tiistai 6. maaliskuuta 2018

Saksalaiset vehnäoluet: Weihenstephaner Kristall Weissbier

Weihenstephaner Kristall Weissbier

Maailman vanhimmaksi panimoksi itseään mainostava Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan sijaitsee Baijerin osavaltiossa Freisingin kaupungissa, noin 30 kilometrin päässä Münchenistä. Olen kirjoittanut aikaisemmin Weihenstephanin suodattamattomasta Hefeweizenistä, joka on mielestäni yksi tyylilajinsa parhaista tuotteista. Nyt vuorossa on panimon suodattamaton vehnäolut, Kristall Weissbier. 

Vaalean kullankeltainen, kaunis ja kirkas olut kaatuu lasiin runsaasti vaahdoten. Puhtaan valkea, pitsisen kermainen ja noin neljän sormen levyinen vaahtokruunu säilyy pitkään ja jättää lasin reunoille runsaasti pitsiä. 

Tuoksu on reilun hiivainen, happamahkon vehnäinen ja kuivahko. Siinä on vehnäleipää, makean vehnäisiä sävyjä, makeaa banaania ja kevyen sitrusmaisia vivahteita sekä häivähdyksiä mausteista ja yrttistä humalaa. Simppeli, toimiva ja puhdas aromipaketti.

Raikas, makeahko ja puhdaspiirteinen ensimaku. Kielellä on runsaasti vehnäistä maltaisuutta ja hieman vehnäistä happamuutta, banaania ja sitrusta sekä hentoa hiivaisuutta. Taaempana on myös hentoa mausteisuutta ja vienoa ruohoisen yrttistä humalaa. Katkerot ovat olyttyylille uskollisesti maltillisia. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja pehmeä, raikas ja virkistävä. Lyhyehkö jälkimaku on hennon mausteinen, sitruksinen ja hiivainen, makeahkon ja happaman vehnäinen.

Weihenstephanin Kristallweizen on tyypillinen suodatettu vehnäolut, eli virkistävä ja raikas janonsammuttaja, muttei edusta vehnäoluiden aatelia, saati yllä lähellekään panimon Hefeweizenin tasoa. Tämä johtuu pitkälti siitä, että suodatuksen myötä oluen aromikkuus ei yllä lähellekään suodattamattomien tasoa. Se on kuitenkin raikas ja virkistävä janojuoma saunan jälkeen tai vaikka makkaran kaverina. Alkon hinta ei kuitenkaan kohtaa laadun kanssa.

Kouluarvosana: 7,5 Simppeli suodatettu vehnäolut.
Hinta-laatusuhde: Heikko - kallis.

Jotain pientä infoa:

Alue: Saksa, Bayern, Freising
Oluttyyppi: Vehnäolut, Kristallweizen
Maltaat: Vehnä- ja ohramaltaat
Humalat: Hallertauer -humalat
Alkoholi: 5,4%
Pullo: 0,50 l
Hinta: 3,68e Alko 6.7.2017

Samalta panimolta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti