tiistai 23. helmikuuta 2016

Bordeaux 5ème Cru Classé - Château Batailley

Château Batailley 2008

Castéjan suvun omistama Borie-Manoux on yksi Ranskan suurimmista perheomisteisista viinintuottajista ja -kauppiaista. Yrityksellä on vahvat markkinat niin kotimaassaan, kuin lähes 90 maassa ympäri maailman, johon se viiniä vie. Veljeksien Francis ja Marcel  Borien vuonna 1870 perustama yritys tunnettiin alunperin nimellä Eugène Borie Frères ja yritys sai nimen Borie Manoux toisen maailmansodan jälkeen, kun veljeksien tiet erkanivat ja Marcel otti yrityksen hoitoonsa. Noihin aikoihin myös yrityksen päätoimipaikka siirtyi Pauillacista nykyiseen paikkaansa, Bordeaux'n Balguerie-Stuttenbergiin. 

Marcel Borien poika, Emile Castéja siirtyi Borie-Manoux'n johtoon vuonna 1961 ja omistaa yrityksen edelleen vaimonsa Denisen kanssa. Heidän poikansa Philippe on toiminut yrityksen toimitusjohtajana vuodesta 1990. Hän myös aloitti yrityksen toiminnan viininvälittäjänä valmistuksen ohessa ja hankki myös tiloja Pomerolin ja Saint-Émilionin alueilta. Philippe on kehittänyt perheyritystä, joka omistaa nykyisin yli kymmenen viinitaloa Bordeaux'n alueella, joilla on yhteensä yli 200 hehtaaria viinitarhoja. 

Borie-Manoux'n ja Castéjan suvun lippulaiva on Médocin alueella, Pauillacin kunnassa sijaitseva Château Batailleyn viinitila. Médocin alue on tunnettu halutuista ja sen myötä hinnakkaista Premier Cru -luokitelluista viineistään. Lisäksi yritys omistaa muun muassa hyvin vanhoja tiloja Saint-Émilionin ja Médocin alueilta sekä Libournaisin alueella Pomerolissa sijaitsevan Château de l'Eglisen, joka alueen vanhin, vuonna 1589 perustettu tila. Tämän lisäksi yritys on ostanut useiden viininvälittäjien liiketoimintoja ja avannut viinintuotantolaitoksen ja varaston Bordeaux'ssa. Vuonna 1996 perheyritys laajensi toimintaansa entisestään ja osti enemmistön Drouet Frères -viinitalosta Loiresta. 

Château Batailley on yksi kahdeksastatoista vuonna 1855 "Cinquièmes Grand Cru Classé" - luokituksen saaneista viineistä. Tilan nimi tulee ranskankielen sanasta "bataille", joka tarkoittaa taistelua. Tällä viitataan tilan ja sen viinitarhojen paikalla vuonna 1452 käytyyn Satavuotisen sodan taisteluun, jossa ranskalaiset valtasivat viereisen Château Latourin takaisin englantilaisilta ja päättivät näin brittien valtakauden alueella. Tilan ensimmäiset köynökset istutettiin 1600-luvulla tälle historialliselle ja veren tahraamalle maalle.

Médocin alueen vanhimpien tilojen joukkoon lukeutuvan Château Batailleyn viinitarhat levittäytyvät nykyisin 57 hehtaarin alueella. Tarhoilla viljellään pääasiassa Cabernet Sauvignon lajiketta (70% viljelyalasta) ja hieman vähemmän Merlot'a (25%) sekä hyvin vähän Cabernet Franc (3%) ja Petit Verdot (2%) lajikkeita. Maaperältään tarhat ovat syvän sorakerroksen peittämää savista ja kalkkista kerrostumaa. Viiniköynösten keski-ikä on hienot 40 vuotta, minkä ansiosta viinin laatu pysyy melko tasaisena vuodesta toiseen.

Château Batailley viiniä tuotetaan vuodessa 250-300 000 pulloa. Käsin kerätyistä rypäleistä erotellaan rangat ennen puristamista. Käyminen ja kylmämaseraatio tapahtuvat terästankeissa ja käyminen kestää 15-20 päivän ajan. Malolaktinen käyminen alkaa tankeissa ja jatkuu vielä tynnyreissä. Viiniä kypsytetään 16-18 kuukautta 225 litran barrique-tammitynnyreissä, joista noin 60 prosenttia on uusia. Tuottaja lupaa viinille oikein säilytettynä 20-30 vuoden kestävyyden vuosikerrasta.

Näin kahdeksan vuoden ikäisenä viini on väriltään jo tyylikkäästi kehittynyt, intensiivisen tiilenpunainen, mutta myös aavistuksen rubiinin sävyinen ja reunoja kohti rusehtavan punaiseen taipuva väri.

Muhkea tuoksu on vivahteikas ja siitä erottuu alkuun hedelmäisiä aromeita, etenkin luumua. Myös tammi on selkeästi esillä, mutta pysyttelee taustalla. Viinin saadessa ilmaa, luumuiset vivahteet saavat seurakseen kirsikkaisia, mustaherukkaisia ja aavistuksen viikunaisiakin aromeita. Myös tammen tuomat aromit löytävät hienon tasapainon ja eleganssin, paahteisen tammisina ja hennon nahkaisina vivahteina. 

Tummahkon hedelmäinen maku on tuoksun tapaan alkuun hieman sulkeutunut, mutta saadessaan ilmaa siitä löytyy luumuja, hapankirsikoita ja mustaherukoita sekä mausteisia ja paahteisen tammisia vivahteita. Kitalaelta voi erottaa myös aavistuksen setriä, hienoista nahkaisuutta ja lyijykynää sekä aavistuksen tupakasta. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen ja alkuun myös hieman karhea, mutta saadessaan ilmaa, se muuttuu yllättävänkin tasapainoiseksi. Tuntuvat, mutta pehmeiksi pyöristyneet tanniinit ja hyvä hapokkuus antavat viinille lähes täydellisen rungon. Jälkivaikutelma on pitkään viipyilevä, mustaherukan, paahteisen tammen, kahvin ja hennon nahkaisuuden sävyttämä.

En ole mikään erityisen suuri Bordeaux viinien fani ja omat kokemukseni alueen viineistä ovat melko vaihtelevia. Château Batailley on toistaiseksi alueen kallein viini, jota olen maistanut ja siihen nähden odotukset olivat korkealla. Toisaalta, hintahan ei ole tae viinin laadusta eikä pelkästään sen varaan kannata laskea. Tällä kertaa yllätys oli positiivinen, viinin vivahteikas ja kehittynyt makumaailma on tasapaoinoinen niin tammen ja hedelmäisyyden kuin rungon osalta. Viini jätti mukavan vaikutelman ja on valmis juotavaksi, mutta sitä voi myös varastoida vielä vuosia. Viini oli sellaisenaan ihan miellyttävää, mutta saa hyvän parin myös erilaisista liharuoista. Hinta-laatusuhteeltaan viini on erittäin hyvä ja pikkupullon saa nyt omakseen parilla kympillä (hinta oli aikaisemmin kolme kymppiä). Alkossa tätä viiniä oli eilen jäljellä hieman päälle sata pulloa koko maassa, joten ei muuta kuin ostoksille mikäli tämä viini kiinnostaa. 

Bordeaux viinit ovat perinteisesti parhaimmillaan ruoan kanssa nautittuna. Viinit saavat hyvän parin esimerkiksi riistasta, lampaasta tai naudasta, mielellään roseeksi jätettynä. Yksi Bordeaux viinien klassisista ruoka kumppaneistahan on entrecôte pihvi. Tuumasta toimeen ja viini sai parikseen mediumiksi paistetun entrecôten kera uunijuureksien ja vahvan tinjami-punaviinikastikkeen. Viinin tanniinit purevat roseeksi jätettyyn lihaan hienosti ja viini pehmenee miellyttävästi. Viinin mausteiset ja paahteiset sävyt toimivat hienosti paistetun lihan kanssa. Tasapainoinen ja toimiva, kokeilemisen arvoinen yhdistelmä.

Kouluarvosana: 9 Tyylikäs huippuviini
Hinta-laatusuhde: Pullolle tulee kyllä hintaa, mutta kaikesta huolimatta hintansa arvoinen viini.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Borie-Manoux, Château Batailley, AOC Pauillac
Alue: Ranska, Bordeaux, Médoc, Pauillac
Tyyli: Punaviini, Bordeaux 5ème Grand Cru Classé
Rypäleet: Cabernet Sauvignon (75%), Merlot (22%), Cabernet Franc (2%), Petit Verdot (1%)
Pullo: 0,375 l
Hinta: 19,99e Alko 15.2.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti