maanantai 26. maaliskuuta 2018

Pääsiäisen viinit: Aalto

Aalto 2014

Bodegas Aalto on Ribera del Dueron alueella sijaitseva, vuonna 1999 perustettu viinitalo, joka on noussut nopeasti yhdeksi alueen arvostetuimmista tuottajista. Talon viinintekijänä toimii toinen talon perustajista, Mariano García, joka työskenteli tätä ennen 30 vuoden ajan kulttiviineistään tunnetun Vega Sicilian viinintekijänä. Toinen perustaja ja Aallon johtaja Javier Zaccagnini työskenteli aikaisemmin mm. Ribera del Dueron alueen DO-järjestön johdossa. Arkkitehtuurista kiinnostunut Zaccagnini myös nimesi talon suomalaisen Alvar Aallon mukaan. Parivaljakko sai taloudellista avustusta talon perustamiseen useilta espanjalaisilta viiniharrastajilta ja sijoittajilta.


Useimmiten viinitalon nousu huipputuottajaksi voi viedä jopa satoja vuosia, mutta Bodegas Aalto on onnistunut tässä alle 20 vuodessa. Tähän vaikuttaa ammattitaidon lisäksi se, että talo on hankkinut omistukseensa Ribera del Dueron alueen parhaita tarhoja, joiden vanhimmat köynökset ovat 100-vuotiaita. Viinitarhoja on tällä hetkellä 110 hehtaaria (100% Tempranilloa) ja ne muodostuvat noin 200 pienestä palstasta, joista yksikään ei ole kooltaan yli hehtaaria.

Bodegas Aalto valmistaa vain kahta eri viiniä, vain parhaista rypäleistä tottakai. Rypäleet valitaan hyvin tarkasti palsta kerrallaan ja jokaisen palstan rypäleet valmistetaan viiniksi ja kypsytetään tammessa erillään. Edullisempi viineistä, eli nyt vuorossa oleva Aalto on tyylikäs huippuviini, jota valmistuu noin 200 000 pulloa vuodessa. Talon lippulaiva on Aalto P.S., jota valmistetaan vain parhaina vuosina enintään 10 000 pulloa. Aallon historian aikana Ribera del Dueron alueen vuosikerrat ovat ilmeisesti olleet poikkeuksellisen hyviä, sillä tätäkin viiniä on valmistettu lähes vuosittain.

Aallon vuosikerta 2014 valmistettiin rypäleistä, jotka valittiin pääosin seitsemän eri kylän alueella sijaitsevilta tarhoilta, joiden köynnösten ikä vaihteli 40-80 vuoden välillä. Eri palstojen viinit kypsyivät keskimäärin 16 kuukauden ajan ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä, joista noin puolet oli uusia. Viini pullotettiin kesäkuussa 2016.

Tuore, syvän purppuranpunainen väri taittuu rubiininpunaisen kautta reunoja kohti pinkin sävyihin.

Tuoksu on hyvin harmoninen ja moniulotteinen, tumman sävytteinen, runsaan ja kypsän hedelmäinen, karhunvatukkainen ja luumuinen, paahteisen tamminen ja mausteinen. Tuoksusta erottuu myös kypsiä kirsikoita, maraschino-kirsikkaa, hieman vadelmaa, kevyen vaniljaisia ja neilikkaisia vivahteita, tuoretta lakritsaa ja tummaa suklaata. Häivähtääpä siinä myös vienoa nahkaisuutta, setriä ja grafiittia, tupakkaa ja aavistus sikaria sekä maaperäisiä vivahteita, kuten puista pudonneita lehtiä ja mineraalisuutta. Taustalla erottuu myös vienoa valkopippuria ja aavistus balsamia.

Hyvin täyteläinen maku on heti avaamisen jälkeen tiukka, runsas ja kypsän hedelmäinen, tumman luumuinen ja karhunvatukkainen, paahteisen ja mausteisen tamminen. Viini avautuu täyteen loistoonsa saadessaan hengitellä rauhassa. Tämän jälkeen kireys on poissa ja vaikutelma on harmoninen ja pehmeä. Kieleltä löytyy lakritsaa, vahvaa kahvia, tummaa suklaata ja kaakaota, hieman tomuista maata ja tupakkaa, setriä, orastavaa nahkaisuutta ja miellyttävää mineraalisuutta, hyvin hentoa savua ja tervaa sekä hieman etäämpänä pysyttelevää mansikkaa, viikunaa ja kuivattua hedelmää. Viini on erittäin tanniininen, mutta tältä osin jo hieman pyöristymään päin. Yhdessä tanniinit ja tuore, pirteän marjaisa hapokkuus tekevät viinistä hyvä ja vankka runkoisen. Viini jättää pitkään viipyilevän ja lämmittävän, paahteisen tammisen, kevyen vaniljaisen ja mausteisen jälkimaun, minkä lisäksi lopussa häivähtää hieman tummaa suklaata, lakritsaa ja kuivia lehtiä sekä mineraalisia ja mokkaisia vivahteita.

Aalto on hyvin hienostunut ja tyylikkään oloinen, harmoninen ja moniulotteinen tuttavuus. Viini on vielä melko nuori ja tanniinit tuntuvia, mutta jo hieman pyöristymään päin. Mielestäni se onkin jo valmis juotavaksi, mutta viinin kannattaa antaa avautua rauhassa, nautitpa sen sitten meditaatio- tai ruokajuomana. Viiniä voi myös kypsytellä vielä useita vuosia, mikäli vain malttia löytyy. Alkossa viini on hintaluokkansa parhaimmisto, mutta tähän voi törmätä muualla huomattavasti edullisempaankin hintaan, jolloin kannattaa ostaa jo muutama pullo jemmaan.

Vaikka viini onkin tuhti ja voimakas, maistuu se sellaisenaankin nautiskelujuomana, kunhan sille malttaa antaa aikaa hengittää. Ruokapuolelta sille löytyy parhaat parit tummista liharuoista, etenkin medium-kypsästä riistasta, naudasta ja lampaasta. Tässäpä siis onkin loistava, juhlavampi vaihtoehto pääsiäispöytään, mikäli tarjolla on roseeksi jätettyä lammasta.

Kouluarvosana: 9,5 Tyylikäs ja harmoninen huippuviini.
Hinta-laatusuhde: Erittäin hyvä - viini on enemmän kuin hintansa arvoinen.

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Bodegas Aalto, DO Ribera del Duero
Alue: Espanja, Castilla y León, Ribera del Duero
Tyyli: Punaviini
Rypäleet: Tinta Fino (Tempranillo) 100%
Pullo: 0,75 l
Hinta: 41,95e Alko 22.12.2017 (Lahjapullo) (26.3.2018: 42,48e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti