perjantai 28. syyskuuta 2018

Paistettua turskaa ja luomuvalkkaria: Novas Gran Reserva Sauvignon Blanc

Novas Gran Reserva Sauvignon Blanc 2017

Emiliana on luonnonmukaiseen ja biodynaamiseen viinintuotantoon keskittynyt viinitalo ja myös Chilen johtava tuottaja tällä sektorilla. Talon tuotemerkkejä ovat mm. monopolimme hyllyiltä tutut Adobe, Bird of Paradise, Emiliana ja Novas. Nyt vuorossa oleva Novas Gran Reserva Sauvignon Blanc tulee viileästä San Antonion laaksosta. Rypäleet kerätään koneellisesti yön viileydessä ja viini valmistetaan terästankeissa, joissa se myös kypsyy sakkojen päällä noin kolmen kuukauden ajan ennen pullotusta.


Neutraali ja puhdas, haalean keltainen väri vihertää hennosti. Tuoksu on hyvin aromaattinen, pirteä ja freesi. Siinä on nokkosta, tuoreita yrttejä, vasta leikattua, hieman kosteaa nurmikkoa ja herukkapuskaa, karviaismarjaa ja valkoherukkaa sekä pirteää sitrusta, limettiä ja greippiä. Erottuupa joukosta myös hieman vihreää omenaa. 


Kuiva maku on terhakka ja napakka, seuraillen tuoksun viitoittamalla tiellä vihreänä ja pirteän sitrushedelmäisenä. Kielellä sitrus on tuoksua runsaampaa ja tuo mieleen greipin, limetin ja sitruunan, minkä lisäksi löytyy vihreää omenaa, hieman kiiviä ja karviaista. Vihreä puoli tuo mieleen mustaherukanlehdet, tuoreet yrtit, kuten korianterin ja aavistuksen parsaa. Suutuntuma on virkistävä ja ryhdikäs, hyvin pirteä ja eloisa. Terhakka, sitrusmaisen greippinen hapokkuus tuo ryhtiä ja nostaa veden kielelle loppua kohden. Jälkimaku jatkuu pirteänä ja kielellä on lopussa greippiä, yrttejä ja herukanlehtiä, minkä lisäksi joukossa häivähtää aavistus makeampaa passion hedelmää ja omenaa. 

Kokonaisuutena mainio chileläinen luomuviini; pirteä ja rapsakka, mutta tasapainoinen paketti, vaikkei ylläkään parhaiden Sauvignon Blanc-viinien joukkoon. Siinä missä valtaosa Alkon valikoiman edullisista chileläisistä viineistä ei onnistu eroamaan massasta, on tämä positiivinen yllätys. Tämä toimii aperitiivina ja kuivan ystävälle ihan vain seurusteluviininä, mutta löytyypä tälle hyviä pareja ruokapöydästäkin. Kokeile vaikka kala- ja kasvisruokien kaverina, miksei myös ensi keväänä parsan kyytipoikana.


Tällä kertaa lautasella oli paistettua sitruunaista turskan selkäfileetä, uusia perunoita ja paistettua pinaattia. Pirteän sitruksinen viini asettuu loistavasti kalan kaveriksi jyräämättä turskan mietoa makua alleen. Myös paistettu pinaatti ja uudet perunat toimivat viinin seurassa hienosti. Mikäli suunnitelmissa on kokkailla ruokaa vaalealihaisesta kalasta, on tämä mainio valinta.

Kouluarvosana: 8+ Hintaisekseen mainio uuden maailman Sauvignon.
Hinta-laatusuhde: Melko hyvä - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja: Emiliana
Luokitus: DO Valle de San Antonio
Alue: Chile, San Antonio
Tyyli: Valkoviini
Rypäleet: Sauvignon Blanc 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 13,49e Alko 30.5.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti