perjantai 6. marraskuuta 2015

Kyykkyviini, joka aiheutti ryntäyksen Alkoihin

Quinta das Setencostas 2010

Vuosikerralla tuntuu olevan harvoin merkitystä edullisimpien viinien kohdalla. Kaapistani löytyi kaksi pulloa portugalilaista Quinta das Setencostas viiniä, toinen vuosikertaa 2010 ja toinen 2011. Siispä päätin kokeilla, onko viineissä suurta eroa. Tässä olisi arvio vanhemmasta vuosikerrasta ja myöhemmin seuraa arvio tällä hetkellä myynnissä olevasta vuosikerrasta 2011.

Viinin tuottaja Casa Santos Lima on portugalilainen, yli sadan vuoden ajan toiminut perheyritys. Perheessä on siis viljelty viiniä jo useamman sukupolven voimin. Viinitila sijaitsee noin 45 kilometriä Lissabonista pohjoiseen, 25 kilometrin päässä Atlantilta, Alenquerin viinialueella. 

Casa Santos Liman viinitalo on rakennettu 1930-luvun lopulla ja vuoden 1990 jälkeen talon tuotantotilat on modernisoitu. Tuottajan viininvalmistuksessa yhdistyvät perinteet, kokemus ja moderni tekniikka. Tuottaja on ollut pitkään Vinho Regional Lisboan ja DOC Alenquerin alueiden suurin tuottaja ja palkituin portugalilainen viinintuottaja kansainvälisissä kilpailuissa.

Tuottajalla on nykyään lähes 290 hehtaaria viinitarhoja. Vuoden 1990 jälkeen suurin osa tarhojen köynöksistä istutettiin uudelleen. Tarhoilla viljellään tunnetuimpien portugalilaisten lajikkeiden lisäksi myös lähes sukupuuttoon kadonneita portugalilaisia lajikkeita, joiden ylläpitoon talo panostaa. Lisäksi tarhoilla viljellään jonkin verran kansainvälisiä lajikkeita. 

Vuonna 1996 tuottaja alkoi pullottamaan viinejä omilla nimillään, kuten Quinta da Espiga, Quinta das Setencostas ja Palha - Canas. Tämän lisäksi aloitettiin myös puhtaiden lajikeviinien valmistus, jotka saavuttivat suuren suosion niin kansallisilla kuin kansainvälisilläkin markkinoilla. Nykyään talon tuotannosta 90 prosenttia menee vientiin 40 maahan, viidelle mantereelle. Tärkein vientialue on Eurooppa, mutta myös muissa maanosissa on tapahtumassa kasvua. Vienti perustuu pitkälti talon viinien erinomaiseen hinta-laatusuhteeseen.

Quinta das Setencostas viiniin käytettävät rypäleet kasvavat kalkkikivi- ja savipitoisessa maaperässä Alenquerin alueen Estremadurassa, lähellä Atlantin valtamerta. Tuottaja käyttää viineihinsä vain parhaat ja hyvälaatuiset rypäleet. Rangat poistettiin rypäleiden joukosta, minkä jälkeen ne puristettiin kevyesti. Käyminen tapahtui 28-30 asteen lämpötilassa 26 500 litran sammioissa. Kuoret saivat olla viinin mukana 28 päivän ajan. Osa viinistä kypsytettiin tammessa.

Viini on väriltään syvän punainen ja kehittynyt. Väri taittuu reunoista rubiininpunaisiin sävyihin.

Kehittynyt ja moniulotteinen tuoksu on miellyttävä ja kypsän hedelmäinen. Siinä on niin kypsiä, kuin kuivattuja luumuja sekä kuivattuja taateleita. Se tarjoaa myös makeaa mausteisuutta, kuten kanelia sekä hieman paahteisia sävyjä.

Maku on tumman sävytteinen ja kypsän hedelmäinen. Siinä on selvästi mehevää multaisuutta ja paahteisia vivahteita, tummaa suklaata ja tuoksun tapaan makeita mausteita ja kanelia. Myös tuoksun kypsät ja kuivatut hedelmäiset aromit tuntuvat selvästi kielen päällä, siinä on kypsiä ja kuivattuja luumuja, taateleita ja viikunoita. Suutuntuma on pehmeä ja täyteläinen. Viini saa ryhtiä samettisen pehmeiksi kehittyneistä tanniineista, jotka kuivattavat hieman kitalakea sekä kypsästä hedelmäisestä hapokkuudesta, joka nostaa veden kielelle. Viini jättää pitkään viipyilevän, lämmittävän ja vivahteikkaan jälkivaikutelman, jossa on muun muassa kuivattuja luumuja, makeita mausteita, kirsikkahilloa ja hentoa paahteisuuden tuntua.

Viini tarjoaa vivahteikkaan ja moniulotteisen tuoksu- ja makumaailman, jossa kaikki elementit ovat täydellisessä tasapainossa. Hienostunut, aavistuksen rustiikkinen paketti. Viini kuuluu hintaluokkansa kirkkaimpien tähtien joukkoon ja pärjää monille kaksi kertaa kalliimmillekin viineille. Viini sopii sellaisenaan loistavasti nautiskeluun, mutta miksei myös roseeksi jätetyn poronfileen tai perinteisen poronkäristyksen seuraksi.

Kouluarvosana: 9+

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Casa Santos Lima, DOC Alenquer
Alue: Portugali, Alenquer
Rypäleet: Castelão (50%), Camarate (30%), Tinta Miúda (10%), Preto Martinho (10%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,98e Alko 23.1.2015

Samalta tuottajalta:
Quinta das Setencostas 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti