perjantai 2. maaliskuuta 2018

Antipasteja ja Chianti Classicoa: Vignamaggio Gherardino

Vignamaggio Chianti Classico Gherardino 2013

Chianti Classicon alueella Toscanassa sijaitsevan Villa Vignamaggion historia yltää 1300-luvulle, jolloin Ghererdinin perhe tilan rakensi. Nimi Gherardini saattaa kuulostaa tutulta, sillä erään teorian mukaan Leonardo da Vincin maalaaman, maailman kuuluisimman maalauksen, Mona Lisan mallina olisi ollut Monna Lisa Gherardini. Ensimmäiset merkinnät viinin valmistuksesta tilalla ovat peräisin vuodelta 1404. Tila levittäytyy noin 200 hehtaarin alalle, josta viinitarhoja on 62 hehtaaria. Viljellyin lajike on punainen Sangiovese, joka kattaa 82 prosenttia tarhoista.

Chianti Classico Gherardino saanut nimensä Villa Vignamaggion alun perin rakentaneen Gherardinin perheen mukaan. Kyseessä on Sangiovese-pohjainen viini, joka sisältää lisäksi 10-20 prosentin verran Merlot'a. Käyminen ja maseraatio tapahtuvat ruostumattomissa terästankeissa kontrolloidussa lämpötilassa. Viiniä kypsytetään ensin 16-20 kuukauden ajan 15-20 hehtolitran tammisammioissa, minkä jälkeen vielä vähintään kolmisen kuukautta pulloissa.

Kaunis, intensiivinen ja syvä, kirkkaan punainen väri häivähtää lasin reunoilla orastavaan tiilen punaan. 

Intensiivinen ja voimakas tuoksu on melko kehittyneen oloinen, hapankirsikkainen, herukkainen, kevyen luumuinen ja viikunainen sekä kevyen paahteinen ja nahkainen. Siinä on myös kevyttä mausteisuutta ja maanläheisiä vivahteita, etenkin tomua. Taustalla erottuu lisäksi hieman kuivattuja kirsikoita ja luumuja.

Melko täyteläinen ja hieman kehittynyt maku tarjoaa hapankirsikkaa ja kypsempää kirsikkaa, herukoita sekä paahteista tammea ja nahkaa. Kielellä on myös hieman mausteita ja kevyttä yrttiä, tuoksun maanläheisiä, tomuisia vivahteita ja taustalla pysyttelevää kuivattua kirsikkaa ja taatelia. Suutuntumaltaan viini on kuivakka ja napakka, mutta miellyttävän pehmeä. Tanniinit tukevat hyvin viinin runkoa ja kirsikkainen hapokkuus tuo hyvää ryhtiä. Jälkivaikutelma on viipyilevä ja kehittyneen oloinen, makean mausteinen ja kuivakan nahkainen, tomuisen maaperäinen ja kuivatun hedelmäinen. 

Vignamaggion Gherardino on hyvin ryhdikäs ja klassinen Chianti Classicon viini, mutta aistittavissa on myös hieman rosoisuutta, joka syö viinin uskottavuutta. Lyhyesti sanottuna se on tasapainoinen ja kohtuullisen harmoninen, ryhdikäs viini ruokapöytään, miksei myös nautiskeluun, mikäli pitää kuivakasta ja hieman tiukasta tavarasta. 20 euron hintaan löytyy lukuisia erinomaisia viinejä, mutta tämä ei yllä niiden joukkoon. 

Viini voisi maistua liharuokien (ei niiden tuhdimpien) kyytipoikana, mutta myös runsaammat antipastit ja tomaattipohjaiset pastat voisivat olla hyviä kumppaneita sille. Tällä kertaa pyötään oli katettu tomaatti-mozzarellasalaattia, focaccio-leipää, artisokan sydämiä, Prosciuttoa, Pecorinoa, aurinkokuivattuja tomaatteja ja perunamunakasta italialaisittain Prosciutolla höystettynä.


Viini maistui mainiosti ilmakuivatun kinkun, Pecorinon ja aurinkokuivattujen tomaattien kaverina. Kinkulle viini oli ehkä aavistuksen liian tuhti pari, mutta yhdistelmä oli kuitenkin maukas. Pecorinon kanssa viini puolestaan muodosti tasapainoisin ja hienon parin, sulautuen hienosti juuston makuihin. Aurinkokuivatut tomaatit maistuivat viinin kanssa ihan vain sellaisenaan. Kuten arvata saattaa, tomaatti-mozzarellasalaatti ei ole parhaimpia pareja punaviinille, mutta yhdistelmä ei ollut niin paha, mitä odotin; viini tuntui hieman kuivakammalta ja sen yrttiset ja maanläheiset puolet korostuivat jännästi. 

Kouluarvosana: 8,5 Laadukas ja tasapainoinen Chianti Classico.
Hinta-laatusuhde: Ok - viini oon hieman hintava. 

Jotain pientä infoa:

Tuottaja ja luokitus: Villa Vignamaggio, DOCG Chianti Classico
Alue: Italia, Toscana, Chianti, Chianti Classico
Tyyli: Punaviini, Chianti Classico
Rypäleet: Sangiovese (80-90%), Merlot (10-20%)
Pullo: 0,75 l
Hinta: 18,98e Alko 13.7.2017 (28.2.2018 19,39e)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti