tiistai 20. maaliskuuta 2018

Chiantia pääsiäisen lampaalle? Ruffino Riserva Ducale

Ruffino Riserva Ducale 2013


Ruffino kuuluu niihin viinitaloihin, joihin lähes kaikki viineihin vähänkään tutustuneet ovat törmänneet. Talo on perustettu vuonna vuonna 1877 ja nykyisin Ruffinolla on kuusi viinitilaa Chiantin, Chianti Classicon, Montepulcianon ja Montalcinon alueilla. Chianti Classicon alueelta tuleva Riserva Ducale on Sangiovese-pohjainen (80%) viini, johon käytetään myös Cabernet Sauvignon ja Merlot -lajikkeita. Riserva Ducale ja vain poikkeuksellisen hyvinä vuosina valmistettava Riserva Ducale Oro kuuluvat Ruffinon parhaiden viinien joukkoon. Mikäli talon tai tämän viinin tarina kiinnostaa, löytyy niistä hieman enemmän tietoa täältä

Hyvin valoa läpäisevä, tumman rubiininpunainen ja kirkas väri häivähtää kirsikan sävyihin. 

Tuoksu on runsas ja voimakas, kypsän hedelmäinen, etenkin makean kirsikkainen, mehevän mustaherukkainen ja kypsän viikunainen. Siinä on kypsytyksen tuomia tammisia ja nahkaisia vivahteita, makeaa mausteisuutta, kanelia ja ripaus valkopippuria sekä hieman maaperäisiä ja tallisia häivähdyksiä. Vilahtaapa taustalla myös hieman paprikaa, tupakkaa ja tuoreempaa punaista marjaa. 

Maku on runsaan punamarjainen ja kielellä yhdistyy niin hapankirsikkaa, tuoretta puolukkaa ja karpaloa kuin kypsempää kirsikkaa. Kielellä on myös kevyen tammisia, paahteisia ja makean mausteisia vivahteita, tuoksun kanelia ja valkopippuria sekä kuivakkaa nahkaisuutta, hieman lääkeyrttejä, rosmariinia ja tinjamia, lakritsaa, vienoa lihaisuutta ja loppua kohti esiin nousevaa tomuista maaperäisyyttä. Kuivakat tanniinit ja kirsikkainen hapokkuus tekevät viinin suutuntumasta melko tiukan ja ryhdikkään. Jälkivaikutelma on melko kuivakka, yrttinen, hapankirsikkainen, karpaloinen ja puolukkainen ja hieman maaperäinen. 

Riseva Ducale on Ruffinolle tyypillisesti tasapainoinen ja laadukas viini. Se on vivahteikas ja maukas pakkaus, mutta jotain jää kuitenkin puuttumaan. Ducale ei onnistu jäämään mieleen samalla tavalla kuin joskus aikaisemmin, muttei se missään nimessä huono ole. Viinin hyvä tanniini- ja happorakenne tekevät siitä erinomaisen viinin ruokapöytään, mutta toimiipa Ducale sellaisenaankin. Pääsiäisen lähestyessä Ducale on myös mainio valinta pääsiäisen lammasruokien kaveriksi. Laatuun nähden Ducale on kuitenkin hieman hintava tapaus.

Kouluarvosana: 8+ Ryhdikäs, jo hieman kehittynyt Chianti.
Hinta-laatusuhde: Ok - hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Ruffino, DOCG Chianti Classico Riserva
Alue: Italia, Toscana, Chianti, Chianti Classico
Tyyli: Punaviini, Chianti Classico Riserva
Rypäleet: Sangiovese 80%, Cabernet Sauvignon ja Merlot 20%
Pullo: 0,375 l
Hinta: 9,79e Alko 27.10.2017 (19.3.18: 10,48e)

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti