

Tällä kertaa lasiin pääsi alkon valikoimista loppukesästä poistunut itävaltalainen Chardonnay. Viiniä oli alkossa myynnissä vain 1200 pullon erä, joten se ei kauaa kerennyt hyllyssä vanhentua.

Itävaltalainen Weingut Tement on perheyritys, joka kuuluu Etelä-Itävallan viinintuottajien pioneerien joukkoon. Tement onkin alueen merkittävin ja tunnetuin vientimarkkinoille panostava tuottaja. Tila sijaitsee lähellä Slovenian rajaa, Südsteiermarkissa, pienellä vuoren rinteen tasanteella, jolta aukeaa hienot maisemat talon viinitarhoille ja naapurimaahan Sloveniaan.

Südsteiermark, eli eteläinen Steiermark tunnetaan myös nimellä Styria. Alue on tunnettu upeista valkoviineistään, joiden osuus koko alueen tuotannosta onkin 95 prosenttia. Alueella on noin 2200 hehtaaria viinitarhoja ja tärkempiä lajikkeita ovat Welschriesling, Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller, Weissburgunder, Morillon ja Gewürztraminer. Viinitarhat sijaitsevat pääasiassa jyrkillä mäkien ja vuorten rinteillä, joten sadonkorjuu suoritetaan aina käsin. Eri lajikkeet kasvavat omilla tarhoillaan, joiden maaperä on usein fossiilista kalkkikiveä, hiekkaa ja soraa. Alueen ilmasto on melko viileää, vaikka lämpimät päivät yltävätkin pitkälle syksyyn. Köynösten lehtiä ja rypäleterttuja täytyy karsia kasvukauden aikana useamman kerran, jotta ne saavat tarpeeksi auringonvaloa  ja ilma pääsee kiertämään paremmin. 

Viinien valmistuksessa Tement on innovatiivinen, mutta kunnioittaa myös perinteitä. Talon noin 65 hehtaarin viinitarhoilla tehdään huolellista työtä, jotta köynökset tuottavat mahdollisimman laadukkaita rypäleitä. Viinit käyvät hitaasti alueen perinteiseen tyyliin, useimmiten terästankeissa. Käymisen jälkeen niitä voidaan kypsyttää pienissä tai suurissa tammitynnyreissä. Tementin viineistä 20 prosenttia on valmistettu yhden tarhan rypäleistä ja vuosituotanto on noin puoli miljoonaa viinipulloa.

Tement Morillon Muschelkalk valmistetaan Chardonnay lajikkeesta, joka tunnetaan Südsteiermarkissa nimellä Morillon. Rypäleet kerätään yhdeltä tarhalta, joka on maaperältään fossiilista kalkkikiveä ja savea. Käymisen jälkeen viini on kypsynyt suurissa tammitynnyreissä kuuden kuukauden ajan hiivasakan kanssa, joten viinin pitäisi olla rakenteeltaan runsasta ja kermaista. Katsotaan miten käy.

Väriltään viini on puhdas, vaalean oljenkeltainen ja taittuu kevyesti kullan sävyihin. 

Kypsän hedelmäinen tuoksu on kevyehkö, mutta vivahteikas. Siinä nousevat esiin erityisesti sitrusmaiset ja makeat, punaisen omenaiset sekä yrttiset aromit. Taustalla on myös hieman mineraalisuutta, hienostunutta paahteisuutta ja briossia. 

Maku seurailee tuoksua kypsän hedelmäisenä. Maussa on tuoksun tapaan runsaasti sitrushedelmiä kuten kypsiä mandariinejä ja kirpeää limettiä sekä passion hedelmiä ja punaisia omenoita. Kalkkikivinen mineraalisuus tuo viinille raikkautta, minkä lisäksi siinä on yrttisiä ja mausteisiakin vivahteita ja taustalla sakkakypsytyksen tuomaa tyylikästä paahteisuutta ja briossia. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen, kermaisen pehmeä ja kuiva. Runsas, eloisa sitrusmainen hapokkuus ja kivinen mineraalisuus antavat viinille lähes täydellisen rungon. Viini jättää viipyilevän, appelsiinimarmeladisen, yrttisen ja hennon paahteisen, täyteläisen kermaisen jälkivaikutelman. 

Harmoninen ja laadukas, erittäin tyylikäs huippuviini. Viini on täydellisessä tasapainossa ja kaiken kruunaa puolen vuoden sakkakypsytyksen tuomat hienot paahteiset ja briossiset piirteet. Viinissä on täyteläistä kermaisuutta, joka saa hyvän vastapainon sitrusmaisesta hapokkuudesta ja mineraalisuudesta. Viini sopii hyvin rasvaisten kalaruokien kanssa, miksei myös vaalealle lihalle tai ihan vain sellaisenaan nautiskeluun. Alkon alehintaan viinin sai todella halvalla, sillä se oli edullinen jo alkuperäisellä hinnallaankin.

Kouluarvosana: 9,5

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Weingut Tement, Qualitätswein Südsteiermark
Alue: Itävalta, Südsteiermark
Rypäleet: Morillon (Chardonnay) (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,39e Alko 15.8.2015 (Alkuperäinen hinta 19,89e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti