tiistai 1. joulukuuta 2015

Paistettua ankanrintaa ja ripassoa

 Antiche Terre Valpolicella Ripasso 2013

Joulukuun ensimmäinen päivä valkenee ja joulukalenterin ensimmäisen luukun saa vihdoin avata. Tällä kertaa arvioitavaksi pääsi joulun ajan kausituote Alkosta, italialainen Antiche Terre Valpolicella Ripasso. Viini on saanut jouluisen etiketin, mutta mitä sen takana piilee?

Antiche Terre Venete on varsin nuori viinitalo, sillä tilan kaupallinen viininviljely aloitettiin vasta vuonna 2009. Tuottajan Solo Passione Rosso viini oli miellyttävä esitys ja kerroin sen arviossa hieman enemmän tuottajasta sekä Veneton alueen Amarone, Ripasso ja Appassimento viineistä, joten jos kiinnostaa, pääset lukemaan jutun tästä.

Tuottajan Valpolicella Ripasso valmistetaan Corvina, Corvione ja Rondinella lajikkeista. Ripasso viinit eroavat Valpolicellan perusviineistä, sillä ne käyvät toisen kerran kuivatuista rypäleistä valmistetun Amaronen kuorimäskin kanssa. Amaronen valmistuksesta jäänyt kuorimäski antaa perus Valpolicellaan täyteläisyyttä ja enemmän vivahteita.

Rypäleet kerättiin syyskuun puolivälissä ja niiden puristamisen jälkeen viini sai käydä ja maseroitua kuorimassan kanssa kymmenen päivän ajan noin 25 asteen lämpötilassa. Käymisen jälkeen viini suodatettiin ja siirrettiin ruostumattomiin terästankkeihin odottelemaan joulu-tammikuulle Amaronen valmistuksesta jäänyttä kuorimäskiä. Kuorimäski lisättiin viinin joukkoon ja viini sai käydä toisen kerran noin kymmenen päivän ajan 15-25 asteessa maseroituen kuorimäskin kanssa. Lopuksi viini sai kypsyä 10 kuukautta pienissä ranskalaisissa ja perinteisissä, isommissa tammitynnyreissä ennen pullotusta.

Viini on väriltään syvän rubiininpunainen ja taittuu reunoista hennosti tiilen sävyihin.

Mehevä tuoksu on kypsän hedelmäinen ja päällimmäisenä esiin tulevat viikunaiset ja luumuiset vivahteet. Taustalla on myös makeaa mausteisuutta ja häivähdys nahkaisuutta.

Maku seuraa tuoksun mehevän ja kypsän hedelmäistä linjaa. Siinä on viikunoita, luumuja ja kirsikoita sekä makeita mausteita. Taustalla on myös hieman nahkaisuutta ja marjahilloa. Suutuntumaltaan viini on pehmeä ja täyteläinen ja kehittyneet tanniinit yhdessä kevyen hedelmäisen hapokkuuden kanssa antavat viinille runkoa. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja kypsän hedelmäinen. Kielelle jää viipyilemään myös hieman nahkaisia vivahteita, ripaus tummaa suklaata sekä kuivattuja hedelmiä.

Laadukas, perustason Ripasso, joka ei kuitenkaan vastaa hinnan luomia mielikuvia. Samaan hintaan, jopa edullisemmin on tarjolla parempiakin Ripassoja. Viini ei kuitenkaan ole täysi susi ja toimii hyvin myös tummien liharuokien ja kovien juustojen kaverina. Jouluinen etiketti varmaan myy tähän vuoden aikaan ja viini liikkuu hyvin ulos Alkosta. Ja kyllähän tämä joululahjaksi ja joulupöytään sopii, etenkin jos etiketti vaikuttaa ostopäätökseen.

Viinin kanssa maistelin paistettua ankanrintaa, tinjamikastiketta ja pekoni-papupaistosta. Viini tuntuu ruoan kanssa makeamman mausteiselta ja tanniinit saavat hyvän tasapainon roseeksi jätetystä ankasta. Melko pehmeä yhdistelmä, jossa mikään ei töki vastaan ja viini saa hieman yrttisiä vivahteita. Yhdistelmä ei ole täydellinen, mutta hyvin toimiva.

Kouluarvosana: 8

Tuottaja ja luokitus: Antiche Terre Venete, DOC Valpolicella Ripasso
Alue: Italia, Veneto, Valpolicella
Rypäleet: Corvina, Corvione, Rondinella
Pullo: 0,75 l
Hinta: 14,49e Alko

Samalta tuottajalta:
Antiche Terre Solo Passione Rosso 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti