perjantai 9. maaliskuuta 2018

Parsaa ja Rieslingiä: Henri Ehrhart Riesling Grand Cru Ollwiller

Henri Ehrhart Riesling Grand Cru Ollwiller 2014

Alsacen viinialue on ollut kohtuullisen hyvin esillä blogissani, mutten ole kirjoittanut vielä ensimmäisestäkään AOC Alsace Grand Cru -luokitellusta viinistä. Tämä asia kuitenkin korjaantuu tämän viiniarvion myötä.

Valtaosa, eli noin 75% Alsacen viinistä on AOC Alsace- ja vain 4% AOC Alsace Grand Cru-luokiteltua viiniä. Loput, noin 20% on Crémant d'Alsacea. Alsacessa on 51 Grand Cru-aluetta, jotka ovat kooltaan 3-80 hehtaaria. Grand Cru-luokitellut viinit ovat lajikeviinejä ja sallittuja lajikkeita ovat Gewürztraminer, Muscat, Pinot Gris ja Riesling.

Tämä Alsacen Riesling tulee nimensä mukaisesti Ollwillerin Grand Cru-tarhoilta. Ollwillerin alueen Grand Cru-tarhat levittäytyvät 35,86 hehtaarin alalle, etelään ja koilliseen viettäville rinteille. Alueella viljellään Gewürztramineria ja Rieslingiä ja köynökset kasvavat hiekkaisessa maaperässä 260-330 metriä merenpinnan yläpuolella. Alueen viinit ovat parhaimmillaan noin 2-3 vuotta pullotuksen jälkeen. 

Melko intensiivinen, vaalean oljenkeltainen väri häivähtää kevyesti vihreään ja taittuu lasin reunoja kohti syvän kullankeltaisiin sävyihin. 


Tuoksu on pirteän hedelmäinen ja sitruksinen. Se tuo mieleen greipin ja sitruunan, hapokkaan vihreän omenan ja päärynän, hunajamelonin ja kypsän persikan. Taustalla häivähtää myös hentoa mineraalisuutta, vienoa kukkaisuutta ja aavistus petroolia. 

Puolikuiva maku on hyvin freesi ja reilun hedelmäinen, hieman eksoottinenkin. Kielellä on kirpeää vihreää omenaa, ananasta, hunajamelonia ja mangoa, pirteää sitrusta, kuten greippiä ja mandariinia, vienoa makeaa mausteisuutta, hentoa yrttisyyttä ja virkistävää mineraalisuutta sekä petroolisia häivähdyksiä. Käväiseepä taustalla myös hieman hedelmä-, ehkä viinikumikarkkia. Jäännössokeri tuo kielelle pyöreyden tuntua, mutta varsin tuntuva, pirteän hedelmäinen hapokkuus ja mineraalisuus tasapainottavat viiniä ja tekevät siitä mukavan ryhdikkään. Jälkimaku on runsas ja viipyilevä, lopussa on kypsää hedelmää, persikkaa ja ananasta, makeaa mausteisuutta, pirteää mineraalisuutta ja sitrusta sekä ripaus valkopippuria. 

Henri Ehrhartin Grand Cru Riesling on hyvin ryhdikäs ja hienostunut, aromaattinen ja puhdaspiirteinen Alsacen Riesling. Hedelmäisyys ja jäännössokeri (9 g/l) tekevät siitä helposti lähestyttävän, mutta viini ei tunnu tylsältä ja yksinkertaiselta, kuten edullisemmat puolikuivat Rieslingit. Se on erinomainen, juhlavampi vaihtoehto kohtuulliseen hintaan ja mikä parasta, viinin hinta on tippunut hieman siitä, kun oman pulloni ostin.


Tämä viini on erinomainen valinta aperitiiviksi ja seurusteluun, mutta ennen kaikkea ruokapöytään, sillä viinille löytyy kumppaneita niin kala- ja äyriäisruokien kuin mausteisempien aasialaisten ruokien parista. Tällä kertaa pidin ruokapuolen yksinkertaisena ja viini sai seurakseen keitettyä vihreää parsaa ja hollandaise-kastiketta. Puolikuiva ja ryhdikäs, runsaan hedelmäinen ja freesin mineraalinen viini toimikin loistavasti parsan ja hollandaisen kaverina ja yhdistelmä tuntui hyvin tasapainoiselta ja puhtaalta. Mikäli kevään parsakausi on vielä avaamatta, suosittelen lämpimästi tätä viiniä. 

Kouluarvosana: 9- Hienostunut ja puhdaspiirteinen viini.
Hinta-laatusuhde: Erinomainen - laatuunsa nähden edullinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Henri Ehrhart, AOC Alsace Grand Cru
Alue: Ranska, Alsace, Ollwiller
Tyyli: Valkoviini, Alsace Grand Cru
Rypäleet: Riesling 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 16,31e Alko 10.2.2018 (9.3.2018: 15,98e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti