perjantai 15. helmikuuta 2019

Klassikkoviinit: Juvé y Camps Reserva de la Familia

Juvé y Camps Reserva de la Familia Brut Nature Gran Reserva 2014

Barcelonan lähistöllä Sant Sadurní d'Anoian kaupungissa sijaitseva Juvé y Camps on cavan valmistukseen keskittynyt perheomisteinen viinitalo, jonka juuret yltävät vuoteen 1796. Cavan tuotantoon talo alkoi keskittyä vuonna 1921 ja näin syntyi nykyisin kansainvälisesti tunnettu cavatalo Juvé y Camps. Taloa johtaa nykyisin Joan Juvé yhdessä tyttärensä Meritxell Juvén kanssa ja talon omistuksessa on 271 hehtaaria viinitarhoja Sant Sadurní d'Anoian ympäristössä.


Nyt vuorossa oleva Reserva de la Familia Brut Nature Gran Reserva -cava on talon tunnetuimpia tuotteita. Viini valmistetaan kolmesta perinteisestä cava-lajikkeesta, Xarel.losta, Macabeosta ja Parelladasta ja siihen käytettävät rypäleet kerätään kolmelta eri tarhalta. Perusviinit valmistetaan terästankeissa ja luonnollisesti eri lajikkeet erikseen. Toinen käyminen ja kypsytys tapahtuvat luonnollisesti pulloissa, joissa viini saa kypsyä 36 kuukauden ajan.

Puhdas, vaaleankeltainen väri häivähtää kultaisiin sävyihin. Kauniit pienet kuplat ovat runsaita ja nousevat tasaisina virtoina kohti juoman pintaan. Lempeä ja miellyttävä, mutta tyylikäs ja monitahoinen tuoksu tuntuu samaan aikaan sekä kehittyneeltä että freesiltä. Siitä erottuu kirpeää ja kypsää omenaa, aprikoosia, persikkaa ja keltaista luumua, sitruunaa ja sitruunan kuorta. Paahteisuus on läsnä selkeästi, mutta hillityn tyylikkäällä otteella tuoden mieleen briossin, paahdetun leivän, mantelin ja marsipaanin. Taustalla häivähtää myös hieman makeita mausteita, kalkkikivistä mineraalisuutta, puutarhan yrttejä ja kukkia, jopa aavistus kuivatuista kukista. 


Erittäin kuiva maku on vivahteikas ja monitahoinen. Kielellä on tyylikkään paahteisia vivahteita, pähkinää ja makeita leivonnaisia, kypsää punaista ja keltaista omenaa, aprikoosia ja keltaista luumua, raikasta sitrusta, makeita mausteita ja virkistävää mineraalisuutta. Selkäranka on vienon hunajainen ja häivähtääpä taustalla myös kuivattua keltaista hedelmää ja kuivakukkia. Runsas ja kuohkea, hennon kermainen suutuntuma. Eloisan sitrusmainen hapokkuus, pehmeät kuplat ja mineraalisuus tuovat kielelle hienon ryhdin. Voimakas ja pitkään säilyvä jälkimaku on miellyttävän paahteinen, vienon hunajainen ja mausteinen, monitahoisen hedelmäinen; kypsistä kuivattuihin.

Loistava, monitahoinen ja puhdaspiirteinen laatucava; täyteläinen, mutta kuohkea ja ilmava suutuntuma, samettinen mousse ja kiehtova aromimaailma, josta löytyy niin tuoreita kuin kypsempiä sävyjä. Tämä viini oli pitkään ostoslistallani ja täytyy sanoa, että yksi parhaita maistamiani cavoja. Maksoin pullosta kotiin kannettuna noin 18 euroa ja mielestäni viini on hintaluokkansa parasta osastoa, jopa Alkossa (n. 23 euroa). Tämä viini sopii aperitiiviksi ja maljajuomaksi juhlaviin hetkiin, mutta yhtä lailla nautiskeluun ja hyvän ruoan pariin; kasvisruoka, kala ja vaalea liha, tapakset ja muut pikkupurtavat. 

Kouluarvosana: 9+ Tyylikäs ja harmoninen huippuviini.
Hinta-laatusuhde: 17,82e - Erinomainen - viini on hintaluokkansa kirkkaimpia tähtiä. 
Hinta-laatusuhde: 22,81e - Erittäin hyvä - viini on edullinen ostos. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: Juvé y Camps
Luokitus: DO Cava
Alue: Espanja, Katalonia, Penedés
Tyyli: Kuohuviini, Cava
Rypäleet: Xarel.lo 55%, Macabeo 35%, Parellada 10%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 17,82e (15,75e + toimituskulut n. 2,07e) eräs nettikauppa 31.5.2018 (Alko 22,81e)

Samalta tuottajalta:
Juvé y Camps Cinta Púrpura Reserva Semi-Seco 2011

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti