perjantai 8. maaliskuuta 2019

Blinejä ja Alsacen Grand Cru Rieslingiä: Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering

Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2014

Domaines Schlumberger on Alsacen eteläosassa, Guebwillerin kylässä sijaitseva perheomisteinen viinitalo, jonka historia yltää vuoteen 1810. Nykyisin perheyritystä pyöritetään kuudennen ja seitsemännen sukupolven voimin. Talon omistuksessa on 140 hehtaaria viinitarhoja, joista 30 hehtaaria viljellään biodynaamisesti ja 70 hehtaaria on Grand Cru-luokiteltuja. Grand Cru-tarhat sijaitsevat Kitterlén, Kesslerin, Saeringin ja Spiegelin alueilla ja niillä viljellään Riesling, Pinor Gris ja Gewürztraminer -lajikkeita. Kaikki tuotannossa käytettävät rypäleet tulevat talon omilta tarhoilta ja talon vuosituotanto on 700 000 pulloa.


Saeringissa Grand Cru tarhoja on yhteensä 27 hehtaaria, joista Domaines Schlumberger omistaa 20 hehtaaria. Tarhojen satomäärä on matala ja sadonkorjuu tapahtuu käsin. Rypäleet puristetaan kokonaisina terttuina ja käyminen tapahtuu kontrolloidussa lämpötilassa tankeissa, minkä jälkeen viini kypsyy sakan päällä vielä kahdeksan kuukauden ajan. Tuottajan mukaan viini on parhaimmillaan 7-10 vuotiaana.

Kaunis, voimakkaan oljenkeltainen väri häivähtää sitruunankeltaisiin ja kultaisiin sävyihin. Aromaattinen ja monitahoinen tuoksu on jo hieman kehittynyt ja kypsän oloinen. Se tuo mieleen sitruunamarmeladin, kypsän raparperin ja omenan, aprikoosin ja päärynän, vivahteita makeista mausteista, hunajaa ja kukkaisia häivähdyksiä sekä aavistuksen petroolista. Häivähtääpä taustalla myös aavistus kuivatuista keltaisista hedelmistä.


Kuivahko maku on tuoksun tapaan jo hieman kehittyneen ja makean sävytteinen, kypsän hedelmäinen, mineraalinen ja kepeän petroolinen. Kieleltä löytyy kypsiä sitrushedelmiä, omenaa ja aprikoosia, hieman nektariinia ja hedelmän kiveä, kevyttä mausteisuutta, hunajaisia sävyjä ja vienoa paahteisuutta. Erottuupa joukosta myös pirteämpää sitruunaa ja vaaleita kukkia sekä aavistus kuivatuista kukista ja hillotetuista hedelmistä. Kielellä on runsaasti makeita sävyjä ja suutuntuma on täyteläinen ja öljyinen, mutta tuntuva, eloisan sitrusmainen hapokkuus tuo kielelle hyvän ryhdin. Jälkimaku jatkuu makean sävytteisenä, mutta ryhdikkäänä ja kielelle jää viipyilemään hedelmiä kirpeistä sitruksista kypsiin aprikooseihin, hunajaa ja makeita mausteita.

Hienostunut ja tyylikkäästi jo muutaman vuoden ikääntynyt Alsacen Grand Cru Riesling, joka on valmis nautittavaksi vaikka heti, mutta sopii myös pidempään kellarointiin. Viinistä löytyy hienosti ikääntymisen tuomia sävyjä ja aromimaailmaa voisi kuvailla varsin makeaksi, mutta myös runko ja ryhti ovat kunnossa ja vaikutelma on hyvin lähellä kuivaa (lämmetessä puolikuivaa). Mielestäni viini on 20 euron hintaan kotiin kannettuna edullinen, eikä Alkon 30 euron hintakaan pahinta ryöstöä ole. Tämä viini sopii loistavasti nautiskelujuomaksi ja aperitiiviksi, mutta myös monipuolisesti ruokapöytään esimerkiksi: äyriäiset ja kalaruoat, vaalea liha ja itämaiset ruoat.


Viini maistui mainiosti blinien kaverina, mutta kympin cava veti tällä kertaa pidemmän korren. Blinien kaverina oli siianmätiä, kylmäsavulohta, punasipulia ja smetanaa. Viini toimi hienosti herkän mädin kanssa ja etenkin sen pirteä hapokkuus ja mineraalisuus sopivat hyvin yhteen. Vaikka yhdistelmä olikin kaikin puolin toimiva, häiritsi viinin runsas hedelmäisyys mielestäni hieman tätä yhtälöä. Kylmäsavulohen kanssa viini pärjäsi myös hyvin, mutta tämäkään yhdistelmä ei ollut täysi kymppi. Sen sijaan viini maistui loistavasti voimakkaan ja aavistuksen pähkinäisen mustaleima emmentalin kanssa ja toimi hyvin myös manchegon ja cheddarin kaverina.

Kouluarvosana: 9+ Tyylikäs ja hienosti ikääntynyt Riesling.
Hinta-laatusuhde: 20,13e - Erinomainen - viini on edullinen.
Hinta-laatusuhde: 29,90e - Hyvä - viini on hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Luokitus: AOC Alsace Grand Cru
Alue: Ranska, Alsace, Guebwiller
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 20,13e (19,85e + toimituskulut n. 0,28e) 75cl eräs nettikauppa 2.10.2018 (Alko 8.2.2019 29,90e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti