perjantai 22. helmikuuta 2019

Parempaa samppanjaa: Charles Heidsieck Brut Réserve

Charles Heidsieck Brut Réserve

Saksalainen Heidsieckien suku perusti vuonna 1785 viinitalon Champagnen alueella Ranskassa. Vuonna 1839 talo jakautui kahdeksi erilliseksi samppanjataloksi, joista toinen jatkoi alkuperäisellä Heidsieck & Co. -nimellä (vuodesta 1923 lähtien Heidsieck & Co. Monopole) ja toinen Piper Heidsieck -nimellä. Kolmas suvun nimeä kantava tila sai alkunsa vuonna 1851, jolloin Charles Heidsieck perusti omaa nimeään kantavan viinitalon, joka on tänä päivänä näistä kolmesta ehkä se tunnetuin ja arvostetuin.


Charles Heidsieck Brut Réserva on talon vuosikerraton vakiosamppanja. Viini on sekoitus 60 eri perusviinistä, jotka tulevat eri palstoilta ja jotka valmistetaan viiniksi terästankeissa jokainen palsta erikseen. Sekoitukseen lisätään tavallista suurempi määrä talon vanhempia reserve-viinejä, joiden osuus sekoituksesta on 40%. Näiden viinien ikä vaihtelee 5-15 vuoden välillä, mutta keski-ikä on noin 10 vuoden kieppeillä. Tämän jälkeen viini käy luonnollisesti toiseen kertaan pulloissa, joissa myös se myös kypsyy vähintään kolmen vuoden ajan talon yli 2 000 vuotta vanhojen kellareiden suojissa ennen myyntiin pääsyä. Oma pulloni oli ollut kellareiden suojissa vuodesta 2009 lähtien ja uudelleen korkitettu vuonna 2014.

Intensiivinen, kauniin sitruunankeltainen väri häivähtää kultaan. Pienet ja pitkäkestoiset kuplat nousevat runsaina virtoina kohti juoman pintaa. Vivahteikas ja moniulotteinen tuoksu on tyylikäs ja hienostunut; runsaan paahteinen, kypsän hedelmäinen ja miellyttävän mineraalinen. Paahteisuus tuo mieleen tuoreen briossin ja makeat leivonnaiset, pistaasin ja mantelin, hedelmäpuoli taas kypsät sitrukset ja omenat, hieman ananasta, aprikoosia ja luumua sekä aavistuksen kuivatuista hedelmistä. Taustalla häivähtää myös hieman makeita mausteita ja vaniljaa. 


Kuiva maku on runsas ja monitahoinen, hyvin puhdaspiirteinen ja harmoninen yhdistelmä kypsiä hedelmiä ja hienostunutta paahteisuutta. Kielellä on kypsiä sitruksia ja keltaista hedelmää omenasta aprikoosiin ja persikkaan, mutta myös pirteämpää sitrusta ja viheromenaa, tuoretta briossia ja ranskanleipää, makeita leivonnaisia, pähkinää ja mantelia sekä miellyttävää mineraalisuutta. Lisäksi kielellä käý hieman punaista luumua ja herukkaa. Napakan sitrusmainen hapokkuus saa viinin tuntumaan yhdessä pehmeiden kuplien ja mineraalien kanssa raikkaalta ja ryhdikkäältä, vaikka suutuntuma onkin runsas ja leveän kermainen. Runsas ja pitkään viipyilevä jälkimaku; paahteisia vivahteita, kermaista pyöreyttä, kypsiä ja raikkaampia hedelmiä, mineraalisuuttta ja hieman vaniljaista mausteisuutta. 

Charles Heidsieckin Réserve Brut on tyylikäs ja elegantti huippuviini, joka on mielestäni Bollingerin Special Cuvéen ohella yksi parhaita vakiosamppanjoita. Täydellinen tasapaino ja harmonia kehittyneiden, kypsien ja raikkaiden vivahteiden välillä, minkä lisäksi rakennekin on hienossa iskussa. Tämä viini on mielestäni vähintäänkin hintansa arvoinen ja näin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tapaus monopolimme valikoimissa. Viini sopii niin aperitiiviksi ja maljajuomaksi kuin nautiskeluun ja erityisiin hetkiin unohtamatta ruokapöytää; kokeile vaikka merenelävien, parsan, vaalean lihan tai riistalintujen kaverina.

Kouluarvosana: 9,5 Tyylikäs huippuviini.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - vähintäänkin hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Luokitus: AOC Champagne
Alue: Ranska, Champagne, Montagne de Reims, Reims
Tyyli: Kuohuviini, samppanja, vakiosamppanja
Rypäleet: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay
Pullo: 0,75 l
Hinta: 53,49e Alko 27.4.2018 (20.02.2019: 55,20e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti