keskiviikko 30. elokuuta 2017

Itävallan erikoisuudet: Tement Welschriesling Steirische Klassik

Tement Welschriesling Steirische Klassik 2014

Weingut Tement on Südsteiermarkin alueella Itävallassa, Slovenian rajalla sijaitseva perheomisteinen viinitalo, jota pyörittää perheen kolmas sukupolvi. Tement on alueen merkittävimpiä ja tunnetuimpia vientimarkkinoille panostavia tuottajia. Talo omistaa 65 hehtaaria viinitarhoja Itävallassa, minkä lisäksi Slovenian puolella on vielä noin 10 hehtaaria lisää. Kerroin tuottajasta pari vuotta sitten pidemmän kaavan mukaan, joten mikäli Tementin tarina kiinnostaa, löytyy siitä enemmän Morillon Muschelkalk -viinin arviosta.

Welschriesling on Itävallan toiseksi viljellyin vaalea rypälelajike. Se ei ole nimestään huolimatta minkäänlaista sukua Rieslingille ja sen alkuperä on tuntematon. Köynökset viihtyvät hyvin ravinteikkaassa, kuivassa ja lämpimässä maaperässä. Tement viljelee Welschrieslingiä useammalla eri tarhalla yhteensä 13 hehtaarin alalla. Sadonkorjuu tapahtuu käsin, sillä tarhat sijaitsevat jyrkillä rinteillä. Käyminen tapahtuu terästankeissa ja viiniä kypsytetään nelisen kuukautta sakan päällä, minkä jälkeen se suodatetaan ja pullotetaan. 

Hyvin neutraali ja hailakka väri on vihertävän vaaleankeltainen ja kirkas. 

Raikas ja kohtuullisen aromaattinen tuoksu on hedelmävetoinen ja tarjoilee kirpsakkaa vihreää omenaa ja päärynää sekä sitruksia, etenkin limettiä. Taaempana häivähtää myös hieman yrttejä sekä makean sävytteistä kukkaisuutta ja pippurisia häivähdyksiä. 

Kuiva maku on varsin ryhdikäs ja pirteä, runsaan hedelmäinen ja esiin nouseekin tuoksun tapaan kirpeitä vihreitä omenoita ja päärynöitä sekä rapsakkaa sitrushedelmää, limettiä, sitruunaa ja hieman greippiä. Lisäksi kielellä on hentoa valkoherukkaisuutta ja yrttisiä piirteitä sekä miellyttävää mineraalisuutta. Häivähtääpä taustalla myös hienoista kukkaisuutta. Runsas hedelmäisyys tuo kielelle täyteläisyyden tuntua ja tuntuva eloisan sitruksinen hapokkuus hyvän ryhdin ja raikkauden tunteen, mitä mineraalisuuskin korostaa mukavasti. Hapokkuus saa myös veden nousemaan kielelle viipyilevän jälkimaun aikana. Kielellä on lopussa kirpeää vihreää omenaa, päärynää ja limettiä. 

Kokonaisuutena toimiva ja miellyttävä, ryhdikäs ja aromeiltaan hyvin rapsakan hedelmäinen viini. Sen ryhdikkyys ja aromit tuovat etäisesti mieleen Rieslingin ja Grüner Veltlinerin, mutta näiden tyylikkyys ja harmonia ovat hukassa. Tosin, eipä Welschriesling niin hieno lajike olekaan. Tämän viinin suurin vika on kuitenkin hinta, joka on melko kova laatuun nähden. Sinänsä sääli, sillä tuottajan Morillon Muschelkalk on yksi hienoimpia maistamiani kohtuu hintaisia Chardonnay-viinejä. Tämä Welschriesling maistuu lämpimänä päivänä sellaisenaan, mutta voisi toimia myös kevyempien ruokien seurassa. 

Kouluarvosana: 8 Tasapainoinen ja pirteän kesäinen viini.
Hinta-laatusuhde: Ok - hinta ei kulje käsi kädessä laadun kanssa.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Weingut Tement, Qualitätswein Südsteiermark
Alue: Itävalta, Südsteiermark
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Welschriesling 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,50e Alko 20.6.2017

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti