torstai 28. helmikuuta 2019

Cavaa ja blinejä: Codorníu Clásico Seco

Codorníu Clásico Seco 

Codorníu Clásico Seco on ollut Alkon valikoimassa pitkään ja on varmasti monelle tuttu cava. Olen kirjoittanut tästä ja parista muustakin Codorníun viinistä aikaisemmin, joten en jaarittele tämän cavatalon tarinasta nyt sen enempää. Kirjoitin Codorníu Clásico Seco cavasta viimeksi noin kolme vuotta sitten ja aikaisemman tekstin löydät tästä


Viini on väriltään puhtaan sitruunankeltaista häivähtäen kultaan. Pienet kuplat nousevat runsaina virtoina kohti juoman pintaa. Raikas ja freesin hedelmäinen tuoksu lempeä ja miellyttävä. Se tuo mieleen muun muassa sitruunan ja omenan sekä kypsytyksen tuomia paahteisia sävyjä, minkä lisäksi joukossa häivähtää vienoa kukkaisuutta. 

Puolikuiva maku on hedelmäinen ja kepeän paahteinen. Kielellä on sitruunaa, omenaa ja persikkaa sekä hieman valkoherukkaa ja papaijaa, vienoa mineraalisuutta ja paahteisia sävyjä, häivähdyksiä vasta paistetusta leivästä ja kevyttä mausteisuutta. Suutuntuma on kepeä ja freesi. Pirteän sitrusmainen hapokkuus tuo mukavasti ryhtiä ja tasapainoa. Jälkimaku jatkuu hedelmäisenä ja vienon paahteisena. 

Codorníun Clásico Seco on laadukas ja tasapainoinen, yksinkertainen ja toimiva perus kuohari. Mitään erityistä tai mieleenpainuvaa elämystä se ei tarjoa, mutta on silti toimiva valinta moniin tilanteisiin, kuten rentoon illanviettoon kavereiden kanssa tai mukaan vappupiknikille. Toimiipa tämä viini myös ruokapöydässä esimerkiksi tapasten kaverina. Mielestäni kymppi tästä viinistä on Alkon hintataso huomioiden kohtuullista. 


Kuten viimeksi, sai tämä viini seurakseen blinejä, joiden lisukkeena oli tällä kertaa siianmätiä, kylmäsavulohta, smetanaa ja punasipulia. Viini toimi erityisen hyvin mätiblinin seurassa, sillä pirteä ja freesi, aavistuksen makeahko viini tuki hienosti mädin makua, eikä viini hätkähtänyt edes sipulin seurassa. Myös kylmäsavulohi toimi varsin mallikkaasti viinin kaverina, mutta viinin hedelmäisyys korostui ehkä hieman liikaa. Erinomainen cava erilaisille pikkupurtaville. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Codorníu
Luokitus: DO Cava
Alue: Espanja, Katalonia, Penedès
Tyyli: Kuohuviini, cava
Rypäleet: Macabeo, Xarel.lo, Parellada
Pullo: 0,75 l
Hinta: 9,69e Alko 28.12.2018 (Alko 27.2.2019: 9,89e)

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti