torstai 21. maaliskuuta 2019

Kevään ensimmäinen parsa-ateria: Taittinger Brut Réserve

Taittinger Brut Réserve

En ehtinyt kirjoittaa blogia ollenkaan viime viikolla, sillä työ- ja opiskelukiireet veivät kaiken ajan, mutta nyt sain nipistettyä sen verran aikaa, että ehdin kirjoittaa tämän tekstin. Bongasin muutama viikko sitten kaupassa kevään ensimmäiset niput parsaa, joten minun oli pakko aloittaa parsakausi. Päätin korkata sen kunniaksi pullon Taittingerin vakiosamppanjaa ja paistaa parsan ja samppanjan kaveriksi vielä sisäfilee pihvin.


Champagnen alueen suurimpien tuottajien joukkoon lukeutuva Taittinger on monille viininystäville tuttu samppanjatalo. Sen juuret yltävät vuoteen 1734 asti, mutta nimellä Taittinger talo on tunnettu vasta vuodesta 1932 lähtien. Talon viinien tyyliä hallitsee Chardonnay, joka on Brut Réserven osallakin pääroolissa; Chardonnay 40%, Pinot Noir 35%, Pinot Meunier 25%. Brut Réserve sekoitetaan perusviineistä, jotka valmistetaan yli 35 eri tarhalta kerätyistä rypäleistä. Viini kypsyy pulloissa vähintään kolme vuotta ennen myyntiin pääsyä. 

Vaalean oljenkeltainen väri häivähtää kauniin kultaisiin sävyihin. Pitkään kestävät kuplat ovat pieniä ja nousevat runsaina virtoina kohti juoman pintaa. Hienostunut ja tyylikäs tuoksu on herkullisen hedelmäinen ja tyylikkään paahteinen. Se tuo mieleen kirpeän vihreän omenan, limetin ja greipin, mehukkaan persikan, aprikoosin ja omenan, briossin, mantelin ja karamellin sekä aavistuksen vaniljaa.


Erittäin kuiva maku on eloisan hedelmäinen ja hienostuneen paahteinen, pohjavireeltään jännittävän hunajainen, mutta ryhdikäs ja tyylikkään mineraalinen. Kielellä on pirteää sitruunaa ja greippiä, kirpeää vihreää omenaa ja mehukkaampaa punaista omenaa, hunajamelonia ja persikkaa. Paahteiset sävyt tuovat mieleen briossin sekä pähkinät ja mantelit. Suutuntuma on keskitäyteläinen, kuohkea ja pirteä. Pehmeä mousse tuo kielelle ilmavuutta ja eloisan greippinen hapokkuus ryhdittää kokonaisuuden hienosti. Jälkimaku on miellyttävän hedelmäinen ja paahteinen, hyvin eläväinen. Kielellä on lopussa niin pirteää kuin kypsempää hedelmää sekä vasta leivottua leipää. 

Taittinger Brut Réserve ei ole tyylikkäin tai hienostunein perussamppanja, mutta alle 30 euroa tästä viinistä kotiin kannettuna on mielestäni yhtä kuin täydellinen hinta-laatusuhde. Brut Réserve on tasapainoinen ja laadukas, hienostunut ja kaikin puolin toimiva, hieman freesimpi ja raikkaampi samppanja ja juhlava valinta niin maljajuomaksi ja aperitiiviksi kuin ruokapöytään. Ruokapöydässä tämä viini voisi toimia esimerkiksi kala- ja äyriäisruokien, kampasimpukoiden ja parsan kaverina. 


Kuten jo aiemmin mainitsin, sai viini seurakseen parsaa. Lautaselta löytyi ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä parsaa, parmesaania ja hollandaisekastiketta kera naudan sisäfilee pihvin. Kyllä, samppanjaa ja pihviä! Viini muodosti loistavan pari parsan kanssa ja maistui myös lisukkeiden kaverina - hollandaisen viimeistellessä kokonaisuuden. Pihvi sen sijaan toimi yllättävän hyvin ja yhdistelmä oli jännittävä - ei täydellinen, mutta jännittävä. Yhdistelmä oli raikas ja ryhdikäs, tuhti liha ja freesi viini toimivat hyvin yhteen!

Kouluarvosana: 9+ Tyylikäs, hieman raikkaampi samppanja.
Hinta-laatusuhde: 29,67e - Täydellinen! - Parasta, mitä tällä rahalla saa.
Hinta-laatusuhde: 49,95e - Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Luokitus: AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Montagne de Reims, Reims
Tyyli: Kuohuviini, samppanja, vakiosamppanja
Rypäleet: Chardonnay 40%, Pinot Noir 35%, Pinot Meunier 25%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 29,67e (27,45e + toimituskulut n. 2,22e) eräs nettikauppa 23.12.2018 (Alko 19.3.2019: 49,99e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti