tiistai 25. syyskuuta 2018

Gluteeniton luomu vehnäolut: Brunehaut Blanche Organic Gluten Free

Brunehaut Blanche Organic Gluten Free

Belgialainen Brasserie de Brunehaut on luonnonmukaisiin ja gluteenittomiin oluisiin erikoistunut panimo, jonka historia yltää 1890-luvulle. Tällä kertaa vuoron saa Alkon valikoimasta löytyvä gluteeniton luomu vehnäolut, tyyliltään Witbier.

Kauniin keltaisen ja samean oluen päälle muodostuu tuuhea, noin parin sormen levyinen, höttöinen, mutta kuohkean ja tiiviin pienikuplainen, puhtaan valkea vaahtohuppu. Se laskeutuu hiljalleen katoamatta täysin. Tuoksu on runsaan hedelmäinen ja vehnämaltainen. Siitä erottuu happamaa vehnää, hunajaista vaaleaa mallasta, tuntuvaa belgihiivaa, mausteita ja yrttejä, neilikkaa ja korianteria, sitruksia, etenkin sitruunaa, appelsiinia ja mandariinia, hieman omenaa ja kukkaisia vivahteita. Freesi ja raikas tuoksu, vaikka taustalla onkin pientä häiritsevää vihannesmaisuutta.


Ensimaku on freesi ja kepeä, mutta melko vetisen oloinen. Pirteä sitrushedelmä tuntuu hallitsevan kokonaisuutta ja kielellä on sitruunaa ja mandariinia, makea vaalea ja happaman vehnäinen maltaisuus on kepeää, mutta selkeästi läsnä. Erottuupa kieleltä myös mausteisia ja yrttisiä vivahteita, korianteria ja neilikkaa sekä hieman omenaa ja maku kivennäisvettä. Humalointi on kevyttä, pirteän sitrusmaista ja yrttistä, katkerot vähäisiä. Vaikka maku onkin vetinen ja suutuntuma osin hieman ohut, löytyy kieleltä myös hieman täyteläisyyttä. Yllättävän runsas ja viipyilevä jälkimaku on sitrushedelmäinen, happaman vehnäinen ja yrttisen mausteinen.

Kokonaisuutena ensimmäinen maistamani gluteeniton vehnäolut oli kaikin puolin toimiva. Freesi ja raikkaan kesäinen olut, josta löytyy tyylilajille olennaista luonnetta ja aromikkuutta. Vaikka maku onkin hieman vetinen ja tuoksussa on hieman jotain vihannesmaista, on kokonaisuus kuitenkin kaikin puolin toimiva. Tämä ei kuitenkaan riitä vehnäoluiden aatelisten joukkoon. Olut maistuu sellaisenaan, mutta voisi toimia myös kasvisruokien, vuohenjuuston ja rasvaisen kalan kaverina. 

Kouluarvosana: 8 Ihan kiva Witbier.
Hinta-laatusuhde: Hyvä - hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Alue: Belgia, Brunehaut
Oluttyyppi: Vehnäolut, Witbier
Maltaat: N/A
Humalat: N/A
Alkoholi: 5,5%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 3,20e Alko 27.7.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti