keskiviikko 4. lokakuuta 2017

El Castro de Valtuille Mencia Joven

El Castro de Valtuille Mencia Joven 2015

Castro Ventosa on Perezin perheen vuonna 1752 perustama ja edelleen omistama viinitalo Valtuille de Abajon kylässä Bierzon alueella Castilla y Leónissa. Perhe omistaa 75 hehtaaria Mencía viinitarhoja, mikä tekee siitä Bierzon alueen suurimman Mencia-viljelijän. Perezin perhe valmistaa viittä erilaista viiniä Mencíasta ja vanhimmat köynökset ovat yli 50-vuotiaita.

El Castro de Valtuille Mencia Joven valmistetaan talon omilla tarhoilla kasvaneista Mencia rypäleistä. Köynökset kasvavat 530-628 metriä merenpinnan yläpuolella kalkkisessa saven ja hiekan sekaisessa maassa. Alueen ilmasto on mannermainen ja Atlantin vaikutusten alainen. Sadonkorjuu tapahtuu käsin rypäleiden saavutettua optimaalisen kypsyyden ja viini valmistetaan ruostumattomissa terässäiliöissä, minkä jälkeen osa viinistä kypsyi tammisammioissa.

Intensiivinen, syvän rubiininpunainen väri purppuraisin vivahtein. 

Runsas ja voimakas arominen tuoksu on kypsän hedelmäinen ja tuo mieleen mustan luumun ja kirsikan sekä hennon mustikkaisia, mustaherukkaisia ja vadelmaisia vivahteita. Siinä on myös kukkia, etenkin orvokkia sekä makean mausteisia, paahteisen kahvisia ja kevyen yrttisiä sävyjä sekä hentoa riistaisuutta. 

Melko täyteläinen maku on runsas ja kielellä on paahteista tammea ja kahvia sekä kypsiä tummia hedelmiä, etenkin luumua ja kirsikkaa, mutta myös hieman mustikkaa. Ompa kielellä myös yrttisiä, pippurisia ja savuisia vivahteita. Tuntuvat, mutta melko pehmeät tanniinit ja hedelmäinen hapokkuus tuovat hyvän rungon ja rakenteen. Maku kuivahtaa loppua kohden ja viipyilevä jälkimaku tuo mieleen kuivatun hedelmäisiä, kypsän luumuisia ja mustikkaisia häivähdyksiä, hentoa mineraalisuutta ja aiempaa tuntuvampaa paahteista kahvia.

El Castro de Valtuille Mencia Joven on hintaisekseen uskomaton viini - hyvin runsas ja aromaattinen, tasapainoinen ja pehmeä. Paras maistamani Bierzon alueen viini on edelleen Pétalos del Bierzo, mutta löytyy tästäkin tyylikkyyttä lähes puolta edullisempaan hintaan. Alkon valikoimasta ei montaa näin hyvää viiniä alle 15 euron hintaan irtoa, puhumattakaan alle 10 euron. Tämä toimii hyvin sellaisenaan, mutta vielä paremmin yleisviininä erilaisten liharuokien kanssa.

Kouluarvosana: 8,5 Tyylikäs ja tasapainoinen Mencia.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - löytö.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas y Viñedos Castro Ventosa, DO Bierzo
Alue: Espanja, Castilla y León, Bierzo
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Mencia 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 8,06e (5,60e + toimituskulut n. 2,46e) Décantalo 16.4.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti