keskiviikko 28. maaliskuuta 2018

Tummaa lageria pääsiäispöytään? Ayinger Celebrator

Ayinger Celebrator Doppelbock

Ayinger on vuonna 1878 perustettu panimo, joka sijaitsee Ayingin kylässä, Baijerin osavaltiossa Etelä-Saksassa. Ayinger on ollut koko historiansa ajan Inselkammerin perheen omistuksessa. Monet panimon tuotteista ovat saaneet erinomaista palautetta ja nyt vuorossa oleva Celebrator Doppelbock on mm. BeerAdvocate ja RateBeer sivustojen listoilla parhaaksi arvosteltu Doppelbocki.

Celebratorin tumma, punertavan ruskea väri häivähtää rubiininpunaisen sävyihin. Olut vaahtoaa maltillisesti ja sen päälle muodostuu ohut pieni kuplainen, beigen värinen vaahtohuntu. 

Tummalle lagerille tyypillinen makean karamellimaltainen ja kevyen paahteinen tuoksu tuo mieleen kotikaljamaltaat ja tumman siirapin, hieman toffeeta, tummaa suklaata ja saaristolaisleipää, vienoa kahvin sävyä, banaania ja kuivattua luumua. Humalointi erottuu taustalla hieman yrttisenä. 

Makea ensimaku on runsaan karamelli- ja kotikaljamaltainen sekä kevyen paahteinen. Kielellä on tummaa ruis- ja saaristolaisleipää, makeaa siirappia, hieman tummaa karamellia, häivähdys väkevää salmiakkia, kitkerää tummaa suklaata, hieman maitokahvia, kuivakkaa mausteisuutta ja hentoa savua. Erottuupa maun puolella myös hieman ylikypsää hedelmää, banaania, taatelia ja luumua. Humalointi on keskivertoa hieman runsaampaa ja tuntuu kielellä yrttisten katkeroiden muodossa tasapainottaen makean maltaista makua. Melko täyteläinen, kuohkea ja paksuhko olut, jonka suutuntumassa ei ole tietoakaan vetisyydestä. Paahteinen jälkivaikutelma on alkua hieman kuivempi ja lopusta löytyy hieman kahvia ja bitteristä yrttiä, ruisleivän kuorta ja ylikypsää hedelmää. 

Ayinger Celebrator on alkuun makeahkon oloinen, kunnes humalointi puraisee hieman bitterisenkin yrttisellä otteella ja kuivattaen makua loppua kohden. Yksinkertainen elintarvike, jossa on runsaasti aromia ja makua. Systembolaget on jälleen kerran hinnoitellut tuotteen Alkoa järkevämmin ja länsinaapuristamme olut irtoaa naurettavan edullisesti, kotimaisen monopolimme kerätessä jälleen kolikoita toimitusjohtajan palkkaan. Joka tapauksessa Ayinger Celebrator on mainio valinta pääsiäispöytään ja toisin kuin miedommat tumma lagerit, pärjää se myös hieman runsaampien ruokien kaverina. 

Kouluarvosana: 8,5 Runsas ja maukas doppelbock.
Hinta-laatusuhde: 2,45e - Loistava - hintaluokkansa parhaita.
Hinta-laatusuhde: 3,50e - Hyvä - hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Alue: Saksa, Baijeri, Aying
Oluttyyppi: Vahva lager, Doppelbock
Maltaat: Tummat ja vaaleat Münich- ja palemaltaat
Humalat: Hallertauer -humalat
Alkoholia: 6,7%
Pullo: 0,33 l
Hinta: 22,90 SEK (n. 2,45e) Systembolaget 25.7.2017 (Alko 3,50e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti