torstai 18. helmikuuta 2016

Delas Frères Crozes-Hermitage

Delas Frères Crozes-Hermitage Les Launes 2011

Rhônen alueen suurimpien tuottajien joukkoon nykyisin lukeutuva Delas Frères sai alkunsa vuonna 1835, jolloin Charles Audibert ja Philippe Delas ostivat tuolloin 40-vuotiaan Maison Juniquen viinitilan. Tila sai uuden nimen, Audibert & Delas ja alkuun parivaljakko keskittyi ostamaan ja myymään viiniä. He kasvattivat yritystään ja alkoivat tuottamaan myös omia viinejään. 

Philippen pojat, Henri ja Florentin seurasivat isänsä jalanjälkiä ja siirtyivät yrityksen johtoon. Vuonna 1924 tila sai jälleen uuden nimen, Delas Frères. Yritys osti viinitilan Châteauneuf-du-Papen alueelta ja laajensi aikaisempia tarhojaan Hermitagessa. Florentinin pojan johdolla kasvu jatkui myös toisen maailmansodan jälkeen ja talo nautti myös kasvavasta menestyksestä kansainvälisillä markkinoilla. Hän laajensi vientimarkkinoita ja osti lisää viinitarhoja muun muassa Châteauneuf-du-Papen alueelta. 

Delas myi liiketoimintansa Champagne Deutzille vuonna 1977, jakaakseen resurssit ja asiantuntemuksen ja näin kaksi suurta viinitaloa yhdistyi. Delas Fréresin omistaja vaihtui jälleen vuonna 1993, kun samppanjatalo Roederer osti Deutzin ja Delasin viinitalot. Delas Frèresillä on noin 30 hehtaaria viinitarhoja Pohjois-Rhônessa, joista 10 sijaitsee Hermitagen, kaksi Saint-Josephin ja 18 Crozes-Hermitagen alueella. Tämän lisäksi talo ostaa myös rypäleitä sopimusviljelijöiltä. Talon viinintekijänä toimii Jacques Grange.

Crozes-Hermitage Les Launes on Pohjois-Rhônelle tyypillisesti 100-prosenttinen Syrah-viini ja tulee nimensä mukaan Crozes-Hermitagen alueelta. Viinitarhojen maaperä vaihtelee paljon ja koostuu muun muassa graniitista ja vanhasta joen pohjan lössimaasta. Sadonkorjuu hoidetaan käsin, kun rypäleet saavuttavat optimaalisen kypsyyden. Käyminen tapahtuu valvotussa lämpötilassa 28-32 asteen välillä avoimissa betonisäiliöissä ja viini käy läpi myös malolaktisen käymisen. Pieni osa viinistä kypsytetään tammesta, jotta lopulliseen sekoitukseen saadaan ripaus tammea. Tuottaja haluaa kuitenkin säilyttää hedelmäiset aromit, joten suurin osa viinistä saa kypsyä tankeissa. 

Viini on väriltään tumma, syvän purppuranpunainen ja taittuu reunoja kohti pinkin sävyihin. 

Tuoksu on hienovarainen ja pehmeän hedelmäinen. Päällimmäisenä mustaherukkaiset ja karhunvatukkaiset sekä luumuiset aromit. Siitä löytyy myös hieman yrttisiä ja mokkaisia vivahteita sekä hienoinen sävähdys tammesta.

Runsas ja täyteläinen maku seuraa tuoksun viitoittamalla tiellä, tummien marjojen, mustaherukoiden karhunvatukoiden ja luumujen sävyttämä. Myös mokkaiset ja mausteiset vivahteet ovat esillä, minkä lisäksi taustalla on hieman tummaa suklaata ja tammea. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja melko tanniininen. Pehmeiksi kehittyneet tanniinit ja hyvä hapokkuus antavat viinille hyvän rungon ja johtavat pitkään viipyilevään tumman sävytteiseen jälkivaikutelmaan.

Tasapainoinen ja tyylikäs viini, jonka kohdalla tuottaja on onnistunut hienosti tavoitteissaan säilyttää hedelmäisyys ja tuoda mukaan vain hienoinen sävy tammea. Tuhdimpien viinien ystäville se toimii sellaisenaan nautiskeluun, mutta hyvän runkonsa ansiosta viini toimii myös tummien liharuokien, kuten naudan ja riistan kaveriksi. Alkostahan viiniä ei löydy, mutta jos siihen jossain satut törmäämään noin 15 euron hintaan, kannattaa napata mukaan ja tehdä lähempää tuttavuutta.

Kouluarvosana: 8+ 
Hinta-laatusuhde: Hyvä, hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Delas Frères, AC Crozes-Hermitage
Alue: Ranska, Rhône, Pohjois-Rhône, Crozes-Hermitage
Rypäleet: Syrah (100%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 139 SEK (n. 15,27e) Systembolaget 5.3.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti