perjantai 16. maaliskuuta 2018

Valkoista portviiniä: Graham's Fine White

Graham's Fine White

Valkoiset portviinit ovat jääneet omalla kohdallani punaisten jalkoihin ja nyt luvassa onkin arvio ensimmäisestä maistamastani valkoisesta portista. Valkoiset portviinit valmistetaan luonnollisesti vaaleista rypäleistä, mutta nimestään huolimatta ne ovat useimmiten väriltään oranssin tai rusehtavan sävyisiä. Niiden kirjo vaihtelee kuivista makeista ja markkinoilta löytyy niin nuoria kuin pidempään tynnyreissä kypsytettyjä viinejä, joiden aromipaletit erovat selkeästi toisistaan. Nuoremmat ovat hedelmäisempiä, kun taas pidempään kypsytetyt voivat muistuttaa aromeiltaan jopa tawnyja.Graham's valmistaa kahta valkoista portviiniä ja nyt vuorossa oleva Fine White on näistä makeampi. Graham'sin kuivemman valkoisen portviinin tunnistaa nimestä Extra Dry White. Fine White valmistetaan Douron laakson perinteisistä vaaleista lajikkeista, kuten Códega, Malvasia Fina, Rabigato ja Viosinho rypäleistä. Viini jää aavistuksen makeaksi, sillä rypälemehu käy lyhyemmän aikaa verrattuna talon kuivempaan versioon, jolloin rypäläleiden luonnollista sokeria jää myös lopputuotteeseen enemmän. 

Viinin väri on syvä, oranssin sävyisen kullankeltainen ja kirkas, häivähtäen vienosti kuparin sävyihin. Lasin reunoille muodostuu rauhallisia kyyneleitä.

Aromaattinen ja runsas tuoksu on makeahko ja siitä erottuu kypsää ja kuivattua hedelmää, keltaista luumua, persikkaa ja aprikoosia, hunajaisia ja makean mausteisia vivahteita, kanelia ja ripaus kardemummaa, valkopippuria, uuniomenaa ja tuoretta sitruunan kuorta. Häivähtääpä taustalla myös vaniljaa, hieman tammea ja kuivattuja kukkia sekä aavistus rusinoista.

Makea ja runsas maku on hunajaisen ja kypsän hedelmäinen. Kielellä on kukkaista hunajaisuutta, kypsiä keltaisia luumuja, aprikooseja ja persikoita, kuivattua ananasta, persikkaa ja aprikoosia, makean sävytteistä ja hieman pippuristakin mausteisuutta, vienoa vaniljaisuutta ja tammea sekä pähkinöitä ja manteleita. Erottuupa seasta hieman kukkaisuutta ja tuoreempaa rapsakkaa sitrustakin. Hyvin runsas ja täyteläinen suutuntuma, kiitos hieman läpi tulevan alkoholin. Pirteä hapokkuus tekee viinistä ryhdikkään ja taittaa hienosti makeutta, mitä keveät tanniinitkin korostavat. Jälkimaku on viipyilevä ja lämmittävä, kuivatun viikunainen ja luumuinen, aavistuksen taatelinen ja rusinainen, makean mausteinen. Häivähtääpä lopussa myös aavistus bitteristä yrttiä ja hieman valkopippuria.

Fine White on Graham'sille tyypillisesti laadukas ja miellyttävä viini. Se on runsas ja hyvin aromaattinen pakkaus, jossa yhdistyy jännästi tuoreita ja kehittyneempiä vivahteita. Se ei kuitenkaan ole erityisen mieleenjäävä tapaus, sillä alkoholi puskee hieman liiaksi läpi ja viini tuntuu kielellä hieman rosoiselta. Viini voisi toimia mainiosti hedelmäisten jälkiruokien parina, mutta voisipa siitä väsätä myös kesäisen cocktailin yhdistämällä sitä esimerkiksi tonicin kanssa.

Kouluarvosana: 7,5 Simppeli valkoinen portviini.
Hinta-laatusuhde: Ok -  hieman hintava.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Symington Family Estates, Graham's
Alue: Portugali, Douro
Tyyli: Väkevä viini, Portviini, White Port
Rypäleet: Códega, Malvasia Fina, Rabigato, Viosinho
Pullo: 0,20 l
Hinta: 6,00e* Systembolaget 14.11.2016

* Graham'sin viiden 20cl pullon pakkaus 30,00e

Samalta tuottajalta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti